3а 2 порции:
200-300гр тиквички (2 средни по големина
цукини)
1/2л вода (количеството зависи от индивидуалното желание за гъстота на супата)
сол, подправки - основна за мен в случая, е чесънът
100мл течна сметана
1с.л суха супа (
такава, например)
1-2 варени яйца
Тиквичките се измиват, настъргват на едро редне, задушават в подходящ съд. Долива им се горещата вода. Врат до омекване, след което се пасират. Добавя се пресования чесън, сол на вкус, разбърканата в сметаната с мъничко вода суха супа. 1-2 минути и се снема от огъня. Супата се сервира с шайби варено яйце. Много вкусна, 'мързелива' супичка, идеална за лек обяд или вечеря :-)
Ах,приказка са тези пролетни супи, зеленки /а любовта към зеленото е обяснима:)))/ свежи, с много тонизиращи за оргазима незаменими вещества...
AntwortenLöschenСтрахотна е, Дими!
/Много си харесах приборите, това оранжевото мммм, прелест!/
С пожелание за хубави, многообразни, пълноценни почивни дни, прегръдки :)
Още една супичка :)
AntwortenLöschenАз вчера правих зелената ти супичка (но без див чесън :( - тук не намерих! Заради него отложих правенето й, но за жалост не намерих...
Много хубаво се получи... ще видиш!
Аз много обичам тиквички... и тиквена супичка най-често правя, от останките като пълня тиквички! Твоята супичка е по-различна и ще ми е приятно да я пробвам и нея!
Приятни почивни дни!
Мммм, обожавам всичко с тиквички, а тази супа звучи... вкусно :) А каква е разликата между цукини и нашите тиквички? Имат ли по-различен вкус?
AntwortenLöschenИ аз тези дни мисля да правя точно такава супичка. Чудесно изглежда, а не се съмнявам за вкуса :-)
AntwortenLöschenПоздрави и приятни почивни дни (чувам, че слънчево ще бъде във Виена :-))
Diva, :-)))
AntwortenLöschenБлагодаря ти за интереса! Хубав уикенд и на теб :-)
Много се радвам, че супичка по рецепта споделена от мен си правила, Мария и ти е допаднала! Ех, ..и аз искам тооолкова неща да спретна и опитам, но не смогвам с голяма част от тях, за съжаление..
А тази супичка е страшно мързелива заради готовата застройка: сметана + суха супичка = бързо, лесно, вкусно.
Вкусен и усмихнат уикенд ти желая :-)
Благодаря за одобрителния коментар, Пламена! И за въпроса: цукините са тъмнозелени, малко по-воднисти като че ли, но и по-крехки, има разлика във вкуса, но не съшествена. Достатъчно култивиран сорт тиквички, които се намират по всяко време на година всъщност.. и винаги запазват вкуса си (за разлика от ягодите, например ;-)) Но! За пържене не са тъй подоходящи, както тиквичките в България. За супички и ястия на фурна, също сосове и плънки са чудесни!
Слънчево е вече тук, Ирина! Вече се радвам на разходките през уикенда..
Благодаря за посещението и интереса!
Слънчев и усмихнат уикенд ти желая, Ирина :-)
Любимо, любимо... правя я малко по-различно, но вкусът й... мммм... божествен :)
AntwortenLöschenПрегръдки, Дими и много слънчев уикенд!
Дими,
AntwortenLöschenвкусна, лека и изкушаваща идея за пролетна супа.
Благодаря,
имам награда и усмивка за теб, Диана
Обичам супа от тиквички със сметана, а и без. Много приятен вкус има, но суха супа никога не съм прибавяла. Трябва да пробвам. Със сигурност ще е вкусно.
AntwortenLöschenСлънчево и много ведро настроение ти желая, Дими :)
Отдавна се каня да питам, див чесън Bärlauch ли е? Мога ли да ползвам сух (тъй като тук го има само пролетта)?
AntwortenLöschenВкусна, лесна за приготвяне, здравословна и красиво поднесена! Какво му трябва повече на човек! Слънце - пожелавам да е с теб през идващия уикенд, Дими! :)
AntwortenLöschenЗори, Диани, Ина.. радвам се, че моята страшно мързелива супичка предизвиква одобрителни коментари :-)
AntwortenLöschenХубави и сълнчеви почивни дни ви желая!
Привет, анонимни читателю!
AntwortenLöschenДив чесън наричам Schnittlauch - сибирския лук.. който продаван из магазините отдавна не е диворастящо растение :-) Bärlauch споменавам като мечи лук из рецептите, по-известно е растението в България с наименованието левурда. Много го харесвам, но само сега е сезонът му (и тук, и там :-D).. Разбира се, че можеш да го използваш като подправка в зелената, пролетна супичка, както пресен, така и сух.. За супата от тиквички също.. макар обикновеният чесън да овкусява достатъчно в случая.
Да.. съгласна съм с теб, Ева :-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти за интереса и посещението, а одобрението ти - винаги много ме радва :-)
Слънчев и пълен със задоволство и усмивки да е уикенда за тебе :-)
Много обичам цукини,но не знам защо при нас рядко намирам.
AntwortenLöschenВкусна и ароматна супа,ще я пробвам с тиквички.
Хубави почивни дни!:)
Да ти е сладко, Диди! :-D
AntwortenLöschenХубав, приятен и усмихнат уикенд за теб и близките ти :-)
Заповядай при мен, имаш награда. :)
AntwortenLöschenhttp://receptite.blogspot.com/2010/04/blog-post.html :)
Благодаря ти, Нюргюл! Много ми е драго :-)
AntwortenLöschen