В разгара на пролетта идва времето и на мечия лук. Allium ursinum принадлежи към семейство лукови, роднина на дивия чесън, кромида и чесъна. Най-често е разпространен в смесените гористи местности. Очаровани бяхме от излета си в околностите на Виена, източната част на Wienerwald. Навсякъде бе побеляло.. от цветовете на мечия лук:
Навсякъде се носеше ароматът на цветовете - наподобяващ миризмата на чесъна, но не толкова интензивен и с нюанс на мек цветен мирис..
Въпреки цъфтежа, все още се намираха финни, сочни, млади листа. Набрахме достатъчно количество и.. едно от ястията, сравнително бързо приготвено, са тарталетите:
3а 6бр. тарталети, всяка с диаметър 12см.:
450гр многолистно (бутер) тесто
200гр мечи лук
250гр рикота
1 яйце
сол
мазнинка
жълтък за намазване
Листата мечи лук се измиват, за кратко задушават и отцеждат от водата. Рикотата се разбърква с яйце и сол на вкус. Добавя се мечия лук, разбърква. Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър малко по-голям от диаметъра на тарталетените форми, които се намасляват и всяка форма се покрива с кръг тесто. Разпределя се приготвената смес, заравнява се и се покрива с решетка от многолистното тесто. Разбира се, може и без нея: тогава за 6бр. тарталети е необходимо около 300гр тесто.
Пекат се на средна скара, 220°C, до готовност. Изваждат се от формите, могат да се сервират както топли, така и студени.
Пасват чудесно с бяло вино или айрян.
Хляб и рози
vor 8 Jahren
I love wild garlic! And the tarteletes are just wonderful!
AntwortenLöschenЗамислих се за Baerlauch и се поразрових из нета - в България е популярен още като левурда. За съжаление обаче не се използва много. Мисля си даже, че не съм виждала и да се продава, и в най-скоро време ще ида на Красноселския пазар да проверя има ли такова чудо в наше село. Иначе снимките от Виенската гора са разкошни. Със съпруга ми почти всяка година пътуваме до Австрия - той по работа, а аз за удоволствие :)
AntwortenLöschenОчарована съм от снимките. Имам само един въпрос. Това, което наричаш мечи лук не е ли див чесън или още левурда. По снимките много ми прилича на това, но не бях чувала името му като мечи лук.
AntwortenLöschenРецептата, която си представила е много лесна и ефектна.
Благодаря ти. :)
O, yes.. and yammy :-)
AntwortenLöschenThank you, Marija!
Благодаря за интереса, Еос!
AntwortenLöschenЖивот и здраве да е само, обади се при път насам :-)
Добре дошла, Йоана!
AntwortenLöschenНаименованието 'левурда' на мен ми бе непознато допреди малко - разрових се и аз из нет-а.. Впредвид намереното, а и коментарът на Еос, да - левурда е мечи лук. А дивият чесън още бива наричан сибирски лук.
Благодаря за одобрителните думи, интереса и посещението в блога ми!
Сърдечен поздрав :-)
lovey .:
AntwortenLöschenБоже,каква красота.... и картичките,и поляната с левурда,и тарталетките....Удоволствие за очите.
AntwortenLöschenThanks, Bonca! You have very nice and interesting photos in your blog, I have watched them with great delight :-)
AntwortenLöschenБлагодаря, Йоли! Да, много красиво и приятно беше в гората :-) 10км извън Виена, а всъщност е съвсем друг, приказен свят..
AntwortenLöschen