Montag, 3. Mai 2010

Киш със зелени аспержи

В разгара на пролетта не мога да не приготвя и ястие с тъй разпространените и харесвани тук в първата половина на май месец зелени аспержи :-)



За форма с размери 26см диаметър.:



За тестото:

280гр брашно
125гр студено масло
3-4с. л студена вода
1 яйце
сол

За плънката:

500гр зелени пресни аспержи
20гр твърд кашкавал
3 яйца
половин връзка магданоз
половин връзка пресен копър
сол, пипер
100мл течна млечна сметана
100гр крем-фреш

Последните два продукта биха могли да бъдат заменени с:

80гр квасена сметана
20мл прясно мляко
100гр крема-сирене



Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се добавя яйцето, щипка сол и студеното, нарязано на кубчета масло, водата. Чевръсто се замесва тесто, което се завива в свежо фолио и оставя за половин-един час в хладилник.
През това време се приготвя плънката:
Аспержите се измиват, отстранява се или се обелва по-твърдата част на стъблото, нарязват се на части от по около 5см и по-малки, бланшират се за около 2мин. във вряща подсолена вода, изваждат се и отцеждат. Яйцата се разбиват на пяна, разбъкват се със сметана, крем-фреш, овкусяват се с мъничко сол и пипер. Кашкавалът се настъргва на едро ренде, смесва се в сместа. Добавят се още наситно нарязаните копър и магданоз.
Тестото се разточва между два листа свежо фолио и полага в добре намазнена киш-форма, така че да има по 3см кантове. Надупчва се леко с вилица и върху му се разпределя и заглажда внимателно приготвената плънка, като се добавят и аспержите.
Пече се в предварително загрята на 200°C фурна, долна скара, вентилатор 175°C до златистокафяв цвят на тестените ръбчета (непосредствено след изпичането се намазват със студена вода - запазват се крехки.. чудни!).



Пасва най-добре с леко хладен айрян, но също и с бира или бяло вино :-)

12 Kommentare:

  1. Дими, майсторка си на такива тестени чудесии :)

    Вкусна, слънчева и много приятна седмица :)

    AntwortenLöschen
  2. Никога не съм пробвала аспержите какви са на вкус.

    AntwortenLöschen
  3. Дими, страхотна рецепта. От кога се каня да направя киш с аспержи, ако знаеш! Сега имам и рецепта! Благодаря и хубав и усмихнат ден!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, обичам киш с различни плънки
    и твоето предложение много ми харесва :)

    Поздрави и слънчева седмица!

    AntwortenLöschen
  5. Дими,
    обичам киш и твоето предложение ме очарова.
    Много апетитно, свежо и елегантно изпълнение.
    Сърдечен поздрав и прегръдки за теб, Диана

    AntwortenLöschen
  6. Мммм... вкусно... Добра идея, може би скоро ще го пробвам този киш :)
    Слънчева и усмихната нова седмица от мен, Дими :)

    AntwortenLöschen
  7. Дими,
    отново изкусително предложение от теб. Аз да си призная не съм на "ти" с този вид зеленчук, може би защото не съм захранена от малка с него, но е време да го "опозная". Благодаря ти за споделената рецепта, изглежда невероятно вкусно.
    Поздрави,
    Дани

    AntwortenLöschen
  8. Благодаря за комплимента, Ина :-)

    Нищо особено не са сами по себе си аспержите, Ирена. Зелените пак имат лек, свеж, ненатрапчив вкус, белите за мен са съвсем безвкусни.. Но затова пък толкова по-хубави са приготвени в рецепта и комбинирани със сосче, обикновено шунка.. варени картофи. А зелените пасват чудесно в запеканки и салати..

    Ще се радвам много, Даниела! И да, сега му е времето :-) Благодаря за интереса и посещението!

    Dани, Диани, много сте мили! Усмихнахте ме :-)

    Слънчеви и приятни майски дни, Зори! :-)))

    Ами.. Дани, приятни са аспержите, когато са пресни и свежи, за мен това са зелените, бели готвя мнооого рядко или взимам готови маринирани.. Но нищо изключително не са сами по себе си. Е, признавам, че има рецепти с тях, които са ми любими много :-D
    Поздрави и :-))) и от мен!

    AntwortenLöschen
  9. Признавам си, че не съм опитвала аспержи, голяма съм "консерва" и рядко експериментирам, но поднесени по този начин бих хапнала с удоволствие, Дими! :)
    Сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни и безброй поводи за усмивки :)

    AntwortenLöschen
  10. Благодаря за комплимента, Ева!
    Аз пък се чудя с какво биха могли да бъдат заменени.. но не се сещам.
    Сърдечни поздрави, Ева! Бъди здрава и :-)

    AntwortenLöschen
  11. Предложението е неустоимо,просто седя и преглъщам в момента.За съжаление през пролетта,до този момент още не съм засичала аспержи,а е точно сезона им.Но така или иначе като че ли е по-скоро изключение тук да се намерят.
    Дими,много ги харесвам,а и аз не се сещам с какво могат да се заменят.

    Благодаря за хубавата рецепта!Поздрави:)

    AntwortenLöschen
  12. Още малко ще поразсъждавам по въпроса, с кой зеленчук най-удачно биха могли да се заменят аспержите..
    Благодаря за интереса и одобрителните думи, Диди!

    Поздрави и :-)))
    Ведри и приятни майски дни!

    AntwortenLöschen