Mittwoch, 12. Mai 2010

Торта Линцер - Linzer Тorte

Реших да представя именно този сладкиш като традиционен австрийски. Макар и да се различава коренно от представите за торта в България, например, сладкишът носи точно това название и точно така се и запомня от всеки опитал вкуса му :-)
Както е споменала и Диди в своята прекрасна презентация, съществуват много разновидности на тортата, тъй като е разпростанена като сладкиш из цялата страна и от незапомнени времена. Най-старата запазена като запис рецепта датира от 17в. в книгата-рецептурник на Anna Margarita Sagramosin, но преоткрита едва през 2005г от служител в библиотеката в Stift Admont. До този момент за най-стара рецепта е била смятана тази от 1696г. съхранявана във Виена. Съществуват предположения, че виенски сладкар на име Linzer е създател на тортата, а други се ориентират според географското положение т.е. град Linz като местопроизхождение, дало и наименованието.. По настоящем обаче Linzer Тorte се приема като определение не за произход, а за вид сладкиш, с характерни особености:

- маслено тесто, в чийто състав често се добавят лешникови ядки (бадеми)
- мармаладена плънка
- горен пласт от тестена решетка

И аз като Диди се чудех коя от няколкото попаднали ми рецепти да реализирам. След известно 'проучване' установих, че в рецептите съществува тенденция, водеща в две посоки: модерен, градски вариант и традиционен. Реших да пробвам и двете 'линии' ;-)

И така:

Модерен, градски вариант
- опростен откъм съставки, не по-малко вкусeн обаче, с фин и нежен аромат, същевременно интензивен и наситен и откъм вкус, и с външен вид.



За тестото (форма с диаметър около 26см):

100гр захар
200гр студено масло
300гр пшеничено брашно (+ още мъничко евентуално при разточването)
1 яйце
щипка сол

Студеното масло се нарязва на кубчета, смесва се със захарта и яйцето много бързо, добавя се пресятото брашно, щипка сол и чевръсто повече с дланите, не с пръстите на ръцете, се замесва тесто, което се оформя в компактна топка, приплесква се леко, завива в свежо фолио и оставя в хладилник за половин-един час.
При разточването му (част.. около 1/3 от тестото се отделя, разточва се, разрязва се на много тесни ивици за тестена решетка.), също трябва да се действа чевръсто, тъй като по-високата температура размеква и прави лепкаво и непослушно тестото. Ползвам свежо фолио, добре опънато върху керамичния котлон и лесно разточвам тестото на тънък лист, който с помощта на фолиото леко се вдига и пренася, полага във формата за печене, предварително намазана с масълце.



Може да се изреже най-напред основа, а стените да се облепят с тестени ивици, няма проблем, ако се прокъса случайно: с парченце тесто се оправя работата :-) Надупчва се леко с вилица:



Обикновено за плънка на Линцеровата торта се ползва сладко/мармалад от малини, френско грозде или червени боровинки.

Ползвах:



200гр сладко от червени боровинки
1 ябълка - обелена и настъргана на едро ренде
шепа напоени с ром стафиди - за една нощ се оставят в чаша с ром, количество, което да ги покрие, остатъка от рома също се ползва в плънката
50гр едро смляни бадеми
1с. л хлебни трохи (галета)

В подходящ дълбок съд се смесват всички продукти,



сместа се изсипва върху тестото във формата



заравнява се добре и от отделеното тесто се разточва лист, разрязва на тънки ивици, които се нареждат върху плънката като решетка. Намазват се леко с прясно мляко.



Пече се в предварително загрята фурна, 170-180°C, едно ниво под средна скара до златист загар на тестото. После леко се охлажда върху решетка и сервира.



Линцеровата торта в този си вариант е чудесен десерт, който пасва отлично с чаша плодово вино (касис, например) :-D


И прекрасния традиционен вариант:

За тестото (форма с диаметър 24см):

200гр брашно
250гр масло
250гр смлени бадеми (или лешници, разбира се)
200гр захар
1 яйце
1ч. л какао
1ч. л канела
ванилиева захар
щипка смлян карамфил
20-30мл черешова ракия (Kirschwasser), може коняк или ром да се ползва

Брашното се пресява, заедно с подправките, добавя се студеното масло, захарта, в сместа се добавят яйцето, леко разбито и чашката алкохол, чевръсто се замесва тесто, към което се прибавят и смлените ядки. Оформя се на топка в намаслен съд, покрива се и оставя в хладилник за поне час. След което 2/3 от тестото се разточва и намазнената форма 'облицова' - дъно и поне 2см стени,



от останалото тесто се оформят фитилчета, които се приплескват леко и редят като решетка върху плънката.

За пълнеж този път избрах мармаладена смес от 2/3 кайсиево и 1/3 сладко от дюли, както е описала Anna Margarita Sagramosin

около 300гр мармалад
50гр едро счукани бадеми
2с. л смлени бадеми

шепа филирани бадеми за наръсване

Всичко се смесва, разпределя се и заравнява:



Оформя се тестената решетка и по краищата наръсва с филираните бадеми:



Пече се в предварително загрята на 180°C, скара под средната, за около час. Охлажда се върху решетка и сервира за следобедна закуска, характерна тук с названието Jausezeit - интеревалът от 14:30 до към 15:30, когато се пийва следобедното кафе.

И така.. време е за Jause :-)))





Надявам се торта Линцер да ви допадне в някой от вариантите си, да решите да пробвате и да ви се услади :-)



Лично ми е трудно да определя как ми харесва най-много.



Вероятно ще пробвам и други вариации на плънката в комбинация с традиционно тесто.

Поздрав за всички и пожелание за здрави, спорни и красиви дни!
Нека както кайсиевият цвят се превръща в плод, се увенчават с успех начинанията ви :-)

24 Kommentare:

  1. Щом е време за Jause, само да си пусна едно кафенце и сядам пред монитора в голяма чуденка кой от двата варианта да предпочета. За да не се "мина" ще се почерпя и от двата. И едно голямо "благодаря" чудесно поднесената история и рецепти.

    AntwortenLöschen
  2. Прекрасно изглеждат и двата варианта, предполагам че на вкус са страхотни :)

    AntwortenLöschen
  3. Привет Дими!
    Колко подробен и интересен пост!!!
    Тестото на традиционният вариянт ме впечатли много, предполагам, че ще е доста вкусно!!!
    И тук в Кипър съм срещала рецепти за подобни торти (тук обаче ги наричат тарти), продават се готови в магазините за сладки неща...
    Аз лично никога не съм ги опитвала имам чувстото, че ще са много сладки с толкова много мармалад - подобно предубеждение имах и към "тортата БатенБерг" - тя се свързва с мармалад, но когото я опитах ми хареса - така че не е изключено съвсем скоро да пробвам и една такава тарта, а какво по-хубаво от това да е направена по твоя рецепта - кройния резултат ще е сигурен!!!

    Пращам ти слънчеви усмивки!
    Твоите торти

    AntwortenLöschen
  4. Kad bih trebala, ne znam za koju bi se lincericu opredjelila, ipak mislim za ovu drugu. Baš lijepo da si ovaj post posvetila tom vječnom kolaču.

    AntwortenLöschen
  5. Дими, страхотно предложение!
    Много слънчеви дни и на теб!

    AntwortenLöschen
  6. Дими, достави ми удоволствие с подробното описание, както на историята на сладкиша, така и с двата подробни варианта на рецептата!
    По принцип всичко, което показваш страшно ми харесва, така че и сега и двата варианта са много хубави, а и със любимите ми сладка и мармалад :)
    Благодаря за прекрасните и поетични пожелания:)
    Сърдечни прегръдки от мен и много поводи за усмивки :)

    AntwortenLöschen
  7. Дими,
    усладиха ми се - обясненията, рецепти и технология, готовите печива, снимки и аранжировка. Сякаш усетих аромата им - градски и традиционнен.
    Страхотна презентация и прецизна работа! Съдечен поздрав, Диана

    AntwortenLöschen
  8. Класиката си е класика! Прекрасни са рецептите, които си подбрала, приготвила и представила, Дими! Харесват ми и снимките ти, апетитни и завладяващи! Единственият недостатък си остават калориите, но те са тема на друг разговор...
    Сърдечни поздрави :)

    AntwortenLöschen
  9. Ах,Дими,страхотни са и двата варианта!

    Много ми допадна разделението,което си направила на градски и традиционен стил,така добре пресъздадени съответно с по-изчистената визия с правилни геометрични ленти за първата и рустикалния вид на втората!
    Даваш идеи за съвсем различен пълнеж, ще ги пробвам - и без това Линцер торте е в състояние винаги да ме накара да въздишам!
    За мен това е вечната торта - нещо,което може постоянно да се преоткрива!
    Поздрави и прегръдки!:)

    AntwortenLöschen
  10. Değişik tariflerin var.Ama çok alkol kullanıyorsun.Ben müslümanım çok şükür.Rabbim sanada nasib eylesin...
    http://cahidejibek.wordpress.com/

    AntwortenLöschen
  11. Тази торта изглежда много изкусително (има да го мисля това парченце...) Със сигурност ще я пробвам!
    Много ми беше интересно да науча подробности за нея.
    Поздрави и успешна седмица!

    AntwortenLöschen
  12. Дими, и модерният и класическият вариант са представени и аранжирани чудесно! Интересно ми беше да прочета и историческите факти за рецептата. Поздравления!

    AntwortenLöschen
  13. Ехааа, Дими, отново ме очарова с новото прекрасно попълнение в блога. Прекрасно описание на етапите на работа, а за идеално правите ленти няма да споменавам...изпипани до съвършенство. Снимките са много апетитни...Благодаря ти, усмихна цялата ми седмица

    AntwortenLöschen
  14. ок,
    одобряваме и двата варианта! :-)

    AntwortenLöschen
  15. Димитрана, как хубаво си описала и двата варианта. Много ми хареса и историята на рецептата, защото нещата не се появяват ей така, а всяко си носи историята :). Включвам ги в рецептите за правене. Поздрави и благодаря за хубавите рецепти!

    AntwortenLöschen
  16. Чудесни са и двата варианта на този типичен Австрийски сладкиш :-)
    Сестра ми ми донесе от Виена книга за Австрийската кухня и учудващо за мен нямаше Linzer Torte, но пък има много варианти на кнедли и съвсем скоро ще ги опитам :-)

    Усмивки! :-)

    AntwortenLöschen
  17. Tozi desert "zvuchi" prelestno :) Radost za nebceto i setivata ! Nachinut, po koito predstaviate kulinartnite si tvorenia e vuzhititelen i ne za purvi put shte napisha, che nastroenieto mi se povishava sled vsiako poseshtenie na Vashiat blog

    Vie ste edno istinsko vduhnovenie

    S pojelanie za usmihnat i mnogo slunchev weekend

    Lina

    AntwortenLöschen
  18. Дими, благодаря за изчерпателната информация. Със сигурност ще опитам този сладкиш :)
    Слънчев и светъл край на седмицата ти желая :)

    AntwortenLöschen
  19. Благодаря за интереса и вниманието ви, приятели!

    Радвам се, че Торта Линцер ви допада, нека да ви е вкусно, решите ли да я направите :-)

    Сърдечни поздрави и пожелания за лек петъчен ден и хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  20. Дими, страхотно попадение. Точно днес на фона на сивото време се чудех какво да предприема и това е чудесна идея. Пък ми се хапва нещо сладичкоооо....

    AntwortenLöschen
  21. Чудесно решение за мрачното и мокро време, което ще се задържи поне няколко дни такова..

    Благодаря за посещението и одобрителния ти коментар, Петя!

    Поздрави и :-)))

    AntwortenLöschen
  22. Леле, само като гледам ми се образуват трапчинки, а като видях сладкото от боровинки бях на вратата по пътя ми към магазина :) Изглежда невероятно вкусно!

    AntwortenLöschen
  23. Здравейте, Дими и момичета! Вчера изпробвах класическата рецепта за Линцер. Пълнежът приготвих от малини, малинов конфитюр и няколко капки ромова есенция, а към тестото добавих щипка кардамон. Следобедът ми беше изпълнен с ароматно нетърпение:), което се увенча с истинска съблазън за сетивата.
    Дими, благодаря за вдъхновяващите рецепти!

    AntwortenLöschen
  24. Прекрасно изглеждащи десерти от снимките, сигурна съм, че са невероятно вкусни. Задължително ще направя и двата, даже първият още тази вечер. Благодаря ДимитрАна за рецептите и чудесния начин, по който са предложени, както и за красивите снимки на процеса по сътворяването на тези изкушения

    AntwortenLöschen