Тъй като споменах наскоро думата пица, пък пак ползвах многолистно тесто, днес реших да направя пица - е, направих пикантини с тестото :-)
За тестото:
250гр брашно + още малко за доумесване
15-20гр свежа мая
125мл хладка вода
щипка захар
1ч. л сол
1с. л олио/зехтин
Захарта се разтваря в хладката вода, добавя се натрошената мая и оставя да шупне. Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него се изсипва шупналата вече мая. Прибавя се олиото, замесва тесто с добавяне на солта. Меси се до получаването на гладко, хомогенно тесто. Поставя се в намаслен съд, покрива се с кърпа и оставя на топло да втаса. От тестото се накъсват и оформят топчета, приплескват се между дланите, полагат се в предварителено намаслените форми (ползвам kaiser 12er, вдясно на снимката, но може и в мъфинени или тарталетени) и се пълнят с подготвената по време на втасване на тестото смес от:
250гр извара (най-сетне трябва да направя една нормална снимка)
1 яйце
пресни зелени подправки, ситно нарязани (магданоз, копър, див лук, кресон)
1с. л смлени орехови ядки
сол
в средата на всяка пикантинка се бодва по половинка орехова ядка.
Пекат се на средна скара, вентилатор, 200°C до загар на тестените ръбчета.
Пасват прекрасно с бяло сухо вино.
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Чудни са, Дими!:-)
AntwortenLöschenПрекрасно изглеждат, сигурно и на вкус са такива :)
AntwortenLöschenДими, дивя се на вкусотиите, които правиш, но едва сега се осмелявам да пиша. Невероятни са и рецептите и снимките ти.
AntwortenLöschenЩе се пробват! Благодаря за споделената рецепта!
Наистина са пикантини, Дими:)
AntwortenLöschenУсмихната вечер!
Много красиви са станали! С препечено ръбче и с това орехче отгоре...ммм..искушаващо!
AntwortenLöschenХубав и усмихнат ден Дими!
Както съм изгладняла в момента :-) много добре ще ми дойдат няколко такива пикантини...
AntwortenLöschenОбожавам орехи :-)
Страхотна идея, Дими! Благодаря!
Приятна вечер от мен!
ах, Димитрана, какви хубави творения! толкова са красиви, а като гледам продуктите, ще са и много вкусни. Чудя се, тъй като не обичам извара, може би биха станали добре и с обезсолено сирене, нали? виждам, че и с див лук могат да се направят - чудесно. Само да стигна до планината, но явно няма да е този уикенд, че е лошо времето. Поздрави от мокра София :)
AntwortenLöschenМного са кокетни тези пикантинки и с тази ядка по средата... много добра вкусова комбинация.
AntwortenLöschenМного слънчев и усмихнат ден :)
Мария, Ирена, благодаря ви!
AntwortenLöschenДобре дошла, Дани! Много ме радват хубавите ти думи и се надявам, че блога ми и занапред ще ти харесва :-)
Хей.. ставате две Данита :-D
Хубава вечер желая и на двете ви!
Русанка, Зори ..и аз все огладнявам в това хладно време. Ох.. ;-)
Moже, Станимира! Обезсолено сирене, рикота, дори крема-сирене.. според вкуса, рецептата търпи вариации.
Поздрави от също тъй мокра Виена :-)
Благодаря, Ина! Спокойна и уютна вечер :-)
Дими много са хубави и така ме провокират, че мога да си представя вкесът им!
AntwortenLöschenИмаш награда при мен!
Дими, и през монитора усещам колко са хрупкави и ароматни, грабвам си няколко...
AntwortenLöschenОбаче днес съвсем случайно попаднах на сп.Меню и на твоето прекрасно представяне там и останах горда,че те познавам, макар и виртуално...е, навирих нос и се изфуках на всичките ми дружки! моите поздравления за това ново начало и още много бъдещи публикации и успехи ти желая от сърце!
С приятелска прегръдка
Пепеляшка
Забравих да напиша, че и у дома обожаваме дивият лук, но към Малки неща- има го по всички пазари в Сф, макар че и аз предпочитам да си го бера от планината, но и купен е пак чист- той все пак се бере винаги на високото...
AntwortenLöschenЕх, чуднички са! Жалко, че както с много неща и нашата извара не е като вашата. Дотолкова съм я намразила, че като чуя извара и си представям ужасно миришещо, подобие на сирене, вкиснато мляко :-D Да не споменавам и че я свързвам с разни диети, овесени трици и пуешка шунка :-D
AntwortenLöschenА в Белгия такава извара ядох, направо от кофичката, страхотно вкусна! Кога ли и тук ще имаме такава :-)
Усмихнати дни, Дими!
Радва ме интереса и вниманието ти, Мария!
AntwortenLöschenНаградата ще си я взема веднага :-)))
Пепеляшка.. толкова ми е приятен коментара ти! Макар и порядъчно да си се изчервих и смутих, много драго ми стана от милите ти думи! Благодаря ти! :-))
Ох.. разбирам добре, Ирина. Но не ми остава друго, освен да се надявам, че скоро и на българския пазар ще се появат повече разновидности на млечните продукти (а и не само), мисля, че ще се купуват.. тъй че явно не е това причината за липсата им. Сестричката ти ще се съгласи ли да ти донесе неща, които всъщност изискват хлад? Ако тази седмица е тук.. кофти време случва, но пък такова е в почти цяла Европа..
Поздрави сърдечни и ведри дни, въпреки мокрото време ;-)
Да, дори тази нощ пътува и ще е във Виена до понеделник вечерта. Ще я помоля да ми вземе нещо, а пък ако няма възможност за такива млечни, то поне нещо по-лесно преносимо :-)
AntwortenLöschenМежду другото, видях съобщението ти за проблемите с пощата. Не е хубаво така директно да си пишеш e-mail адреса, защото различни СПАМ Бот-ове го индексират и ще ти напълнят кутията с нежелани писма. Един трик, вместо @ пиши [at], например dimitranaschinogl[at]yahoo.de :-)
Дано да се оправи проблема, че не е приятно.
Спокойна вечер.
Лек път й желая и приятен престой... дано се пооправи през уикенда времето :-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти за съвета относно изписването на e-mail-адреса.
Спокойна вечер, Ирина и хубаво утре!
Дими,
AntwortenLöschenотново красиво, изкушаващо и елегантно предложение. Много ми допада - съставки, оформление и презентация.
Прегръдка и отново моите адмирации!
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Как да ги подминеш?
AntwortenLöschenТолкова апетитно изглеждат!
Ела да си прибереш и наградката,Дими!
Прегръдки!
Vrlo lijepo i interesantno. Jako me inspiriraju mini slane poslastice. Ovo s orasima je super.
AntwortenLöschenЕхе....чудесни са Дими!Апетитини и красиви!
AntwortenLöschenВинаги се удивлявам на способността ти да представяш перфектно тези малки вкусни заигравки!Усмихнат и слънчев ден!
Диани, лек петък и хубав, слънчев уикенд!
AntwortenLöschenБлагодаря ти за одобрителните думи, които ме окуражават :-)
Благодарност голяма, Краси, за вниманието и симпатията! Прегръдки и от мен :-)
Голям и ценен комплимент са думите ти за мен, Нанита! Спорен петъчен ден и приятен, отморяващ уикенд :-)
Hvala, Dunja! Drago mi e :-)
AntwortenLöschenPozdrav!
Много интересна рецепта :) Ще ги пробвам тези пикантини.
AntwortenLöschenПриятен уикенд, Дими!
Заповядай тази наградка http://ellyganova.blogspot.com/
Е,голям майстор си на тези печива!Всеки път с изненадващи и вкусни комбинации!
AntwortenLöschenБлагодаря за вниманието и жеста на симпатия, Ели! Радваш ме :-)))
AntwortenLöschenДиди.. благодарност за комплимента! Приятни са ми похвалните ти думи :-)
Поздрави сърдечни!