3а 6бр.:
1 пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
1 зрял банан
50гр изсъхнал и втвърдил се фондан (захарно тесто)*
100гр филирани бадемови ядки
мазнинка
Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър малко по-голям от този на тарталетените форми. Тарталетените форми се намазват с мазнинка, тестените кръгове се застилат хубаво и надупчват с вилица. Бананът се нарязва на тънки (около 0,3см) шайби, с които се покрива тестеното дъно, върху им на ситно ренде се настъргва фонданът, поръсват се филирани бадеми, добавят се няколко капки течно масло. Пекат се в предварително загрята фурна, 200°C, средна скара.
Чудесен и страшно лесен десерт или закуска :-)
Пасват отлично с кафе, чай или топло мляко.
*фонданът (рецепта за него има
тук) - известно време след направата му, губи от качествата и свойствата си: става твърд и нееластичен, трошлив и сух. Това е начин, по който малко количество от него би могло да се използва и то съвсем добре :-) Разбира се, захарното тесто може да бъде заменено с бадемово - бадемов марципан.
И още нещо във връзка с бутер-тестото, по-точно с неговата замяна, тъй като храня съмнения, че бутер-тестото в родината не би оставило плънката необезпокоявано да лежи върху му по време на печене.. Та, многолистното тесто би могло да се замени в рецептата с универсалното маслено тесто, споменала съм го съвсем скоро в рецептата за
торта Линцер, модерния вариант, а именно:
100гр захар
200гр студено масло
300гр пшеничено брашно (+ още мъничко евентуално при разточването)
1 яйце
щипка сол
Ще се получат страшно вкусни тарталетки.. макар и проготвянето им да трае малко по-дълго, отколкото с готово многолистно тесто.
Истинска вкусотия :)
AntwortenLöschenОбожавам този вид десерти!
AntwortenLöschenДими, заради твоите рецепти, ще си купя къдрави формички. Много ефектни изглеждат, а представям си и колко са вкусни!
Приятни почивни дни :)
Наистина изглеждат великолепни си горно са и много вкусни!
AntwortenLöschenДими,направо съм възхитена от таланта ти да правиш от нищо-нещо...!!
AntwortenLöschenЕдно време имаше едно такова кулинарно предаване...
Дори и най-простите ястия при теб изглеждат като висш пилотаж!
Вкусен и спокоен уикенд,Дими! :))
Ирена, :-)))
AntwortenLöschenРазбира се, Ели, многолистното тесто (бутер-тестото в родината съдържа мая и страшно бухва :-)) би могло да се замени с обикновено маслено ще пасне отлично на вкус!
Така е, Phoebe! Благодаря за посещението :-)
Eeeeх, Краси! - токущо ми направи невероятен комплимент! Благодаря ти!
Поздрави и слънчев уикенд на всички :-)))
Тъкмо си помисля, е....няма какво повече да се направи с бутер тесто и ти показваш една нова невероятна идея и перфектно изпълнение!
AntwortenLöschenУсмихнат и вкусен уикенд Дими!
Страхотни са тези бутер-тарталетки - и като визия, и като вкус и като леснота :-)
AntwortenLöschenХубави и усмихнати почивни дни, Дими.
Благодаря ви от все сърце за одобрителните коментари, Нанита, Ирина!
AntwortenLöschenУсмихнат да е уикенда :-))
Дими, прекрасно изглеждат тарталетите. Убедена съм, че и на вкус са толкова хубави.
AntwortenLöschenПожелавам ви хубаво и слънчево време, за да бъде хубав уикендът ви.
Дими,
AntwortenLöschenОчарована съм -
чудесна идея и презентация. Страхотна си!
Поздравления и за представянето ти в "Капитал".
Хубави и усмихнати празнични дни, Диана
Идеални са на вид, не се съмнявам, че и на вкус са перфектно съчетани, Дими!
AntwortenLöschenПоздрави и пожелания за слънчеви и изпълнени с усмивки дни! :)
Много интересна, вкусна и изкушаваща рецепта, Дими! Благодаря, че ни представи една превъзходна , нова идея с многолистно тесто!
AntwortenLöschenПоздрави и хубав уикенд!
Красиво е... :-) И много ароматно...
AntwortenLöschenИ малко зимно :-) Тя зимата май се върна... 'що не пита ;-)
Хубав уикенд от мен, Дими :-)
Благодаря за позитивните коментари и добрите думи, приятели! Радвам се, когато ме посещавате!
AntwortenLöschenИ.. малко смут ме обхвана - заради бутер-тестото в родината, което отлично би катапултирало всяка плънка.. затова ще направя малко предложение-допълнение към поста.
Усмихнат, приятен и слънчев да е и вашия уикенд! За вкусен - не се и съмнявам :-)))
Мммм,чудничко:)Толкова малко продукти,а обещават толкова много наслада.Комбинацията от банани и бадеми ми звучи доста апетитно;)
AntwortenLöschenМного ми хареса избора на тази синьо-кафява нашенска чиния,в композиция с покривчицата на рае в същата гама:))Тестото ни може да не е първо качество,но пък какво грънчарство си имаме;)
Хубави почивни дни,Дими!Здраве и много радост:-)
Дими, тъкмо навреме ми представяш тази рецепта. Днес установих колко много и различни парченца фондан ми е останал. Страхотна идея - направо гениална - това си е чиста захар. С удоволствие попивам и предложението ти и за тестото, в най-скоро време ще нямеря начин да ти покажя резултата.
AntwortenLöschenПоздрави и прегръдки!
Дими,
AntwortenLöschenпредложението ти изглежда изкусително вкусно! А снимките и аранжировката, един път.
Тъй като не обичам вкуса на фондана може ли да го заменя с някакво по-гъсто сладко, макар че имам опасения, че сокът ще "намокри" тестото?
Но пък се сещам и за солен вариант със сирене и кашкавал като комбинация.
Прекрасни почивни дни :)
Страхотни тарталетки
AntwortenLöschenМасленото тесто го пропускам
Сещаш се защо :-)
Чинийката ми е любима, Миленка, подарък от близък човек! Жалко, че винаги пътуваме достатъчно натоварени, за да си взема нещо като сервиз..
AntwortenLöschenБлагодаря за посещението и одобрителния коментар!
Поздрави и :-)))
Ами.. Ивейн, често го ползвам (нечитавият вече фондан), забъркан заедно с ядки - карамелизира се и става леко хрупкаво :-D Ще се радвам идеята да ти влезе в полза :-)
За хора, които харесват бадемов марципан - използването му в рецептата е много подходящо, Дани. Вероятно може и с някакъв гъст мармалад по собствен вкус. За солени тарталетки - има повечко избор из рецептите.
Хм, сещам се, Val :-)
Спорна, здрава и усмихната нова седмица :-)
Дими, много вкусно предложение:) На мен ми застоя един марципан:)
AntwortenLöschen