Samstag, 6. Juni 2009

Черешови тарталети3а 6бр.:

3а тестото:

270гр брашно
170гр студено масло
2с. л захар (пудра)
ванилия, щипка сол
50-70мл ледено студена вода

Смесват се с пресяване сухите съставки. Добавя се маслото на малки кубчета и замесва (в миксер/робот - е идеалния вариант), като се прибавя на части водата, за да поеме само необходимото количество до меко, гладко тесто. Тестото се завива в свежо фолио и оставя в хладилник за половин-един час. Изважда се на малки части (ако количеството е по-голямо) и се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се кръгове с диаметър малко по-голям (с около 2см) от дъното на тарталетените форми, застилат се с тестото и надупчват леко с вилица. Във всяка тарталета се добавя по 1с.л от приготвената марципанена смес, череши и маслено-захарни трохи.

Марципанена смес:

50гр бадемов марципан (т.нар. сурова маса)
50мл ром
1с. л захар

Бадемовият марципан се 'минава' на едро ренде и разбърква до каша в предварително загрятия и с разтопена в него захар ром.

1/2 кг череши - измиват се, премахват се костилките, разрязват на половинки.

3а маслено-захарните трохи:

50гр студено масло
50гр захар
80гр брашно
ванилия

Пресява се брашното. Маслото се разрязва на малки кубчета, добавя се захарта и ванилията. Омесва се всичко и стривайки между дланите се поръсва върху разпределените в тарталените форми череши.

Тарталетите се пекат на средна скара, 200°C до златист цвят. Охлаждат се върху решетка.Тези тарталети приготвих за днешната Черешова задушница (Благодаря, Диани!). С черешки, но кандирани са и сладките с маков пълнеж, по тази рецепта:Бог да прости прегрешенията волни и неволни приживе и нека почиват в мир напусналите ни близки!

Драги посетителю на блога ми, ако евентуално имаш личен въпрос или коментар относно целия блог.. или просто желаеш да ми оставиш бележка, можеш да го направиш в чат-прозорчето на sbox-a в gadget-полето на блога. Благодаря ти :-)

Dear visitor, if you have private questions or general comments.. or just you like to leave me a message, please do so in the chat-window-sbox in the gadget-area of the blog. Thank you :-)

8 Kommentare:

 1. РАЗКОШЕН СЛАДЪК БЛОГ... чУДЕСЕН... ЧЕСТИЧКО ЩЕ СИ НАДНИЧАМ! :))
  ПОЗДРАВИ:
  ДЕНИ

  AntwortenLöschen
 2. Ще се радвам! Благодаря, Денисса :-)

  Поздрав!

  AntwortenLöschen
 3. Gorgeous and delicious Dimi...yummm
  XO.Nina

  AntwortenLöschen
 4. yummmmmmmmmmmm!!Dimi your cherry cupcakes are incredible!i will definetly make these receip!thanks

  AntwortenLöschen
 5. Thank you, dear Nina! You are so kind :-)

  AntwortenLöschen
 6. Hallo, Cristina!

  Thank you very much for your nice comment and your interest! If you try the recipe, you are very welcome to ask me - the auto-translator is sometimes not clearly to understand.

  :-)

  AntwortenLöschen
 7. Дими имам награди за теб :)

  AntwortenLöschen
 8. Мими, благодаря ти, мила :-)

  AntwortenLöschen