Donnerstag, 15. April 2010

Пикантини с извара и ядки

Тъй като споменах наскоро думата пица, пък пак ползвах многолистно тесто, днес реших да направя пица - е, направих пикантини с тестото :-)



За тестото:

250гр брашно + още малко за доумесване
15-20гр свежа мая
125мл хладка вода
щипка захар
1ч. л сол
1с. л олио/зехтин

Захарта се разтваря в хладката вода, добавя се натрошената мая и оставя да шупне. Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него се изсипва шупналата вече мая. Прибавя се олиото, замесва тесто с добавяне на солта. Меси се до получаването на гладко, хомогенно тесто. Поставя се в намаслен съд, покрива се с кърпа и оставя на топло да втаса. От тестото се накъсват и оформят топчета, приплескват се между дланите, полагат се в предварителено намаслените форми (ползвам kaiser 12er, вдясно на снимката, но може и в мъфинени или тарталетени) и се пълнят с подготвената по време на втасване на тестото смес от:

250гр извара (най-сетне трябва да направя една нормална снимка)
1 яйце
пресни зелени подправки, ситно нарязани (магданоз, копър, див лук, кресон)
1с. л смлени орехови ядки
сол

в средата на всяка пикантинка се бодва по половинка орехова ядка.



Пекат се на средна скара, вентилатор, 200°C до загар на тестените ръбчета.



Пасват прекрасно с бяло сухо вино.

Kommentare:

  1. Прекрасно изглеждат, сигурно и на вкус са такива :)

    AntwortenLöschen
  2. Дими, дивя се на вкусотиите, които правиш, но едва сега се осмелявам да пиша. Невероятни са и рецептите и снимките ти.
    Ще се пробват! Благодаря за споделената рецепта!

    AntwortenLöschen
  3. Наистина са пикантини, Дими:)
    Усмихната вечер!

    AntwortenLöschen
  4. Много красиви са станали! С препечено ръбче и с това орехче отгоре...ммм..искушаващо!
    Хубав и усмихнат ден Дими!

    AntwortenLöschen
  5. Както съм изгладняла в момента :-) много добре ще ми дойдат няколко такива пикантини...
    Обожавам орехи :-)
    Страхотна идея, Дими! Благодаря!
    Приятна вечер от мен!

    AntwortenLöschen
  6. ах, Димитрана, какви хубави творения! толкова са красиви, а като гледам продуктите, ще са и много вкусни. Чудя се, тъй като не обичам извара, може би биха станали добре и с обезсолено сирене, нали? виждам, че и с див лук могат да се направят - чудесно. Само да стигна до планината, но явно няма да е този уикенд, че е лошо времето. Поздрави от мокра София :)

    AntwortenLöschen
  7. Много са кокетни тези пикантинки и с тази ядка по средата... много добра вкусова комбинация.

    Много слънчев и усмихнат ден :)

    AntwortenLöschen
  8. Мария, Ирена, благодаря ви!

    Добре дошла, Дани! Много ме радват хубавите ти думи и се надявам, че блога ми и занапред ще ти харесва :-)

    Хей.. ставате две Данита :-D

    Хубава вечер желая и на двете ви!

    Русанка, Зори ..и аз все огладнявам в това хладно време. Ох.. ;-)

    Moже, Станимира! Обезсолено сирене, рикота, дори крема-сирене.. според вкуса, рецептата търпи вариации.
    Поздрави от също тъй мокра Виена :-)

    Благодаря, Ина! Спокойна и уютна вечер :-)

    AntwortenLöschen
  9. Дими много са хубави и така ме провокират, че мога да си представя вкесът им!

    Имаш награда при мен!

    AntwortenLöschen
  10. Дими, и през монитора усещам колко са хрупкави и ароматни, грабвам си няколко...
    Обаче днес съвсем случайно попаднах на сп.Меню и на твоето прекрасно представяне там и останах горда,че те познавам, макар и виртуално...е, навирих нос и се изфуках на всичките ми дружки! моите поздравления за това ново начало и още много бъдещи публикации и успехи ти желая от сърце!
    С приятелска прегръдка
    Пепеляшка

    AntwortenLöschen
  11. Забравих да напиша, че и у дома обожаваме дивият лук, но към Малки неща- има го по всички пазари в Сф, макар че и аз предпочитам да си го бера от планината, но и купен е пак чист- той все пак се бере винаги на високото...

    AntwortenLöschen
  12. Ех, чуднички са! Жалко, че както с много неща и нашата извара не е като вашата. Дотолкова съм я намразила, че като чуя извара и си представям ужасно миришещо, подобие на сирене, вкиснато мляко :-D Да не споменавам и че я свързвам с разни диети, овесени трици и пуешка шунка :-D

    А в Белгия такава извара ядох, направо от кофичката, страхотно вкусна! Кога ли и тук ще имаме такава :-)

    Усмихнати дни, Дими!

    AntwortenLöschen
  13. Радва ме интереса и вниманието ти, Мария!
    Наградата ще си я взема веднага :-)))

    Пепеляшка.. толкова ми е приятен коментара ти! Макар и порядъчно да си се изчервих и смутих, много драго ми стана от милите ти думи! Благодаря ти! :-))

    Ох.. разбирам добре, Ирина. Но не ми остава друго, освен да се надявам, че скоро и на българския пазар ще се появат повече разновидности на млечните продукти (а и не само), мисля, че ще се купуват.. тъй че явно не е това причината за липсата им. Сестричката ти ще се съгласи ли да ти донесе неща, които всъщност изискват хлад? Ако тази седмица е тук.. кофти време случва, но пък такова е в почти цяла Европа..

    Поздрави сърдечни и ведри дни, въпреки мокрото време ;-)

    AntwortenLöschen
  14. Да, дори тази нощ пътува и ще е във Виена до понеделник вечерта. Ще я помоля да ми вземе нещо, а пък ако няма възможност за такива млечни, то поне нещо по-лесно преносимо :-)

    Между другото, видях съобщението ти за проблемите с пощата. Не е хубаво така директно да си пишеш e-mail адреса, защото различни СПАМ Бот-ове го индексират и ще ти напълнят кутията с нежелани писма. Един трик, вместо @ пиши [at], например dimitranaschinogl[at]yahoo.de :-)
    Дано да се оправи проблема, че не е приятно.

    Спокойна вечер.

    AntwortenLöschen
  15. Лек път й желая и приятен престой... дано се пооправи през уикенда времето :-)

    Благодаря ти за съвета относно изписването на e-mail-адреса.

    Спокойна вечер, Ирина и хубаво утре!

    AntwortenLöschen
  16. Дими,
    отново красиво, изкушаващо и елегантно предложение. Много ми допада - съставки, оформление и презентация.
    Прегръдка и отново моите адмирации!
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    AntwortenLöschen
  17. Как да ги подминеш?
    Толкова апетитно изглеждат!

    Ела да си прибереш и наградката,Дими!
    Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  18. Vrlo lijepo i interesantno. Jako me inspiriraju mini slane poslastice. Ovo s orasima je super.

    AntwortenLöschen
  19. Ехе....чудесни са Дими!Апетитини и красиви!
    Винаги се удивлявам на способността ти да представяш перфектно тези малки вкусни заигравки!Усмихнат и слънчев ден!

    AntwortenLöschen
  20. Диани, лек петък и хубав, слънчев уикенд!
    Благодаря ти за одобрителните думи, които ме окуражават :-)

    Благодарност голяма, Краси, за вниманието и симпатията! Прегръдки и от мен :-)

    Голям и ценен комплимент са думите ти за мен, Нанита! Спорен петъчен ден и приятен, отморяващ уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  21. Hvala, Dunja! Drago mi e :-)

    Pozdrav!

    AntwortenLöschen
  22. Много интересна рецепта :) Ще ги пробвам тези пикантини.

    Приятен уикенд, Дими!
    Заповядай тази наградка http://ellyganova.blogspot.com/

    AntwortenLöschen
  23. Е,голям майстор си на тези печива!Всеки път с изненадващи и вкусни комбинации!

    AntwortenLöschen
  24. Благодаря за вниманието и жеста на симпатия, Ели! Радваш ме :-)))

    Диди.. благодарност за комплимента! Приятни са ми похвалните ти думи :-)

    Поздрави сърдечни!

    AntwortenLöschen