Dienstag, 14. April 2020

Великденски хляб



Не е точно хляб.. но и пита не е, не е и козунак, не е сладкиш. Но е специално за Великден, вкусен, бухнал и умерено сладък - с една дума - благ. Идеален е за празничната закуска в неделя на Великден, която се пада всъщност малко преди обедно време, а обядът се замества с похапването на яйце, сладка, шоколадово зайче и разни други великденски вкусотии..



Продукти:

700гр брашно
3 яйца + белтъка на четвъртото
жълтъкът е за намазване
120гр кристална захар
125гр масло със стайна температура
250мл прясно мляко
кубче мая (40гр)
1 бакпулевер (10-12гр)
ванилиева захар
щипка смляно мускатово орехче
щипка смлян джинджифил
настъргана кората на лимон
30-40гр цитронат (кандирани лимонови корички)
масло/течна РАМА за намазване на формата

Прясното мляко, с една лъжица кристална захар и раздробената мая, се подгрява леко, така че маята да се размие и захарта стопи. Яйцата заедно с останалата кристална и ванилиевата захар се разбиват, като предварително се отделя един жълтък за намазване на тестото. Брашното се пресява в голяма и дълбока купа, към него се добавят бакпулвера и подправките, маслото. Прибавя се яйчената смес и прясното мляко с маята. Замесва се тесто - най-добре с кухненски робот или миксер и се оставя да втаса. Тестото ме изненада с огромния си обем след втасване и тъй като нямах подходяща като размер форма, ползвах тенджера, чиито стени и дъно намазах обилно с течна РАМА. След втасване тестото не се меси допълнително, то е твърде лепкаво за това. Просто внимателно, със силиконова лъжица се отделя от стените на купата и директно изсипва в съда за печене. Намазва се с разбития жълтък и се поръсва с парчетата кандирани лимонени корички. Пече се на долна скара, долен реотан с вентилатор, 160°C. Периодично се проверява с метален шиш по средата и с острието на тънък, дълъг нож отстрани, непосредствено до стената на формата. За да го извадя успешно от дълбоката тенджера, оставих великденския хляб да се охлади напълно, а непосредствено преди изваждането му, ударих дъното на тенджерата няколко пъти върху плота на кухнята (дървена маса или върху дървена дъска върху кухненски плот), след това обърнах тенджерата върху метална решетка и внимателно, убедена, че дъното на хляба се е отлепило от дъното на тенджерата, я отстраних. Веднага се слага подходящия поднос и хлябът обръща върху него.
Поднася се в комбинация със сладко, разбита сметана.. с прясно мляко с мед, чай или кафе. А може и без нищо, само с плодово сладко или червено вино.



Честит, светъл, мирен и вкусен празник!



Сборете великденските яйца и бъдете здрави :-)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen