Freitag, 23. Januar 2009

Морковена торта (Rüblitorte)

3a торта с диаметър 24см: 250гр моркови 250гр захар щипка сол лимонена кора 6 яйца 300гр смляни бадеми 100гр брашно 150гр априкотюр 150гр фондан или белтъчна глазура 60гр белени, печени бадеми Морковите се измиват, почистват и рендосват фино. Ако са едро рендосани, тестото може да остане недопечено, а тортата да се реже лошо. Смесват се със смляните бадеми и пресятото брашно. Разделят се белтъци от жълтъци. 1/3 от захарта, солта, лимонената кора се разбъркват на пяна с жълтъците: Около 1/3 от белтъчната маса се добавя към жълтъчената и внимателно разбърква. Другите 2/3 се изсипват с постепенно и леко разбъркване към морковената смес. След това се смесват в тесто, което се изсипва в тортена 24см. форма, заравнява се.. ..и се пече на средна скара, 190°C около 50-60мин. Изпеченото тесто е добре да преседи поне няколко часа преди да бъде извадено от тортената форма и обърнато върху поднос така че гладката долна част да дойде на показ. тогава се приготвя априкутюра: 60гр захар 4к.л вода 1к.л лимонов сок 100гр фино кайсиево сладко (ако не е фино - се пасира и минава през сито) Водата, захарта и лимоновият сок се смесват и загряват докато захарта се разтопи. Добавя се сладкото и се кипва. Трябва да се получи умерено гъста, прозрачна и бистра хомогенна течност. С помощта на четка, тортата се намазва отгоре и отстрани с априкотюрата (не съм спряла да се чудя как най-правилно, в какъв граматичен род, трябва да е тази дума на български). Всъщност тази смес играе ролята на изолационен слой между тестото и същинската глазура/заливка/обвиващ слой положен върху тортата. След априкатюр съм ползвала белтъчена глазура: 1 белтък 150гр (приблизително) пудра захар 2ч.л лимонов сок се разбъркват до хомогенна смес, която се изсипва и заравнява върху тортата, като се внимава да не се разлее по стените. Острани тортата се посипва с белените, печени бадеми. В оригиналната рецепта тортата се украсява с направени от фондан морковчета (според броя на парчетата, които ще бъдат отрязани). Пробвах се със зайче от фондан: Но тортата е достатъчно вкусна и без такава допълнителна украса - лека, с приятен аромат и сочен вкус. След повече от година, правя отново тортата.. И отново съм очарована от вкуса й: свежа, сочна, наслада за небцето :-)

12 Kommentare:

  1. Дими, харесала съм си тази торта отдавна и мисля утре да я направя. Купих си вчера много хубави моркови, но уви - забравих колко са като количество. Нямам все още кухненско кантарче и затова дали имаш спомен 250гр приблизително колко са в ч.ч. например? А също така, дали ако заменя бадемите с лешници ще се получи добре? :-)

    Ведър и усмихнат утрешен ден!

    AntwortenLöschen
  2. Хм.. Ирина.. аз имам кантарче, но в момента нямам моркови. Приблизително.. 5 средноголеми моркови може и да са 200-250гр. А като количество, настръгано вече - 2ч.ч от по 250мл, мисля, че горе-долу толкоз. Бадемите - по-скоро заменени с орехи.

    А тортата става мнооого сочна, наистина! И като преседи ден-два - още повече :-)

    Успешно утре и за теб!

    AntwortenLöschen
  3. Е, в такъв случай няма защо да променям рецептата. Купих си бадеми, просто имах доста лешници и се чудех какво да ги правя :-)
    Почнах я тортичката, само че формата ми е близо 30см и мисля да я направя в малки метални купички. Дано да се получи :-)

    AntwortenLöschen
  4. Лешниците имат твърде интензивен вкус, според мен, аз рядко ползвам.
    Много голяма тази тортена форма.. хм! Иначе.. в малки метални купички казваш: дано не се залепне за стените тестото! Хубаво намасли стените и дъната.. Дано се получи :-)

    AntwortenLöschen
  5. Oooo, Дими, мислиш ли че някоя торта от тук ми е убягнала от вниманието? Благодаря ти все пак за линка. Искам да попитам, мислиш ли, че може да се направи катo layar cake - да се разреже на две или три, да се добави пълнеж и какъв би бил подходящ? Или да се ползва същото кайсиево сладко? Или ще стане прекалено сладко? Може би крема сирене със сладко?

    AntwortenLöschen
  6. Благодаря за комплимента, Ивейн :-)

    На въпроса: хм, знам ли.. би било възможно да се разреже, поне на две. И да се ползва кайсиево (пасва добре) - а ла Торта Захер. Идеята за тип изварен пълнеж също ми допада. Според моя вкус, тестото отлично пасва със захарно-белтъчената глазура. Ще пасва и с фонданово покритие (евентуално), и със смес от извара, маскарпоне или крема сирене, бита сметана и натрошени или цели целувки.. Слюноотделям ;-) Мисля, че си заслужава да се опита нещо в тази посока..

    AntwortenLöschen
  7. Благодаря за идеите! Непременно ще я направя. Но всичките ми близки няма да възприемат тази торта като такава, ако няма крем. Ще решат, че им пробутвам кекс :), та затова...

    AntwortenLöschen
  8. Как съм пропуснала това съвършенство!Представям си колко е сочна и вкусна ммммм.....!
    Усмихнат и вкусен уикенд Дими!

    AntwortenLöschen
  9. Aха.. ясно :-D Българските 'традиции' по отношение на тортите.. с много крем и сироп а ла гръцка и турска кухня. Винаги съм била против! Още като дете - спомням си ужасителният вкус на рождените торти - години наред не опитах торта. Признавам, че започнах да правя, едва тук, след като вкусих някои от тукашните. Не бих желала да прозвуча грубо, но не ми допадат напоените със сироп пандишпанени блатове от соц. ми спомени, в които се усещаше само лепкав, влажен, захарен до безумие вкус.. Вероятно ще мине доста време, Ивейн, докато определението за торта в родината не включва само: кръгла, сиропирана, с мнооого крем ;-) Нищо. Здраве, радост и мир да има!

    Ще очаквам резултата - винаги ефектни и оригинални са тортите ти, Ивейн! Поздрав :-)

    Нанита, това е една от първите ми торти, която ме изненада с чудесния си вкус.
    Благодаря ти за положителния коментар!

    AntwortenLöschen
  10. Правих я тази торта преди две седмици.
    Наистина е много вкусна и сочна.
    Поради липса на бадеми, използвах орехи и стана по-тъмна при разрязване.
    Страхотна!
    Със сигурност пак ще я правя!

    AntwortenLöschen
  11. Радвам се, че ти/ви се е харесала морковената торта, Люси! Тя е една от моите любими :-)
    Moже бадемите да се заменят и с лешници или със смляно тиквено семе, отново ще е вкусна, макар и с малко по-друг вкус :-)
    Благодаря за интереса!
    Поздрави и пожелание за хубави дни!

    AntwortenLöschen
  12. Страхотна торта-лека и свежа!Има рожден ден детенцето ми в събота и ще го зарадвам с такава!
    благодаря за подробното описание!
    поздрави

    AntwortenLöschen