Freitag, 30. April 2010

Крем-супа от мечи лук



300гр мечи лук, левурда или Allium ursinum
2 средно големи картофа
6-7 скилидки чесън
литър вода
1 кубче зеленчуков бульон
сол, мъничко пипер
100мл течна, млечна сметана
1 равна с. л царевично нишесте

Измива се, почиства, подсушава и нарязва на ситно мечият лук. Обелват се картофите, нарязват на малки кубчета. В подходяш съд се изсипват, добавя се вряща вода, кубчето бульон, пресованите чеснови скилидки. Когато поомекнат картофите, всичко се пасира. Сметана, овкусена с мъничко сол и пипер, се разбърква внимателно с нишестето, така че да не се получат бучици и с тази смес се затройва супата. След минута се отстранява от огъня.

Kommentare:

  1. Крем супата е страхотна! Много е здравословна и полезна!
    Дими, заповядай при мен имаш награда!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  2. Благодаря ти, Русанка и за интереса и одобрението, и за вниманието и витруалната награда! Веднага ще си я взема :-)

    Поздрави и пожелание за хубав и усмихнат уикенд!

    AntwortenLöschen
  3. Дими,тази пролет постоянно пропускам левурдата на пазара,но следващия път няма да го сторя.Грабна ме супата,така добре поднесена и със сигурност много вкусна!
    Приятни почивни дни!

    AntwortenLöschen
  4. Супичката изглежда много апетитно !
    Жалко,че у дома не обичат крем супи...
    Отзад обаче видях една тарта ...или пай.
    И имам въпросче:Слагаш ли хартия отдолу ,в тавичката?
    И как го вадиш от нея?

    Слънчев уикенд,Дими! :-)

    AntwortenLöschen
  5. Димитрана, тази супичка и киша (а и някои предишни предложения) са чудесни за употреба на дивия лук. Тия дни нали се затопли при нас и утре, живот и здраве, сме на планина и ако улуча мястото с левурда, ще има и хапване. Благодаря за хубавите предложения! Поздрави и приятни пролетни дни :)

    AntwortenLöschen
  6. Толкова бе зелена и хомогенна, че фокуса все се плъзгаше нанякъде.. Маргаритките спасиха донякъде положението, макар на някои снимки да пресъздават визията на малко зелено блато с лилии ;-)
    Диди, благодаря ти за интереса! И не, не пропускай левурдата следващия път :-)

    Тартата много се хареса и утре пак ще правя.
    Не, Краси, не слагам хартия, само хубавко намазвам киш-формата с течно масълце: въобще не залепва! А после не вадя цялата тарта (ще ми се разтроши, заради многолистното тесто - с друго, като за пица, няма да има проблем), режа на парчета и сервирам, останалото ми седи във фурната на слаба температура, за да е топличко.

    Приятна, усмихната и ползотворна с беритба слънчева и планинарска неделя, Станимира!

    Поздрави сърдечни и хубав уикенд, приятели :-)

    AntwortenLöschen
  7. Дими,
    чудесни пролетни предложения
    и кишът и супата са много колоритни, изкушаващо апетитни. Естествено - стилно представени.
    Хубави, слънчеви и усмихнати майски дни, с поздрав и прегръдка, Диана

    AntwortenLöschen
  8. Приятни, пълни с усмивки и хубави емоции майски дни и за теб и близките ти, Диани!
    Благодаря ти за посещението и одобрителния коментар :-)

    AntwortenLöschen
  9. Привет Дими, аз днес тук при теб за пръв път видях и чух за мечия лук!
    Много ми стана интересно - освен това самото растение е красиво!
    Ако нямаш нищо напротив разкажи ми повече за вкусът му... там при теб в магазините ли се продава, всъщност не е изключено и теу да го има, но аз да не знам! :)

    Приятна вечер!

    AntwortenLöschen
  10. Привет, Мария!
    За пръв път видях това растение и то по цели поляни тук т.е. във Виенската гора. Ето така изглежда гората, покрита с килим от мечи лук :-) Не знам дали при вас го има, мечият лук расте на терени от една определена надморска височина, най-често из смесените гористи местности. На вкус.. хм, мек и ненатрапчив, може обаче да замести чесъна, също и т.нар. див чесън в ястията като подправка, съдържа витамин Ц, в миналото се е ползвало като лечебно растение-билка, важно е да не се сбърка с момината сълза, чиито листа са отровни.
    При толкова мечи лук в гората, не бих си го купила, но за около седмица се продава в по-големите вериги хранителни магазини от порядъла на 100гр за 2Е.. Типично пролетно растение, чийто период трае около 2 седмици.

    Спокойна вечер и на теб, Мария! Хубаво утре :-)

    AntwortenLöschen
  11. Леле, Дими... разкош!!!
    Предполагам, че не е прието да се отговаря на коментарите (както аз правя вече за втори път, тук при теб), но не се стърпях да изкажа възхищението си от красотата дето видях на тая снимка!
    Невероятно е - аз бих прекарала часове (да не кажа дни) на такова място - много се впечатлявам от красотите в природата...
    Цвета на този Мечи лук много прилича на дивия лук, които се среща тук в планината, но листата са различни - права си, че приличат на тези на момината сълза. Също така предполагам, че този вид (Мечият лук) тук не расте - горите са иглолистни наоколо....
    Дими, гледка от снимката се запечата в съзнанието ми и прави денят ми мечтателен и красив!
    Благодаря ти!!!

    AntwortenLöschen
  12. Хей, защо да не е прието?! Напротив! - показва особен интерес, който особено много и искрено ме радва :-)
    Благодаря ти за хубавите думи, Мария! Много ми е приятно да прочета, че гората ти се е харесала! За теб - още няколко снимки, но в действително, като се прибави и ароматът в гората, и топлината от слънчевите петна между дърветата, и тишината.. е много, много по-красиво.. вълшебно!

    Поздрави сърдечни и усмихнат, нежен и красив ден :-)

    AntwortenLöschen
  13. Дими, вече втора година правя супата с левурда и много ми харесва. Благодаря ти за рецептата! Поздрави и весело посрещане на празниците (макар, сега като се замисля Великден при вас отмина, но все пак, всичко добро!)!

    AntwortenLöschen