Mittwoch, 26. August 2009

Запечени картофени кнедли


Идеята за тях се появи покрай картофените, с много магданоз кюфтенца на Зори, благодаря ти, мила!

3а 2 порции:

800 грама картофи
2 яйца
150 солено бяло сирене
80-100гр брашно или нишесте (катрофено или пшеничено)
индийско орехче
1 връзка магданоз

кашкавал за поръсване
100мл течна, млечна сметана

Картофите се сваряват. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Към картофената пасирана смес се прибавят яйцата, индийското орехче, сол (ако е необходимо), брашното (евентуално картофеното/пшеничено нишесте - в зависимост от консистенцията, гъстотата на тестото), хубаво се замесва и оставя за около 15 минути, да се поемат продуктите и хомогенизира сместа.
От картофената смес се оформят плътни топчета, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно.
Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не клокаща вода! Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят за около 15-20 минути на съвсем слаб огън. Отстраняват се, изваждат се, отцеждат се и нареждат в тавичка, залята на дъното със сметана и мъничко вода. Наръсват се с настърган кашкавал и запичат в умерена фурна.



Сервират се топли. Чудесни са :-)

13 Kommentare:

  1. Дими, тези кнедли вече ще ги направя :) Идеята ти е страхотна :) И.. много съм поласкана от първите редове на поста ти :) Прегръдка от мен и лека нощ :)

    AntwortenLöschen
  2. Прекрасно изглеждат!Ще ги направя скоро и аз.
    Спорна и усмихната седмица!

    AntwortenLöschen
  3. Ааа, Зори... наградите за вдъхновение не напразно се раздават ;-)
    Да споделя малко аз за кнедлите, сега ми се е паднало: съвсем в началото бях доста резервирана.. че дори и върху вкусовите ми усещания рефлектира - разбира се, че не е като нещо, което е печено! И фактът, че обикновено кнедлите са варени, не промени първоначалното ми впечатление за недопечени 'кюфтета' :-D Впоследствие взеха да ми харесват и любимите ми са картофените с пълнеж от сьомга, с подходящото сосче.. обожавам ги!
    Но винаги давайки рецепта за кнедли съм със знанието, че е ястие странно за българина и би могло да не се хареса.
    Ще се радвам, ако намериш време и подходящо настроение да ги пробваш.. но ще бъда особено доволна, ако ти се харесат!

    Същото споделям и с теб, Нанита! Благодаря ти за интереса и одобрителния коментар!

    Поздрави, мили момичета :-)

    AntwortenLöschen
  4. Дими, и аз искам да ти дам точно от тези награди Вдъхновение! Заповядай при мен за да си я получиш!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  5. Благодарност голяма, Sky! :-)

    AntwortenLöschen
  6. Ех,тези кнедли!
    Мъчат ме ,ама аз не се давам...
    Изглеждат фантастично,Дими!
    Целувки!

    AntwortenLöschen
  7. :-))) Усмихна ме, Краси!

    Хубав ден, мила :-)

    AntwortenLöschen
  8. Чудесна рецепта, лесна, точно като за мен. Благодаря ти ! Успех и много щастие!

    AntwortenLöschen
  9. Радва ме посещението ти, Дария!

    Всичко най-добро и за теб :-)

    AntwortenLöschen
  10. Hello thank you for the recipe ! Here it is

    http://amalia-mylife.blogspot.com/2010/09/galuste-de-cartofi-la-cuptor.html

    AntwortenLöschen
  11. Welcome, Amalia :-)

    Thank you for your interes! I will visit your blog immediately :-)

    AntwortenLöschen