Идеята за тях се появи покрай
картофените, с много магданоз кюфтенца на Зори, благодаря ти, мила!
3а 2 порции:
800 грама картофи
2 яйца
150 солено бяло сирене
80-100гр брашно или нишесте (катрофено или пшеничено)
индийско орехче
1 връзка магданоз
кашкавал за поръсване
100мл течна, млечна сметана
Картофите се сваряват. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Към картофената пасирана смес се прибавят яйцата, индийското орехче, сол (ако е необходимо), брашното (евентуално картофеното/пшеничено нишесте - в зависимост от консистенцията, гъстотата на тестото), хубаво се замесва и оставя за около 15 минути, да се поемат продуктите и хомогенизира сместа.
От картофената смес се оформят плътни топчета, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно.
Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не клокаща вода! Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят за около 15-20 минути на съвсем слаб огън. Отстраняват се, изваждат се, отцеждат се и нареждат в тавичка, залята на дъното със сметана и мъничко вода. Наръсват се с настърган кашкавал и запичат в умерена фурна.
Сервират се топли. Чудесни са :-)
Дими, тези кнедли вече ще ги направя :) Идеята ти е страхотна :) И.. много съм поласкана от първите редове на поста ти :) Прегръдка от мен и лека нощ :)
AntwortenLöschenПрекрасно изглеждат!Ще ги направя скоро и аз.
AntwortenLöschenСпорна и усмихната седмица!
Ааа, Зори... наградите за вдъхновение не напразно се раздават ;-)
AntwortenLöschenДа споделя малко аз за кнедлите, сега ми се е паднало: съвсем в началото бях доста резервирана.. че дори и върху вкусовите ми усещания рефлектира - разбира се, че не е като нещо, което е печено! И фактът, че обикновено кнедлите са варени, не промени първоначалното ми впечатление за недопечени 'кюфтета' :-D Впоследствие взеха да ми харесват и любимите ми са картофените с пълнеж от сьомга, с подходящото сосче.. обожавам ги!
Но винаги давайки рецепта за кнедли съм със знанието, че е ястие странно за българина и би могло да не се хареса.
Ще се радвам, ако намериш време и подходящо настроение да ги пробваш.. но ще бъда особено доволна, ако ти се харесат!
Същото споделям и с теб, Нанита! Благодаря ти за интереса и одобрителния коментар!
Поздрави, мили момичета :-)
Дими, и аз искам да ти дам точно от тези награди Вдъхновение! Заповядай при мен за да си я получиш!
AntwortenLöschenПоздрави!
Благодарност голяма, Sky! :-)
AntwortenLöschenЕх,тези кнедли!
AntwortenLöschenМъчат ме ,ама аз не се давам...
Изглеждат фантастично,Дими!
Целувки!
bravo!!!!!!
AntwortenLöschen:-))) Усмихна ме, Краси!
AntwortenLöschenХубав ден, мила :-)
Mulţumesc, Anastasia!
AntwortenLöschenЧудесна рецепта, лесна, точно като за мен. Благодаря ти ! Успех и много щастие!
AntwortenLöschenРадва ме посещението ти, Дария!
AntwortenLöschenВсичко най-добро и за теб :-)
Hello thank you for the recipe ! Here it is
AntwortenLöschenhttp://amalia-mylife.blogspot.com/2010/09/galuste-de-cartofi-la-cuptor.html
Welcome, Amalia :-)
AntwortenLöschenThank you for your interes! I will visit your blog immediately :-)