Samstag, 25. April 2009

Спаначени банички

Случва се така, че предимно ползвам замразен спанак - винаги имам от него, разпределен в няколко различни по големина кутии в камерата на хладилника. Покрай реализирането на вкусното предложение за спанак в яйца, реших да направя изключение и спретна нещо като закуско-обяд в събота :-)



2 пакета (2х300гр) многолистно (бутер) тесто
200гр размразен, отцеден от водата спанак
50гр настърган на ренде кашкавал

мъничко прясно мляко или течна, неовкусена 36% сметана за намазване на тестото
или отново шепа настърган кашкавал

Разстила се половината от тестото върху готварска хартия и върху него равномерно се разпределя спанака, също равномерно се наръсва с настъргания кашкавал. Покрива се с другата половина от тестото, разточено като лист, 'минава' се 1-2 пъти с точилката, за да се попритиснат двете тестени кори и с нож за рязане на пица се разрязва на квадрати, правоъгълници или ромбоиди. Съответно се намазва с жълтък или прясно мляко, заедно с хартията се пренася внимателно в тава и пече на средна скара, 200°C. Другият вариант е за поръсване с кашкавал - по средата на печенето, за да не прегори и стане твърд кашкавалът, а хубавко да се запече до златисто.
Ползвала съм трети вариант и съм нарязала тестото с остър нож на плитки разрези.

2 Kommentare:

  1. Hallo Dimitrana,

    sehr schöne Idee und sehr gut gelungen. Kann mir auch mit Bärlauch gut vorstellen.

    LG Jacktel

    AntwortenLöschen
  2. Hallo, Jacktel!

    Ooo, mit Bärlauch wäre es super! Bei uns ist noch ein bißchen früh.. aber in 1-2 Wochen werde ich einen extra Ausflug machen..

    Liebe Grüße :-)

    AntwortenLöschen