3а 24бр.:
3а тестото:
250гр брашно
50гр масло
100мл вода
щипка сол
Пълнеж:
100гр месен пастет
50гр зърна фасул (от консерва)
няколко стръкчета див чесън
жълтък или прясно мляко за намазване
Брашното се пресява, прави му се кладенче и се добавя маслото на кубчета, солта и водата. 3амесва се гладко, средно меко, нелепнещо тесто, което се завива в свежо фолио и оставя в хладилник за около половин час.
Подготвя се пълнежа: дивият чесън се нарязва на ситно и разбърква с пастета.
Разгъва се половината от тестото, разточва се с малко брашно и от него се изрязват кръгове с диаметър 7см, малко по-голям от този на
формите 'дванайстка' (могат да се ползват мъфинени форми).
Формичките се намазват с масло и в тях се редят тестените кръгове, надупчват се леко с вилица. Във всяка формичка върху тестото се добавя по лъжичка-две от приготвената смес и 3-4 фасулени зърна. Другата половина на тестото се разточва и от нея изрязват кръгчета с диаметър 6см. за 'капачета'.
Пикантините се пекат на средна скара, 200°C до златисто. Изваждат се и поохлаждат върху решетка.
Пасват с айрян или бира :-)
Мммм много вкусни ми изглеждат, а и са много ефектни :)
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenизобилие от различни пикантини при теб -
елегантни, интересни и много апетитни.
Поредното ти предложение допълва чудесно тази колекция!
Сърдечен поздрав, Диана
Благодаря за одобрителните думи, мили Зори и Диани!
AntwortenLöschenСърдечни поздрави и от мен :-)