Mittwoch, 1. April 2009

Сладки с маков пълнеж

3а тестото:

180гр брашно
115гр студено масло
15гр (1с.л) захар (пудра)
ванилия, щипка сол
30-60мл почти ледено студена вода

Най-напред се смесват с пресяване сухите съставки. Добавя се маслото, на малки кубчета и за кратко се омесва (в миксер/робот - е идеалния вариант). Прибавя се водата, на части, за да се види колко точно и да поеме само необходимото количество до меко, гладко тесто. Тестото се завива в свежо фолио и оставя в хладилник за половин-един час. Изважда се на малки части (ако количеството е по-голямо) и се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се кръгчета с диаметър малко по-голям (с около 2см) от дъното на мъфинените* формички. Формите се намазват с масло и във всяка се поставя кръгче. Пълнят се с маковия пълнеж (с по 1-2ч.л) и върху всяка се поставя тестено цветенце и половин кандирана череша. Пекат се на 200°C, 10-15мин.

3а маковия пълнеж:

150гр смляно (премачкано) маково семе
2с.л пудра захар
100мл течна (36% масленост) сметана или прясно мляко

шепа кандирани череши

3авира се сметаната или прясното мляко и в него се добавя с рабъркване маковото семе и пудрата захар. Ако е необходимо се добавя още течност, така че маковото семе да е достатъчно овлажнено, но след като попие за няколко минути, пълнежът да е сочен, но не течен.



* Ползвам всъщност форма за среден размер пикантини 12бр. на kaiser.

пп. В споменатата токущо форма могат да се направят маковите сладки по един различен и интересен начин: изрязват се от тестото цветчета вместо кръгчета:



Ето ги готови:

1 Kommentar:

  1. невероятная красота! каждый торт- произведение искусства! творческих успехов вам!

    AntwortenLöschen