Freitag, 21. Mai 2010

Бутер-тарталети с банан и ядки


3а 6бр.:

1 пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
1 зрял банан
50гр изсъхнал и втвърдил се фондан (захарно тесто)*
100гр филирани бадемови ядки

мазнинка

Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър малко по-голям от този на тарталетените форми. Тарталетените форми се намазват с мазнинка, тестените кръгове се застилат хубаво и надупчват с вилица. Бананът се нарязва на тънки (около 0,3см) шайби, с които се покрива тестеното дъно, върху им на ситно ренде се настъргва фонданът, поръсват се филирани бадеми, добавят се няколко капки течно масло. Пекат се в предварително загрята фурна, 200°C, средна скара.



Чудесен и страшно лесен десерт или закуска :-)
Пасват отлично с кафе, чай или топло мляко.

*фонданът (рецепта за него има тук) - известно време след направата му, губи от качествата и свойствата си: става твърд и нееластичен, трошлив и сух. Това е начин, по който малко количество от него би могло да се използва и то съвсем добре :-) Разбира се, захарното тесто може да бъде заменено с бадемово - бадемов марципан.

И още нещо във връзка с бутер-тестото, по-точно с неговата замяна, тъй като храня съмнения, че бутер-тестото в родината не би оставило плънката необезпокоявано да лежи върху му по време на печене.. Та, многолистното тесто би могло да се замени в рецептата с универсалното маслено тесто, споменала съм го съвсем скоро в рецептата за торта Линцер, модерния вариант, а именно:

100гр захар
200гр студено масло
300гр пшеничено брашно (+ още мъничко евентуално при разточването)
1 яйце
щипка сол

Ще се получат страшно вкусни тарталетки.. макар и проготвянето им да трае малко по-дълго, отколкото с готово многолистно тесто.

20 Kommentare:

  1. Истинска вкусотия :)

    AntwortenLöschen
  2. Обожавам този вид десерти!
    Дими, заради твоите рецепти, ще си купя къдрави формички. Много ефектни изглеждат, а представям си и колко са вкусни!
    Приятни почивни дни :)

    AntwortenLöschen
  3. Наистина изглеждат великолепни си горно са и много вкусни!

    AntwortenLöschen
  4. Дими,направо съм възхитена от таланта ти да правиш от нищо-нещо...!!
    Едно време имаше едно такова кулинарно предаване...
    Дори и най-простите ястия при теб изглеждат като висш пилотаж!
    Вкусен и спокоен уикенд,Дими! :))

    AntwortenLöschen
  5. Ирена, :-)))

    Разбира се, Ели, многолистното тесто (бутер-тестото в родината съдържа мая и страшно бухва :-)) би могло да се замени с обикновено маслено ще пасне отлично на вкус!

    Така е, Phoebe! Благодаря за посещението :-)

    Eeeeх, Краси! - токущо ми направи невероятен комплимент! Благодаря ти!

    Поздрави и слънчев уикенд на всички :-)))

    AntwortenLöschen
  6. Тъкмо си помисля, е....няма какво повече да се направи с бутер тесто и ти показваш една нова невероятна идея и перфектно изпълнение!
    Усмихнат и вкусен уикенд Дими!

    AntwortenLöschen
  7. Страхотни са тези бутер-тарталетки - и като визия, и като вкус и като леснота :-)

    Хубави и усмихнати почивни дни, Дими.

    AntwortenLöschen
  8. Благодаря ви от все сърце за одобрителните коментари, Нанита, Ирина!

    Усмихнат да е уикенда :-))

    AntwortenLöschen
  9. Дими, прекрасно изглеждат тарталетите. Убедена съм, че и на вкус са толкова хубави.
    Пожелавам ви хубаво и слънчево време, за да бъде хубав уикендът ви.

    AntwortenLöschen
  10. Дими,
    Очарована съм -
    чудесна идея и презентация. Страхотна си!
    Поздравления и за представянето ти в "Капитал".
    Хубави и усмихнати празнични дни, Диана

    AntwortenLöschen
  11. Идеални са на вид, не се съмнявам, че и на вкус са перфектно съчетани, Дими!
    Поздрави и пожелания за слънчеви и изпълнени с усмивки дни! :)

    AntwortenLöschen
  12. Много интересна, вкусна и изкушаваща рецепта, Дими! Благодаря, че ни представи една превъзходна , нова идея с многолистно тесто!
    Поздрави и хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  13. Красиво е... :-) И много ароматно...
    И малко зимно :-) Тя зимата май се върна... 'що не пита ;-)
    Хубав уикенд от мен, Дими :-)

    AntwortenLöschen
  14. Благодаря за позитивните коментари и добрите думи, приятели! Радвам се, когато ме посещавате!

    И.. малко смут ме обхвана - заради бутер-тестото в родината, което отлично би катапултирало всяка плънка.. затова ще направя малко предложение-допълнение към поста.

    Усмихнат, приятен и слънчев да е и вашия уикенд! За вкусен - не се и съмнявам :-)))

    AntwortenLöschen
  15. Мммм,чудничко:)Толкова малко продукти,а обещават толкова много наслада.Комбинацията от банани и бадеми ми звучи доста апетитно;)

    Много ми хареса избора на тази синьо-кафява нашенска чиния,в композиция с покривчицата на рае в същата гама:))Тестото ни може да не е първо качество,но пък какво грънчарство си имаме;)

    Хубави почивни дни,Дими!Здраве и много радост:-)

    AntwortenLöschen
  16. Дими, тъкмо навреме ми представяш тази рецепта. Днес установих колко много и различни парченца фондан ми е останал. Страхотна идея - направо гениална - това си е чиста захар. С удоволствие попивам и предложението ти и за тестото, в най-скоро време ще нямеря начин да ти покажя резултата.
    Поздрави и прегръдки!

    AntwortenLöschen
  17. Дими,
    предложението ти изглежда изкусително вкусно! А снимките и аранжировката, един път.
    Тъй като не обичам вкуса на фондана може ли да го заменя с някакво по-гъсто сладко, макар че имам опасения, че сокът ще "намокри" тестото?
    Но пък се сещам и за солен вариант със сирене и кашкавал като комбинация.
    Прекрасни почивни дни :)

    AntwortenLöschen
  18. Страхотни тарталетки
    Масленото тесто го пропускам
    Сещаш се защо :-)

    AntwortenLöschen
  19. Чинийката ми е любима, Миленка, подарък от близък човек! Жалко, че винаги пътуваме достатъчно натоварени, за да си взема нещо като сервиз..
    Благодаря за посещението и одобрителния коментар!
    Поздрави и :-)))

    Ами.. Ивейн, често го ползвам (нечитавият вече фондан), забъркан заедно с ядки - карамелизира се и става леко хрупкаво :-D Ще се радвам идеята да ти влезе в полза :-)

    За хора, които харесват бадемов марципан - използването му в рецептата е много подходящо, Дани. Вероятно може и с някакъв гъст мармалад по собствен вкус. За солени тарталетки - има повечко избор из рецептите.

    Хм, сещам се, Val :-)

    Спорна, здрава и усмихната нова седмица :-)

    AntwortenLöschen
  20. Дими, много вкусно предложение:) На мен ми застоя един марципан:)

    AntwortenLöschen