Donnerstag, 26. November 2009

Нетрадиционен тиквеник



След традиционната рецепта, малка импровизация :-)

500гр тиква
1 морков
1с. л смлени бадеми
1с. л смлени орехи
1с. л смляно тиквено семе
3с. л захар
100гр оранжат (кандирани портокалови корички)
1ч. л джинджифил
400гр кори за баница

мазнина

100мл лимонада или друго подсладено газирано безалкохолно питие

Форма 26см в диаметър.

В подходящ съд с мазнинка се задушава настърганата на едро ренде тиква, заедно с финно настъргания морков. Като поомекне, се добавя захар, смлените бадеми и орехи, смляното тиквено семе и джинджифил. Сместа се нуждае от десетина минути, за да поемат ядките течността и всички съставки взаимно се овкусят.
Корите се разгъват. Всяка една се намазва леко с мазнинка, върху й се разпределя част от тиквената смес, поръсва с малко захар и завива на рулце. Рулцата се завиват спираловидно в тавичка, застлана с готварска хартия. Заливат се с лимонадата. Пече се на средна скара, 180°C до златисто.



А есента е в разгара си.. не само навън ;-)



Още десетина дни и ... есента ще се е оттеглила и отсъпила място на коледната подготовка и настроение :-)

18 Kommentare:

  1. Много интересна рецепта, Дими :) Веднага препращам на мама - да се готви като се прибера по празниците :р

    AntwortenLöschen
  2. Каква красота! Дими, имаш приказната способност да омагьосваш всяка своя публикация, така че човек, когато я чете има чувството, че е седнал на прекрасно украсената маса и похапва от вкусния тиквеник.
    Ех, да се върнем в реалността и да преглътнем гладно-гладно! :-)
    Истината е, че есента наистина няма намерение да си тръгва. Нищо, тъкмо да се възползваме още малко от пъстротата и топлината й.

    Хубави, слънчеви и усмихнати есенни дни желая, Дими! :-)

    AntwortenLöschen
  3. Да ви е сладко, Плами :-)

    Ирина, благодаря ти за хубавите думи!
    Чудя се дали има яйца в корите.. забравих да проверя на пакета. Но би могло да бъде чудесен постен десерт :-D

    Благодаря сърдечно за чудесното пожелание, на свой ред: пълни с усмивки, добър късмет и ведро настроение да са останалите есенни дни :-)

    AntwortenLöschen
  4. Да и аз това си помислих :-) Но цял тиквеник ще ми дойде много, ще има да го хапвам една седмица :-D Мисля си за тиквени тарталетки, биха могли да бъдат хубав вариант на твоето предложение, само трябва да потърся рецепта за тесто без животински продукти.

    AntwortenLöschen
  5. Дими, тъкмо се канех утре да правя тиквеник:) Рецептата ти много ми допадна и ще го приготвя по нея, но с едно малко изключение - не мога да намеря кандирани корички :( Надявам се да не повлияе много на вкуса му :)
    А иначе каквото и да кажа след Ирина, ще е малко. Красиво и приказно както всичко до което се докоснеш!

    Топла и уютна вечер :-)

    AntwortenLöschen
  6. Много сполучлива комбинация от вкусове си успяла да съчетаеш.
    Продължавай с импровизациите -явно ти се отдава.
    Най-слънчеви поздрави!

    AntwortenLöschen
  7. Ох, много вкусно! А снимките ти са с цветовете на листопада на вън - страхотно настроение лъха!
    Хубава и спокойна вечер!

    AntwortenLöschen
  8. Поздрав най-сърдечен и от мен за теб, Гери! :-)

    Благодаря за посещението и одобрителния коментар, Даниела!

    Сигурна съм че ще импровизираш нещо интересно и вкусно, Ирина, очаквам ;-)

    Тони, благодаря за интереса и похвалата! Хм.. точно оранжатът в случая придава различен вкус. Ако си решила наистина да пробваш нова рецепта за тиквеник - бих ти препоръчала традиционната рецепта - лесен, бърз (няма повиване и завиване), сочен - на мен ми е любим :-)

    Поздрав и усмихнато утре!

    AntwortenLöschen
  9. Фантастично предложение Дими!Изглежда вкусно и красиво!Поздрави и хубав ден!

    AntwortenLöschen
  10. Одобрението ти ме радва, Нанита!

    Лек петък и хубав уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  11. Много интересни рецепти публикуваш!Поздравявам те!Когато започнат празниците определено ще "навляза" много обстойно в твоя блог!Хубав ден!:)

    AntwortenLöschen
  12. Както винаги, много добро предложение!
    Никога не съм се сещала да импровизирам така с традиционните ястия. Но си заслужава да се опита.

    При мен има едно предложение, надявам се да ти допадне.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  13. Много вкусно ми изглежда :) Ще се пробва :) Хубави съботно-неделни дни от мен, Дими :)

    AntwortenLöschen
  14. It's a perfect twist of a classic recipe! Wonderful work as usual!

    AntwortenLöschen
  15. Благодаря, Люба! О, ще погледна.. :-)

    Thank you, Bhavesh Chhatbar! Unfortunately already eaten ;-)

    Many thanks, Marija, for stopping by and for your nice comment!

    Ще се радвам, Ondine! Поздрав :-)

    Хубав да е и твоя уикенд, Зори!
    Прегръдка и :-)

    AntwortenLöschen
  16. Дими, много обичам тиквеник. За съжаление тези дни не ми остава време да експериментирам и да се поглезя, но утре ще пробвам рецептата ти :)

    AntwortenLöschen
  17. Ох, проблемът с времето ми е познат.. аз пък вече седмица ли, две ли отлагам заради друго коледните сладки и усещам как отново ще ми се струпат какви ли не задачки..

    Здрави да сме, Петя!

    Нека с добро настроение и :-) са пълни дните!

    AntwortenLöschen