Dienstag, 12. Mai 2009

Фунийки с мечи лук



3а около дузина фунийки*

300гр многолистно (бутер) тесто

жълтък + прясно мляко за намазване

200гр creme fraiche или крема сирене
250гр рикота
2с. л течна неовкусена (36%) сметана (може и заквасена)
сол, чер/бял пипер
дузина пресни листа мечи лук (левурда)
повече за него
150гр смляно тиквено семе

Тестото се нарязва на тънки ленти и навива върху намаслените фунийки. Поставят се в тава застлана с готварска хартия, намазват се лекичко със смес жълтък и прясно мляко, пекат се на средна скара, 200-220°C. Оставят се върху решетка, да се охладят.

Пресните листа левурда се измиват, отцеждат и нарязват на много ситно и намачкват или за съвсем кратко пасират. Рикотата, крема-сиренето, сметаната се разбъркват, осоляват, овкусяват, добавя се и мечия лук с половината от тиквеното семе.

Напълно охладените фунийки се пълнят с крема и при отвора - 'топват' в останалото количество тиквено семе.



Много приятни на вкус. Чудесно пасват с бяло вино или.. със супичка :-)

*Фунийките - подарък са ми от Марианка. Благодаря от все сърце! Ето ги:

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen