Samstag, 25. Dezember 2021

Щрудел с плънка от ядки


Продукти за тестото:

400гр брашно
200мл прясно мляко
4 с.л пудра захар
1 яйце(по-точно само белтък, жълтъкът се ползва за намазване)
100мл олио
20гр пряна мая
1 бакпулвер
1 ванилиева захар
1 равна с. л кристална захар

Продукти за плънката:

100гр. смлени бадеми
100гр. смлени орехи
50 гр. смлени лешници
50гр. смлени чаени бисквити
4-5 с.л пудра захар
няколко с. л прясно мляко - колкото да се получи средно гъста каша, подходяща за плънка
*Разбира се, изборът на ядки остава личен: лешниците могат да се заменят с фъстъци, например ;-)

Прясното мляко се затопля до стайна температура, в него се разбърква равната супена лъжица кристална захар и се разтваря прясната мая. В подходящ съд се пресява брашното, към него се добавя бакпулвера и пудра-захарта. Прибавя се белтъкът от яйцето. В млечната смес с шупнала мая - олиото и се изсипва в 'кладенчето' на брашното. Бързо, но внимателно (със силиконова шпатула най-добре, за да не полепва много) се разбърква до получаването на тесто, което се оставя за няколко минути да втаса. Най-често включвам фурната на 40-50 градуса да се постопли, изключвам и слагам купата с тестото и след 20-ина минути е готово за по-нататък... А именно: с помощта на малко олио (или друга мазнина) се разточва на правоъгълник с приблизителни размери 40 на 60см. Прави се плънката и се нанася равномерно върху разточеното тесто. То се завива откъм широката страна на руло, което се разрява внимателно на 'филийки' с дебелина около 4см. 'Филийките' се редят полегнали, но плътно една до друга в подходящ за печене съд (аз ползвам обикновена метална форма с диаметър 23-24см и височина 6-7см), намазват се с жълтъка от яйцето, добре разбит с мъничко вода и се пече на предварително позатоплена фурна, аз включвам на 160°C, средна скара. Щруделът се хапва вече поохладен.


През зимата ( а и не само) в плънката може по желание да се добави малко настъргана лимонена или портокалова кора, концентрат на аромат - бадемов, ром или друг.. според личния вкус.

И тъй като днес е обикновено вторият път в годината, когато имам честта да публикувам:

Честито Рождество Христово!
Пожелавам здраве, усмивки и щастливи дни, уют и топлина, разбирателство и любов в семейството! Светли, мирни и благословени празници!
Весела и вкусна Коледа
:-)

1 Kommentar:

  1. Честити да сте, милички! Страхотен десерт!

    AntwortenLöschen