За 19-та годишнина от сватбата ни и за този прекрасен християнски празник
Благовещение отново, като всяка година досега, се постарах в кухнята :-)
Тортата е с предпочитаните от мен завити блатове, рецепта публикувана вече мноoooго пъти в блога ми.
Този път кремът е малко по-различен, изключително вкусен и... тъй като дъъъълго време не съм публикувала рецепта, реших да го направя именно с
описание на тази торта:
Идеята за нея е на синчето, просто... този път аз нямах никаква. Рене реши, че след като празникът е в началото на пролетта, може да се ползва съответната тематика, а какво по-пролетно от разцъфналите се плодни дръвчета и жужащите около тях пчели? Допадна ми мисълта за пчелите: тяхната сплотеност и задружност, дейна енергия и съзидателност. Визията на тортата сама се появи пред очите ми, а за крема бяхме категорични: с мед :-)
И така:
8 жълтъка
5 белтъка
120гр. захар
80гр. брашно
10гр. пшеничено нишесте
30гр. готварско какао
Жълтъците със супена
лъжица захар и какаото се разбъкват до хомогенна смес. Белтъците се разбиват на
сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавя
жълтъчено-какаовата смес. Към нея се прибавя леко и постепенно пресятото брашно
с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска
хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна
230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа,
хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва
на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата. В случая тя е
по-голямка, от два блата т.е. двойна смес от изброените продукти.
За крема-пълнеж:
250гр. кристална захар
200мл течна, неовкусена (с 36% масленост)сметана
300мл прясно мляко 1 пакетче на прах ванилиев пудинг ( на Dr. Oetker)
500гр маскарпоне
50гр пчелен мед
Кристалната захар се карамелизира (разтопява),след което към нея внимателно се добавя течната сметана и се разбърква до хомогенна смес. Снема се от 'огъня', разбърква се от време на време. Докато се сгъстява по този начин, се приготвя пудинговата смес: прясното мляко и прахообразния продукт се оставят да заврят, след което 'пудингът' се отстранява и оставя да се охлади достатъчно, за да се прибави към него с внитално бъркане маскарпонето смесено с меда и охладената карамелизирана смес. Когато сместа е хомогенна, кремът е готов. Рразпределя се върху предварително нарязаните тортени ивици, които се завиват спираловидно. Стяга се тортата (тортите) в тортен ринг или с помощта на свежо фолио и оставя(т) в хладилник да стегна(т). В последствие се украсява.
На места за украсата на тортените стени съм ползвала фондан, под него съм загладила с маслен крем, а също и разтопен шоколад (смес от бял и млечен), с
който и с помощта на найлоново фолио с въздушни 'мехурчета' се прави шоколадов борд, наподобяващ пчелна пита.
Черпя ;-)
Все още вътрешния дизайн на витите торти ми харесва и не ми е омръзанал.
Надявам се да се харесва и на теб, читателю - умишлено или не - озовал се в страницата ми. Пожелавам здраве, добър късмет и много усмивки!
пп. От почти година не съм посещавал аблога си.. като резултат, вече не съм наясно с техническите промени. Sorry.
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Произведение на изкуството! Сигурно е и толкова вкусна, колкото и изглежда!!!
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Тари!
LöschenЗдравейте Димитрана,
AntwortenLöschenблогът Ви е много хубав.Единственото, което не ми допада е,че рецепти има веднъж годишно.Ако имате много ангажименти и нямате време за блога си просто не публикувайте рецепти.Една рецепта годишно е почти нищо ако читател следи Ваши публикации.Извинявам се за това,че споделих мое мнение, но за мен лично не е добре да се публикуват толкова рядко рецепти.Просто напишете публикация за причините и не списвайте блога.В това лошо няма.
Бъдете здрави !
Здравейте, Елена! И да, права сте. Няма нужда от извинение, мнението Ви е откровено, нищо обидно в него. Просто.. от известно време има застой в много от кулинарните блогове. Ще обмисля предложението Ви, мнението Ви е ценно, тъй като представя гледната точка на читател. На свой ред Ви желая добро здраве и късмет :-)
LöschenБъдете здрави, чудесна торта :)
AntwortenLöschenБлагодаря, Кайти! Изненадана съм, че има коментари и въобще все още читатели на блога ми.. Ще добавя блога Ви в списъка ми с кулинарни :-)
LöschenЗдравейте и от мен!Тортата е страхотна,блога също! За мен ще е жалко да спрете да публикувате изобщо, дори и веднъж годишно! Обичам да разглеждам блога ви, да се радвам на красотите който сте създала! Аз също нямам много време да чета и разглеждам кулинарни богове, но когато имам го правя с удоволствие.Пробвала съм ваши торти и са невероятно вкусни, благодаря ви за всяка публикация и историята към нея 💐. Продължавайте да ни изненадвате когато можете, защото вие сте свеж полъх в тортоправенето!
AntwortenLöschenМалина, сърдечно Ви благодаря за милите думи и похвали! - направо ми се прииска да публикувам още нещо.. :-D Ta, до скоро!
LöschenЗдаве и много усмивки Ви желая :-)
Здравейте, Димитрана! Вашият блог беше един от първите, на които попаднах преди години, когато започнах да разглеждам различни рецепти за торти. Бях възхитена. Голям почитател съм на витите торти и Вашите бяха може би първите, които ме вдъхновиха. Правила съм по Ваши рецепти. Скоро правих точно този блат, който предлагате тук. Чудесен се получи и Ви благодаря! Скоро ми предстои семеен празник и отново ще избера Вашата рецепта за блат. Много бих се радвала да подновите публикациите. Сърдечни поздрави :-)
AntwortenLöschenПривет, Станислава! Благодаря Ви за милите и похвални думи! Радвам се да прочета, че блогът се харесва и е полезен :-) Наистина няма да е лошо, ако се взема малко повечко в ръце и публикувам по-често.. макар, разбираемо е, мисля, с времето ентусиазмът и интересът се променят, не са постоянно величина - нито в това, което правим, нито по отношение на това, с което другите се занимават. Не само моите публикации са по-редки, но и като цяло интересът ми към кулинарните новости и информация е намалял.. Виждам, че съм пропуснала да поместя Вашия блог в лайсната на страницата ми, веднага ще се поправя :-) Будете здрава, Станислава! Желая Ви много задоволство и успех в кухнята!
AntwortenLöschenМного Ви благодаря, Димитрана! И ви разбирам напълно. Публикувах Вашата рецепта базова рецепта при мен /с посочен източник разбира се :-)/ Надявам се моето изпълнение да Ви допадне. Желая всичко добро на Вас и семейството Ви!
Löschen