Много захладня през последните дни при нас и почти по този повод са и хлебчетата:
толкова уютно е до топлата фурна и толкова ароматни пресните, топли хлебчета.. :-)))
Пообъркана от разнообразието в блоговете на Нанита и Мими, но пък впечатлена и ентусиазирана забърках следната, адаптирана оттук-оттам рецепта:
500гр пшеничено брашно
250мл прясно мляко
20гр прясна мая
2с. л мед
1ч. л сол
2ч. л чубрица
1ч. л чеснов прах
30мл зехтин
Медът се разтваря в 100мл от леко затопленото прясно мляко, добавя се натрошената мая. Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него: чубрицата, зехтин, солта - по желание може да се добави чесън на прах или няколко пресовани скилидки. Добавя се и шупнала вече закваска, лека полека се добява и останалото количество мляко. Замесва се хомогенно, еластично тесто. Поставя се в намаслен съд и оставя да втаса. Удвои ли обема си, ce разделя на 18 топки. Всяка се оформя на дълго фитилче и по подобие на възел, но в началото на фитилчето се завързва, останалото тесто се омотава около тъй получилата се примка, провира се крайчето в средата. И тук е изключително уместно да прибавя линк с нагледни обяснения - снимки 'стъпка по стъпка' за направата на цветенцата - с благодарност за старанието и сръчните ръце на Мария :-) В тава застлана с готварска хартия се редят питките и отново се оставят да втасат. След като удвоят обема си се пекат. Аз ползвах тавата от фурната и решетката, пеках хлебчетата заедно: на средно ниво с тавата, на следващо по-горно - с хартия направо върху скарата, 200°C сгорещена фурна, долен реотан с вентилатор.
Готови и още горещи, ги намазах леко с млечна течна сметана (може и с прясно мляко).
Хубавки и вкусни станаха :-)
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Дими,
AntwortenLöschenапетитни, нежни и красиви питки -
страхотни снимки.
Овкусяването с чубрица и чесън ми допада много.
Хубава и усмихната нова седмица, Диана
Дими, преядоха ми се хлепчета, ще ми пратиш ли 1-2, че твоите изглеждат страхотно добре, чак усещам аромата им :)
AntwortenLöschenа сигурно и не останаха вече :))
AntwortenLöschenОсвен, че изглеждат интересно, сигурна съм, че и ухаят също така, Дими, много съблазнителни питчици са!
Хубава и слънчева седмица на теб!
Дими, и при нас рязко застудя, така че, май ще се възползвам от предложението ти :) А импровизацията ти звучи и изглежда доста вкусно!
AntwortenLöschenСърдечен поздрав с пожелание за спорна и усмихната нова седмица :-)
О,толкова са красиви Дими.Как пък ги изядохте?Като истински цветенца са .
AntwortenLöschenДими, много симпатични хребчета си измайсторила!
AntwortenLöschenСигурно са и страшно вкусни и ароматни! Изглеждат меки и пухкави с много красива форма!
Поздрави и хубава вечер!
Хей, Дими ама много симпатични цветенца!!!
AntwortenLöschenДа ти иде да си ги хапнеш! :)
Тази "плетка" на тестото страшно ми хареса, не съм много сигурна как се получава?! С две шнурчета е нали?
Страхотна си, Дими - винаги изпълнена със свежи и слънчеви идеи!!!
Хубава и вкусна вечер от мен!
Още от дете много обичам чубрица, Диани, свързвам тая подправка с къщата на село, със сладкодумието на дядо, с жужащото вретено на баба, с толкова вкусните 'цигански баници'..
AntwortenLöschenБлагодаря за посещението, Диани!
От следващите, Ирена.. може, нали? ;-) Засега пращам само сърдечните си поздрави и пожелание за ведра и усмихната седмица :-)
Благодарност за одобрителния коментар, Пепи!
Всичко добро за теб и близките ти :-)
Ще се радвам, Тони! Прегръдка за теб!
Йоли.. усмихваш ме, мила :-)
Хлебчетата са по-скоро компактни, може само с тях да се нахрани човек.. от тези, които и на следващия ден са също тъй вкусни, които си взима човек, когато знае, че цял ден няма да си е вкъщи и постоянно в движение, без време за прилично хапване.. имат онзи специфичен, поне за мен много уютен и пълен с доволство вкус на бял селски хляб.
Поздрави и от мен, Русанка! Здраве и късмет!
Мария :-)) Благодаря ти за интереса и позитивното присъствие!
Хрумна ми, че няма да мога добре да обясня как се правят, но пък с ръце в тестото.. няма как да снимам стъпка по стъпка и точно преплитането. Фитилчето е едно и доста дългичко (40см. може би..), та връзва се на възел, но в началото и хлабав, незатегнат, а като примка - така, че едното крайче да остава дълго и именно с него започва да се омотава получилата се примка.. Мисля, че по подобен начин се правят тук semmeln т.нат. питки 'Кайзер'. Ще видя дали мога да намеря нещо нагледно из нет-а..
Хубава вечер и :-)))
Дими, толкова уханни и слънчеви цветенца - и ние имаме нужда от това в това неприветливо, студено време!
AntwortenLöschenАз се сгрях като ги гледах, а за вас - не се съмнявам!
Много слънце и топлина в душата ти!
Ммммм... толкова ароматни... и красиви :) Обожавам аромата на прясно изпечен хляб у дома :)
AntwortenLöschenВкусна и усмихната седмица ти желая, Дими :)
Дими, чудесно си го обяснила представих си го!
AntwortenLöschenБлагодаря ти!
Много скоро ще я пробвам тази "плетка" - не знам само дали ще е хляб или курабии... "грабна ме" от пръв поглед!
Колкото до снимките с ръце в брашно... ако ми видиш апарата когато снимам работен процес... прилежно увит в прозрачно домакинско фолио...
:)))
Лека вечер, Дими!
За чудо и приказ са, Дими!
AntwortenLöschenПрегръдки :)
Красиви си ги оплела, Дими, като всичко до което се докоснеш! :)
AntwortenLöschenИ отново нито една не се "тръкулна"...
Усмихната и успешна седмица ти желая!
♥♥ Olá, amiga!
AntwortenLöschenPassei para uma visitinha...
Hummmmm!... Amo pães!
Além de saborosos ainda parecem flores.
Belas fotos dos pratos.
Parabéns!!!
Ótima semana! ♥
♥♥ Beijinhos.
Itabira - Brasil ♥♥
Ооо, Дими, благоуханен аромат се носи чак до моята кухня...Мирише много приятно. И аз съм любител на чубрицата, в нашето семейство се ползва доста често дори и за салати с пресни домати от градината. Това е подправката, която е типично българска, мисля в други държави не я използват.
AntwortenLöschenПри първия удобен случай ще ги направя :)
Лека и приятна седмица
Дани, Зори, позитивното и ведро отношение ме радвам много! Усмихнахте утринта ми :-)))
AntwortenLöschenВ момента, в който пишех за ръцете в тестото, се сетих за всички подробни рецепти 'стъпка по стъпка', които представяш, Мария :-) Сигурна съм в твоето разбиране :-D И да, фотоапаратите отдавна са се превърнали в наистина работен инструмент :-)))
Diva, Ева, благодаря ви!
Не се търкулват никак.. и аз така все очаквам някое да подскочи към мен, но напразно.. е, неиздържах и затова е по-горния резултат ;-)
Welcome, Ines! Thank you very much for stopping by and your nice comment :-)))
Greetings from Vienna!
Измина известно време, Дани, преди да стигна до извода, че и тук има чубрица - Bohnenkraut, тъй рядко всъщност се ползва, поне във виенската кухня, че мислех - няма го това растение в околността ;-) И наистина, много повече ползват майоран, босилек, мащерка..
Поздрави сърдечни за всички ви :-)
Дими, сигурно вече не останах, но и аз да кажа колко ароматни, вкусни и оригинални изглеждат! Както винаги, прекрасно предложение, поднесено безупречно.
AntwortenLöschenБлагодаря, Кали! Мнението ти ми е ценно!
AntwortenLöschenПоздрави и :-)))
Deliciosos bollos fantasticas fotos un saludo desde sevill a españa
AntwortenLöschenДими, прекрасни цветни хлебчета. Майсторка си на тестото!
AntwortenLöschenПоздрави и пожелания за по-пролетно време скоро
Gracias por su visita a la aprobación, imanol!
AntwortenLöschen:-)
Благодаря за големия комплимент, Даниела!
Поздрави и пожелание за ведро настроение в иначе облачното време :-)
Привет, Дими!
AntwortenLöschenАма голяма досада съм - нали!?!
:)))
Познай какво си хапнахме....
Днес си направихме лек обяд с доматки, краставички, маслинки, сиренце (като на село) и топли, топли хлебчета - цветенца!
Освен свободното време, с което разполагах днес преди обяд, имах и едно "бръмбарче" дето не преставаше да ми напомня за тези твои хлебчета... и така запретнах ръкави и ги спретнах.
Разкошни бяха, Дими - толкова ароматни, топли и меки....
Аз сложих малко повече зехтин, защото не бях сигурна дали "маслото със стайна температура", за което пишеш, е зехтина, или освен него има и масълце...
Обяснението със сплитането беше чудесно и без затруднение стана - направих снимки, но нали знаеш не съм от бързите... (рядко ми се случва да публикувам веднага след направата нещо)!
Ами, БЛАГОДАРЯ ти още веднъж и за рецептата и за "плетката"!
Лека вечер, и усмихната, и вкусна, и щастлива!!!
Ехе....колко са красиви!Изглеждат ароматни и вкусни.Усмихнати пролетни дни Дими!
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenпак ще пиша тук :) Искам да те поздравя, че си сред класацията на топ 10 най-известни блога според в-к Капитал, от които 5 български. Напълно заслужено ти е признанието. Радвам се, че те познавам, макар и виртуално, но те чувствам много близка.
Благодаря ти за вдъхновението и страхотното настроение, с което ме зареждаш.
Поздравявам те и ти желая да преодолееш кулинарните си страхове (ако има такива) и творчески ентусиазъм
http://capital.bg/light/postit/2010/05/17/900122_kulinarni_dnevnici/
Хей.. Мария :-)))
AntwortenLöschenАз пък много ти се радвам: и на теб, и на всяко твое посещение и коментар! Много ми е драго, че си ги направила цветенцата и че са ви се усладили! Така уютно да описваш обяда..мхммм :-)
Това масло със стайна температура се е промушило автоматично под пръстите ми (поправих го - благодаря!), тъй като това обикновено слагам. Но тези са със зехтин и никак не вреди, че си сложила повечко, тъй като мазнинката из моите рецепти е винаги в минимално количество и съотношение..
Благодаря ти още веднъж за интереса, вниманието и.. доверието :-)))
Поздрави сърдечни и прегръдка от мен!
И пожелание за все тъй вкусни, доволни и ведри дни :-)
Нанита, много са ми приятни твоите похвали по отношение на тестените.. Благодаря ти!
AntwortenLöschenДани, трогна ме с милите си думи! Благодаря ти от все сърце за вниманието и симпатията (взаимна е! :-)), за хубавото пожелание! Разбира се, че имам страхове, между които и кулинарни :-D
AntwortenLöschenДани, на свой ред пожелавам добро здраве за теб и близките ти, хубав късмет, много усмивки и поводи за гордост в ежедневието!
Сърдечни поздрави :-)
Дими, прекрасни са тези хлебчета. Хареса ми описанието на това за какво ти напомнят - за селския хляб, баба ти и дядо ти. И тук настанаха студени дни, но отминават. И аз много обичам да се "топля" с уханието на домашен хляб. Топъл уикенд ти пожелавам. Поздрави :)
AntwortenLöschenБлагодаря за милия коментар, Мира :-)
AntwortenLöschenЛек петък и също топъл, уютен и вкусен уикенд!
Да се похваля и аз,снощи ги направих станаха прекрасни.Много съм щастлива,че се получиха от първи път.Благодаря ти, за споделената рецепта.:)
AntwortenLöschenНа свой ред съм доволна от успеха ти, Сузи!
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса и вниманието :-)
Лек петък!
Дими, аз едва днес разбрах, честито за топ 5 на Капитал! Пожелавам ти още много приятни мигове с готвенето и блогърстването по такъв мил и уютен начин! Поздрави и приятни почивни дни :)
AntwortenLöschenБлагодаря за поздрава и хубавото пожелание, Станимира! На свой ред ти пожелавам здраве, късмет, успех и много усмивки :-)))
AntwortenLöschen