300гр многолистно тесто
100гр левурда/мечи лук
50гр настърган на ренде кашкавал
200гр фина извара
100гр шунка
3 яйца
сол, пипер
Мечият лук се измива, подсушава, нарязва на ситно. Яйцата се разбиват на пяна със солчица и пипер. Смесват се до хомогенност с изварата. Добавя се настъргания кашкавал и ситно нарязаната шунка. Добавя се и мечия лук.
Форма с диаметър 28см се намазнява добре и застила с разгънатото многолистно тесто, трябва да има и около 2-3см кант. Набучква се тук-там тестото с вичлица. Изсипва се плънката, заравнява се и се пече на средна скара, 200°C, до златистовокафяви тестени ръбчета. Охлажда се леко върху решетка и сервира топличко със супичка, яйрян или хладна бира/бяло вино.
Ох, това ще е много вкусно и утре ще се изпробва :)
AntwortenLöschenПоздрави, Дими!
Страхотна рецепта. Лесна, вкусна и полезна!
AntwortenLöschenМного ми хареса!
Хубав и усмихнат ден Диди!
Харесвам киш с такава плънка /макар, че трудно се намира левурда /
AntwortenLöschenЗвучи и изглежда много ароматно :)
Слънчев уикенд, Дими
знаех си, че трудно се намира при нас тази левурда, ето Дани е на същото мнение :)
AntwortenLöschenМного ми харесват твоите ястия с мечи лук, Дими и ще се радвам, ако намеря тук такъв и го опитаме.
Хубав и слънчев уикенд за вас :)
Пламена, Русанка, благодаря за одобрението!
AntwortenLöschenВкусен и приятен първомайски уикенд :-D
Дани, Пепи, много е вкусен и дано си намерите мечи лук - сега му е времето, тук в околностите на Виенската гора е много разпространен. Минала седмица все още не цъфтеше - много свеж, крехък и чист - набрахме си 4 торбички и хладилник, и фризер са пълни с него, готвя всеки ден с левурда :-D
AntwortenLöschenПоздрави сърдечни :-)
Mммм... вкусотия :) И със супичката се допълват прекрасно...
AntwortenLöschenИ да добава към коментарите на Дани и Пепи :) те живеят в равнинни градове, левурдата обича планински райони... за това при тях не се намира :)
Слънчев и прекрасен уикенд ти желая, Дими :)
Оле...колко неустоимо изглежда!С удоволствие ще го направя/ако намеря мечи лук/.Усмихнат и слънчев уикенд Дими!
AntwortenLöschenДа, точно така, Зори! Аз така и не бях виждала в България - нали съм чедо на низината ;-) Тук дори има по пазарите и в хранителните магазини се среща, когато му е времето.. Но пък по-вкусен е, когато е лично набран :-D
AntwortenLöschenMoже да се замени с киселец, лапад, дори спанак.. Няма да е същия вкус, но.. бива :-)
Благодаря, Нанита!
Слънчев уикенд и за вас :-)))
Здравей!
AntwortenLöschenИзключителни неща, прекрасни рецепти!
Поздравления!Желая ти много усмивки и положителни емоции!
Съзнателно избягах от Витата карамелена торта :-))
AntwortenLöschenА това нещо е страхотно с хладна бира на някоя тераса
Радва ме посещението и интереса ти, Дария!
AntwortenLöschenБлагодаря ти за хубавите думи :-)
Поздрави и пожелание за щастлив и здрав май!
Val, кишът пасва чудесно с хладен айрянец или бира.. мдааа :-)))
Поздрави за теб! И :-)))
Димитрана, успях да набера левурда този уикенд (при нас още не е цъфнал) и направих този киш току що. Много ни харесва и ще го правим за в бъдеще. Благодаря за хубавата рецепта. Поздрави и приятни пролетни дни :).
AntwortenLöschenХей.. Станимира :-))) Много ме зарадва! Страшно ми е драго, че ви се е харесала рецептата :-)
AntwortenLöschenИ на нас ни се харесва, но няма мечи лук през всички сезони ;-)
Благодаря ти!
Поздрави от мен и хубави майски дни :-)