Montag, 27. April 2009

Ментово-сметанова торта



3а форма с диаметър 22-24см.:

3а тестото:
4 яйца
120гр захар
80гр брашно
1 бакпулвер

Белтъците се разбиват със захарта на гъста пяна. Добавят се жълтъците и се разбиват още 3-4мин. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и добавя лъжица по лъжица, като се разбива с миксера на ниски обороти. Пече се в тава застлана с готварска хартия в предварително загрята на 180°C фурна, средна скара. След 10-ина минути температурата се намалява на 160°C и се пече до готовност. По време на печенето фурната не се отваря, за да се ограничи риска от спадане на блата. Блатът се изважда от формата, обръща се и оставя да изстине напълно. Едва след това се разрязва. На два блата в случая.

3а пълнежа:

4 узрели кивита
500гр фина, неовкусена извара
250мл течна, неовкусена (36% масленост) сметана
100гр пудра захар
5 листа желатин

Разбива се сметаната с пудрата захар, прибавя се изварата, разбърква до хомогенна маса. Желатинът, предварително накиснат за 5-10мин във вода, се втечнява в подходящ съд на слаб огън. Чевръсто се разбърква в част от пълнежа и после отново с бъркане се прибавя и разбърква в цялата крем-маса. Половината от нея се изсипва върху предварително положения върху подходящ поднос и стегнат в тортен ринг пандишпанен блат. Почистените и нарязани на резенчета кивита се редят в два кръга върху пълнежа-крем. Добавя се и останалата част от сместа. '3ахлупва' се с втория пандишпанен блат и оставя в хладилник да стегне.

3а покриване и украса:

250мл течна, неовкусена (36% масленост) сметана
2с. л пудра захар
1 фиксатор за сметана
2-3с. л ситно смлени ядки - бадем или орех
20гр мента (ликьор)
дузина ядки шам-фастък
шепа пресни ментови листенца

Разбива се сметаната с пудрата захар, фиксатора и ментовия ликьор. Половината се отделя за шприцоване, към другата половина се добавят ситно смлените ядки, разбърква се и със сместа се намазва тортата отстрани и отгоре. Шприцоват се 'розички', доукрасяват се с ядки (шам-фастък) и с пресни ментови листенца.

10 Kommentare:

  1. Поздравления за новото плодово изкушение!
    Наистина имаш страхотни идеи!

    AntwortenLöschen
  2. Hallo Dimi,

    sehr feine Kreation. Optisch super , Geschmack kann sich sehr gut nachvollziehen.Kiwi und Minze passt sehr gut zusammen.Kompliment !!
    Frage: wie hätte mit Erdbeere als einlage geschmeckt ? Besser , oder nicht besser. Könnte mir Erdbeere als sehr guter Mizebegleiter vorstellen.

    LG Jacob

    AntwortenLöschen
  3. Дими,
    вече мога само да напиша поредното БРАВО!

    AntwortenLöschen
  4. Много свежа! Не ме бива много в тортите, но тази ще я направя!

    AntwortenLöschen
  5. Darling Dimitrana, i can't tell you how happy i am to have found you :)
    You are a true artist and deserve all the congratulations in the world!!!
    All your creations are marked with perfection!
    I would gladly put you on my blogroll, if you don't mind :)
    Lots of kisses from me!!!

    AntwortenLöschen
  6. Краси, Диани, Еос, благодаря ви! Тортичката е наистина много свежа и лесна за приготвяне.

    AntwortenLöschen
  7. Hallo, Jakob!

    Danke Dir für das Kompliment!
    Diese Torte ist neben einem anderen sußen Versuch entstanden, der aber noch nicht ganz fertig ist. Na ja.. mein lieber Ehemann wünscht sich trotzdem was zum naschen :-)
    Natürlich wird es mit Erdbeeren passen. Ich personlich bevorzuge die Erdbeeren mit Jogurt-Sahne-Creme, aber die werden sehr frisch mit Minze auch passen. Dann würde ich die Erdbeeren passieren und im einer Sahnecreme, so würde der Erdbeergeschmack intensiver werden. Ich denke.. Du hast so was - die Torte "Erdbeer schnitt", oder?

    AntwortenLöschen
  8. Dear Laura!

    I´m very happy that you like my blog! I´m feeling really honored you put a link from my blog into yours. I will do the same. I have watched your blog, but of course not everything.. you have so many beautiful and inreresting recipes and photos :-)

    See you soon!

    AntwortenLöschen
  9. ПЧРЕКРАСНА ТОРТА ДИМИ!
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

    AntwortenLöschen
  10. Радват ме посещенията ти в моя блог, Вики!

    AntwortenLöschen