Freitag, 30. April 2010

Киш с мечи лук



300гр многолистно тесто
100гр левурда/мечи лук
50гр настърган на ренде кашкавал
200гр фина извара
100гр шунка
3 яйца
сол, пипер

Мечият лук се измива, подсушава, нарязва на ситно. Яйцата се разбиват на пяна със солчица и пипер. Смесват се до хомогенност с изварата. Добавя се настъргания кашкавал и ситно нарязаната шунка. Добавя се и мечия лук.
Форма с диаметър 28см се намазнява добре и застила с разгънатото многолистно тесто, трябва да има и около 2-3см кант. Набучква се тук-там тестото с вичлица. Изсипва се плънката, заравнява се и се пече на средна скара, 200°C, до златистовокафяви тестени ръбчета. Охлажда се леко върху решетка и сервира топличко със супичка, яйрян или хладна бира/бяло вино.

Kommentare:

  1. Ох, това ще е много вкусно и утре ще се изпробва :)

    Поздрави, Дими!

    AntwortenLöschen
  2. Страхотна рецепта. Лесна, вкусна и полезна!
    Много ми хареса!
    Хубав и усмихнат ден Диди!

    AntwortenLöschen
  3. Харесвам киш с такава плънка /макар, че трудно се намира левурда /

    Звучи и изглежда много ароматно :)

    Слънчев уикенд, Дими

    AntwortenLöschen
  4. знаех си, че трудно се намира при нас тази левурда, ето Дани е на същото мнение :)

    Много ми харесват твоите ястия с мечи лук, Дими и ще се радвам, ако намеря тук такъв и го опитаме.

    Хубав и слънчев уикенд за вас :)

    AntwortenLöschen
  5. Пламена, Русанка, благодаря за одобрението!

    Вкусен и приятен първомайски уикенд :-D

    AntwortenLöschen
  6. Дани, Пепи, много е вкусен и дано си намерите мечи лук - сега му е времето, тук в околностите на Виенската гора е много разпространен. Минала седмица все още не цъфтеше - много свеж, крехък и чист - набрахме си 4 торбички и хладилник, и фризер са пълни с него, готвя всеки ден с левурда :-D

    Поздрави сърдечни :-)

    AntwortenLöschen
  7. Mммм... вкусотия :) И със супичката се допълват прекрасно...
    И да добава към коментарите на Дани и Пепи :) те живеят в равнинни градове, левурдата обича планински райони... за това при тях не се намира :)
    Слънчев и прекрасен уикенд ти желая, Дими :)

    AntwortenLöschen
  8. Оле...колко неустоимо изглежда!С удоволствие ще го направя/ако намеря мечи лук/.Усмихнат и слънчев уикенд Дими!

    AntwortenLöschen
  9. Да, точно така, Зори! Аз така и не бях виждала в България - нали съм чедо на низината ;-) Тук дори има по пазарите и в хранителните магазини се среща, когато му е времето.. Но пък по-вкусен е, когато е лично набран :-D

    Moже да се замени с киселец, лапад, дори спанак.. Няма да е същия вкус, но.. бива :-)

    Благодаря, Нанита!

    Слънчев уикенд и за вас :-)))

    AntwortenLöschen
  10. Здравей!
    Изключителни неща, прекрасни рецепти!
    Поздравления!Желая ти много усмивки и положителни емоции!

    AntwortenLöschen
  11. Съзнателно избягах от Витата карамелена торта :-))
    А това нещо е страхотно с хладна бира на някоя тераса

    AntwortenLöschen
  12. Радва ме посещението и интереса ти, Дария!
    Благодаря ти за хубавите думи :-)

    Поздрави и пожелание за щастлив и здрав май!

    Val, кишът пасва чудесно с хладен айрянец или бира.. мдааа :-)))
    Поздрави за теб! И :-)))

    AntwortenLöschen
  13. Димитрана, успях да набера левурда този уикенд (при нас още не е цъфнал) и направих този киш току що. Много ни харесва и ще го правим за в бъдеще. Благодаря за хубавата рецепта. Поздрави и приятни пролетни дни :).

    AntwortenLöschen
  14. Хей.. Станимира :-))) Много ме зарадва! Страшно ми е драго, че ви се е харесала рецептата :-)
    И на нас ни се харесва, но няма мечи лук през всички сезони ;-)

    Благодаря ти!
    Поздрави от мен и хубави майски дни :-)

    AntwortenLöschen