Freitag, 16. April 2010

Супа от тиквички (цукини)



3а 2 порции:

200-300гр тиквички (2 средни по големина цукини)
1/2л вода (количеството зависи от индивидуалното желание за гъстота на супата)
сол, подправки - основна за мен в случая, е чесънът
100мл течна сметана
1с.л суха супа (такава, например)
1-2 варени яйца

Тиквичките се измиват, настъргват на едро редне, задушават в подходящ съд. Долива им се горещата вода. Врат до омекване, след което се пасират. Добавя се пресования чесън, сол на вкус, разбърканата в сметаната с мъничко вода суха супа. 1-2 минути и се снема от огъня. Супата се сервира с шайби варено яйце. Много вкусна, 'мързелива' супичка, идеална за лек обяд или вечеря :-)

17 Kommentare:

  1. Ах,приказка са тези пролетни супи, зеленки /а любовта към зеленото е обяснима:)))/ свежи, с много тонизиращи за оргазима незаменими вещества...
    Страхотна е, Дими!
    /Много си харесах приборите, това оранжевото мммм, прелест!/

    С пожелание за хубави, многообразни, пълноценни почивни дни, прегръдки :)

    AntwortenLöschen
  2. Още една супичка :)

    Аз вчера правих зелената ти супичка (но без див чесън :( - тук не намерих! Заради него отложих правенето й, но за жалост не намерих...
    Много хубаво се получи... ще видиш!

    Аз много обичам тиквички... и тиквена супичка най-често правя, от останките като пълня тиквички! Твоята супичка е по-различна и ще ми е приятно да я пробвам и нея!

    Приятни почивни дни!

    AntwortenLöschen
  3. Мммм, обожавам всичко с тиквички, а тази супа звучи... вкусно :) А каква е разликата между цукини и нашите тиквички? Имат ли по-различен вкус?

    AntwortenLöschen
  4. И аз тези дни мисля да правя точно такава супичка. Чудесно изглежда, а не се съмнявам за вкуса :-)

    Поздрави и приятни почивни дни (чувам, че слънчево ще бъде във Виена :-))

    AntwortenLöschen
  5. Diva, :-)))
    Благодаря ти за интереса! Хубав уикенд и на теб :-)

    Много се радвам, че супичка по рецепта споделена от мен си правила, Мария и ти е допаднала! Ех, ..и аз искам тооолкова неща да спретна и опитам, но не смогвам с голяма част от тях, за съжаление..
    А тази супичка е страшно мързелива заради готовата застройка: сметана + суха супичка = бързо, лесно, вкусно.
    Вкусен и усмихнат уикенд ти желая :-)

    Благодаря за одобрителния коментар, Пламена! И за въпроса: цукините са тъмнозелени, малко по-воднисти като че ли, но и по-крехки, има разлика във вкуса, но не съшествена. Достатъчно култивиран сорт тиквички, които се намират по всяко време на година всъщност.. и винаги запазват вкуса си (за разлика от ягодите, например ;-)) Но! За пържене не са тъй подоходящи, както тиквичките в България. За супички и ястия на фурна, също сосове и плънки са чудесни!

    Слънчево е вече тук, Ирина! Вече се радвам на разходките през уикенда..
    Благодаря за посещението и интереса!

    Слънчев и усмихнат уикенд ти желая, Ирина :-)

    AntwortenLöschen
  6. Любимо, любимо... правя я малко по-различно, но вкусът й... мммм... божествен :)
    Прегръдки, Дими и много слънчев уикенд!

    AntwortenLöschen
  7. Дими,
    вкусна, лека и изкушаваща идея за пролетна супа.
    Благодаря,
    имам награда и усмивка за теб, Диана

    AntwortenLöschen
  8. Обичам супа от тиквички със сметана, а и без. Много приятен вкус има, но суха супа никога не съм прибавяла. Трябва да пробвам. Със сигурност ще е вкусно.

    Слънчево и много ведро настроение ти желая, Дими :)

    AntwortenLöschen
  9. Отдавна се каня да питам, див чесън Bärlauch ли е? Мога ли да ползвам сух (тъй като тук го има само пролетта)?

    AntwortenLöschen
  10. Вкусна, лесна за приготвяне, здравословна и красиво поднесена! Какво му трябва повече на човек! Слънце - пожелавам да е с теб през идващия уикенд, Дими! :)

    AntwortenLöschen
  11. Зори, Диани, Ина.. радвам се, че моята страшно мързелива супичка предизвиква одобрителни коментари :-)

    Хубави и сълнчеви почивни дни ви желая!

    AntwortenLöschen
  12. Привет, анонимни читателю!

    Див чесън наричам Schnittlauch - сибирския лук.. който продаван из магазините отдавна не е диворастящо растение :-) Bärlauch споменавам като мечи лук из рецептите, по-известно е растението в България с наименованието левурда. Много го харесвам, но само сега е сезонът му (и тук, и там :-D).. Разбира се, че можеш да го използваш като подправка в зелената, пролетна супичка, както пресен, така и сух.. За супата от тиквички също.. макар обикновеният чесън да овкусява достатъчно в случая.

    AntwortenLöschen
  13. Да.. съгласна съм с теб, Ева :-)
    Благодаря ти за интереса и посещението, а одобрението ти - винаги много ме радва :-)

    Слънчев и пълен със задоволство и усмивки да е уикенда за тебе :-)

    AntwortenLöschen
  14. Много обичам цукини,но не знам защо при нас рядко намирам.
    Вкусна и ароматна супа,ще я пробвам с тиквички.
    Хубави почивни дни!:)

    AntwortenLöschen
  15. Да ти е сладко, Диди! :-D

    Хубав, приятен и усмихнат уикенд за теб и близките ти :-)

    AntwortenLöschen
  16. Заповядай при мен, имаш награда. :)
    http://receptite.blogspot.com/2010/04/blog-post.html :)

    AntwortenLöschen
  17. Благодаря ти, Нюргюл! Много ми е драго :-)

    AntwortenLöschen