Dienstag, 5. Mai 2009

Тарталети с мечи лук

В разгара на пролетта идва времето и на мечия лук. Allium ursinum принадлежи към семейство лукови, роднина на дивия чесън, кромида и чесъна. Най-често е разпространен в смесените гористи местности. Очаровани бяхме от излета си в околностите на Виена, източната част на Wienerwald. Навсякъде бе побеляло.. от цветовете на мечия лук:



Навсякъде се носеше ароматът на цветовете - наподобяващ миризмата на чесъна, но не толкова интензивен и с нюанс на мек цветен мирис..



Въпреки цъфтежа, все още се намираха финни, сочни, млади листа. Набрахме достатъчно количество и.. едно от ястията, сравнително бързо приготвено, са тарталетите:

3а 6бр. тарталети, всяка с диаметър 12см.:

450гр многолистно (бутер) тесто
200гр мечи лук
250гр рикота
1 яйце
сол
мазнинка

жълтък за намазване

Листата мечи лук се измиват, за кратко задушават и отцеждат от водата. Рикотата се разбърква с яйце и сол на вкус. Добавя се мечия лук, разбърква. Тестото се разгъва и от него се изрязват кръгове с диаметър малко по-голям от диаметъра на тарталетените форми, които се намасляват и всяка форма се покрива с кръг тесто. Разпределя се приготвената смес, заравнява се и се покрива с решетка от многолистното тесто. Разбира се, може и без нея: тогава за 6бр. тарталети е необходимо около 300гр тесто.
Пекат се на средна скара, 220°C, до готовност. Изваждат се от формите, могат да се сервират както топли, така и студени.
Пасват чудесно с бяло вино или айрян.

10 Kommentare:

  1. I love wild garlic! And the tarteletes are just wonderful!

    AntwortenLöschen
  2. Замислих се за Baerlauch и се поразрових из нета - в България е популярен още като левурда. За съжаление обаче не се използва много. Мисля си даже, че не съм виждала и да се продава, и в най-скоро време ще ида на Красноселския пазар да проверя има ли такова чудо в наше село. Иначе снимките от Виенската гора са разкошни. Със съпруга ми почти всяка година пътуваме до Австрия - той по работа, а аз за удоволствие :)

    AntwortenLöschen
  3. Очарована съм от снимките. Имам само един въпрос. Това, което наричаш мечи лук не е ли див чесън или още левурда. По снимките много ми прилича на това, но не бях чувала името му като мечи лук.
    Рецептата, която си представила е много лесна и ефектна.
    Благодаря ти. :)

    AntwortenLöschen
  4. O, yes.. and yammy :-)

    Thank you, Marija!

    AntwortenLöschen
  5. Благодаря за интереса, Еос!

    Живот и здраве да е само, обади се при път насам :-)

    AntwortenLöschen
  6. Добре дошла, Йоана!

    Наименованието 'левурда' на мен ми бе непознато допреди малко - разрових се и аз из нет-а.. Впредвид намереното, а и коментарът на Еос, да - левурда е мечи лук. А дивият чесън още бива наричан сибирски лук.

    Благодаря за одобрителните думи, интереса и посещението в блога ми!

    Сърдечен поздрав :-)

    AntwortenLöschen
  7. Боже,каква красота.... и картичките,и поляната с левурда,и тарталетките....Удоволствие за очите.

    AntwortenLöschen
  8. Thanks, Bonca! You have very nice and interesting photos in your blog, I have watched them with great delight :-)

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря, Йоли! Да, много красиво и приятно беше в гората :-) 10км извън Виена, а всъщност е съвсем друг, приказен свят..

    AntwortenLöschen