Frohe Ostern! на всички, при които се е отбил Великденският заек :-)
Освен яйца и козунаци, за празника по традиция се приготвят плата с различни видове шунка и салати. Морковите също са на почит, затова ние - аз и синът ми забъркахме морковен сладкиш. Здравословен и тематичен :-D
Продукти (за кръгла форма с размери 22см или продълговата 30х12см):
200гр моркови
200гр кристална захар
1ч. л. джинджифил на прах
лимонена кора
4 яйца
230гр смляни бадеми
80гр брашно
и за заливката:
Около 150гр пудра захар и лимонов сок - колкото да стане средно гъста каша като се смеси с пудрата захар.
Ползвали сме и бонбонки-дражета във формата на яйчица и малко ядлива великденска трева за украса.
Морковите се измиват, почистват и рендосват фино. Ако са едро рендосани, тестото може да остане недопечено, а тортата да се реже лошо. Смесват се със смляните бадеми и пресятото брашно. Разделят се белтъци от жълтъци. 1/3 от захарта, джинджифилът и лимонената кора се разбъркват на пяна с жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Белтъчената маса се добавя към жълтъчената и внимателно разбърква. Изсипва се постепенно и с леко разбъркване към морковената смес. Към която се прибавя постепенно брашното и добре разбъркана сместа се изсипва в избраната за печене форма, заравнява се и се пече на средна скара, 190°C около 50-60мин. Проверява се от време на време с метален шиш и когато по него не остават следи от тестото, се предполага да е вече готово. Изпеченото тесто трябва да е напълно охладено преди да се извади от тортата, иначе може да остане на места залепено за формата, освен, ако не е била подложена готварска хартия. Ние го опекохме вечерта, а на следващия ден сутринта го извадихме и украсихме.
Сладкишът е много сочен, ароматен и вкусен!
Желая здраве и ведро предвеликденско настроение!
Специални поздрави за Малина Грънчарова :-)
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Ехааа,много мило ми стана!Ще го пробвам непременно морковения кекс! Благодаря 🌷😘
AntwortenLöschenСтрахотен, браво и на помощника, Диме!
AntwortenLöschen