Montag, 11. Mai 2009

Белтъчено-карамелена торта


3а торта с диаметър 20см.:

3а белтъчените блатове:

8 белтъка
250гр захар
200 обелени, смлени бадеми
40гр брашно
80гр пудра захар
1 ванилия

Белтъците (аз ползвах от замразените, на склад в камерата, останали от други сладкиши белтъци) се разбиват със захарта (не трябва да оставят неразтопени следи от нея) и ванилията на твърд сняг. След това се прибавят смлените баденови ядки, брашното и пудрата захар. От тази смес се изпичат 6бр. блатове: върху готварска хартия се очертава кръг и в него хубаво разпределя и заравнява белтъчената смес. Пекат се в предварително загрята на 160-170°C фурна, средна скара, при един пръст отворена врата на фурната (да може да излиза влагата) за около 30мин. (може и за по малко). След като са напълно изстинали, се отстраняват от хартията.

3а крема:

2 консерви (всяка от по 400гр) варено кондензирано мляко
500мл течна, неовкусена (36% масленост) сметана
8л. желатин

Сметаната се разбива, към нея се добавя внимателно кондензираното и карамелизирано мляко. Желатинът, предварително накиснат за 5-10мин във вода и после отцеден, се втечнява на слаб огън и внимателно, с чевръсто бъркане прибавя към сместа. Полученият крем се маже между белтъчените блатове, отсрани и върху тортата. След което тя се оставя да стегне в хладилник.

3а шоко-борда:

200гр тъмен, леко горчив шоколад - дробс

Разтопява се шоколадът и се намазва върху пластик-лента/и с дължина обиколката на тортата и с ширина височината на тортата, изчаква се да се поохлади и съответно повтвърди леко и се прилепва отстрани на тортата. Слага се в хладилник да стегне и после пластик-лентите се отлепват и отстраняват. Бордът е готов.

3а шоко-заливката:

100гр тъмен, леко горчив шоколад - дробс
1с. л течна, неовкусена (36% масленост) сметана

3агрява се сметаната и шоколадът до разтопяване, разбъркват се до хомогенна смес и с нея се залива тортата, като се внимава да не потече по стените на тортата.

3а белия шоко-борд:

100гр бял шоколад

Втечнява се белия шоколад, сипва се в предварително приговена фунийка от готварска хартия, чийто връх се отрязва, за да се оформи малък отвор и се нанася като решетка върху пластик лентата/е, ползвани един път за направата на кафявия шоко-борд. По същия начин се облепва по стените на тортата, оставя се в хладилник за кратко, след което пластик-лентите се отстрабяват внимателно. И белия решетъчен шоко-борд е готов.

3а белия ганаш:

100гр бял шоколад
100мл течна, неовкусена (36% масленост) сметана
две дузини дребни шоколадови бонбонки

3агрява се сметаната и в нея с бъркане се разтопява белия шоколад, предварително натрошен на малки парчета или настърган на ренде, ако не е дропс. Оставя се в хладилник да изстине, после се разбива с миксер и шприцова върху тортата. Добавят се и шоколадовите бонбонки. Тортата е готова.



Направих я по случай денят на майката (втората неделя на май месец) за свекърва ми, която поканих на гости за вечеря. Тортата се хареса много и от нея, и от съпружето ми :-)

22 Kommentare:

  1. О,Дими ... поредната фантазия. Поклон пред таланта ти. Стилно,изящно,елегантно.

    AntwortenLöschen
  2. Поздравления!Много красива торта!И толкова елегантна!Вярвам,че свекърва ти е била очарована!

    AntwortenLöschen
  3. Благодаря ти, Йоли, мила приятелко, за интереса, посещението и.. за огромната похвала!

    Анонимен, благодаря за одобрителните и мили думи! Свекито ми, милата, много се зарадва :-)

    AntwortenLöschen
  4. Тази торта сякаш не е докосвана с ръка, съвършена е!

    AntwortenLöschen
  5. OMG OMG OMG...I'm speak less!!!
    Dimitrana, you are a master of beauty and good taste! Compliments and best wishes!

    AntwortenLöschen
  6. Дими,
    трудно ми е да подбера най-точните думи!
    Много нежна, фина и изискана с перфектно изпълнение!
    Моите адмирации - уникална си!

    AntwortenLöschen
  7. Excellent cake, looks wonderful!

    AntwortenLöschen
  8. Дими,вълшебна торта!Радвам се,че имам възможност да се наслаждавам на творенията ти.

    AntwortenLöschen
  9. Eoc, Диани, Nanita, много ви благодаря!!!

    AntwortenLöschen
  10. Dear Nina,

    Dear Flor,

    Thank you very much for the nice compliments!

    AntwortenLöschen
  11. Дими, тортата е съвършена! Нямам думи просто! Целувки!

    AntwortenLöschen
  12. Hvala ti, Vera!

    Marija, :-) Pozdrav!

    Прегръдка от мен, Мими!

    AntwortenLöschen
  13. Sehr schöne Fotos und perfekte Rezepten!
    Leider, verstehe ich deine Sprache nicht genau.

    AntwortenLöschen
  14. Hallo, Iden!

    Vielen Dank für die nette Worte!
    Das Blog hat eine automatische Übersetzung - leider, auch nicht so optimal, aber besser als gar nichts..

    LG, Dimi :-)

    AntwortenLöschen
  15. Dimitrana S., ich habe vergessen zuerst „Hallo“ zu sagen... :)
    Du hast absolut recht. Mit der Hilfe von Google’s automatische Übersetzung „übersetze“ ich viele verschiedene Blogs in Russisch und in Deutsch. :)
    Aber schreibe ich Deutsch mit vielen Fehler...

    AntwortenLöschen
  16. Ahaa.. Na.. das macht mir aber gar nichts ;-)
    Ich schreibe auf Russisch mit vieeelen Fehlern..

    Grüsse :-)

    AntwortenLöschen
  17. Дими, ти си Фея творяща кулинарни вълшебства.
    Тортата е уникална!
    Целувки

    AntwortenLöschen
  18. Благодаря ти, Вики! Похвалата ти много ме радва - ценя добрия ти вкус и чувство за естетика!

    Сърдечен поздрав :-)

    AntwortenLöschen
  19. Здравей, Димитрина! От известно време следя блога ти и съм възхитена от всички прекрасни и красиви неща, които приготвяш. Уважавам много труда на хората и ненавиждам плагиатството и присвояването на рецепти! Видях твоята рецепта за тортата в друг сайт, където никъде не се опоменава, че ти ви авторът й! Ето това е сайта, сметнах, че е редно да знаеш и да предприемеш мерки ако сметнеш за нужно: http://bis.bg/entry.php?id=80387

    Поздрави, Ирина

    AntwortenLöschen
  20. Благодаря ти, Ирина, за интереса, посещението, похвалните думи и.. за информацията.
    Неуважението към чуждия труд в Родината е хит от дълги години..

    AntwortenLöschen