По оригиналната рецепта:
3а тестото:
180гр брашно
15гр (1с.л) захар
115гр студено масло
1/2ч. л сол
30-60мл почти ледено студена вода
3а пълнежа:
250-300гр
Mincemeat
Най-напред се смесват сухите съставки (пресяване). Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета и за бързо/кратко (15-30секунди) се омесва в миксер/робот - е идеалния вариант. Прибавя се водата, на части, за да се види колко точно и поеме само необходимото количество до меко тесто. Миксира се за минута. Тестото се завива в свежо фолио и остава в хладилник за половин-един час. Изважда се на малки части (ако дозата е по-голяма) и се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се кръгчета с диаметър малко по-голям (с около 2см) от дъното на мъфинените формички и същия брой звездички. Формите се намазват с масло и във всяка се поставя кръгче. Пълнят се с пълнеж (с по 1-2ч.л) и 'захлупват' със звездичка. Пекат се на 200°C, 10-15мин.
А това е моят вариант на сладките:
3а тестото:
300гр брашно
200гр масло
100гр захар
1 жълтък
1с.л прясно мляко
ванилия, щипка сол
Mincemeatе-смес може да се направи у дома от: ябълки, стафиди бели и черни, кандирани лимонени и портокалови корички, глюкозен сироп (глюкоза, захар), растително олио и мармалад от сини сливи може да се добави, малко бренди, щипка канела, инд. орехче.. може да се импровизира. Като количество и съотношение: преобладават стафидите (150гр), после ябълка, и посупена лъжица мармалад, кандирани корички, бренди/коняк, сироп..
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen