3а около дузина фунийки*
300гр многолистно (бутер) тесто
жълтък + прясно мляко за намазване
200гр creme fraiche или крема сирене
250гр рикота
2с. л течна неовкусена (36%) сметана (може и заквасена)
сол, чер/бял пипер
дузина пресни листа мечи лук (левурда)
повече за него150гр смляно тиквено семе
Тестото се нарязва на тънки ленти и навива върху намаслените фунийки. Поставят се в тава застлана с готварска хартия, намазват се лекичко със смес жълтък и прясно мляко, пекат се на средна скара, 200-220°C. Оставят се върху решетка, да се охладят.
Пресните листа левурда се измиват, отцеждат и нарязват на много ситно и намачкват или за съвсем кратко пасират. Рикотата, крема-сиренето, сметаната се разбъркват, осоляват, овкусяват, добавя се и мечия лук с половината от тиквеното семе.
Напълно охладените фунийки се пълнят с крема и при отвора - 'топват' в останалото количество тиквено семе.
Много приятни на вкус. Чудесно пасват с бяло вино или.. със супичка :-)
*Фунийките - подарък са ми от
Марианка. Благодаря от все сърце! Ето ги:
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen