Dienstag, 26. April 2016

Козуначени зайчета


Преди години бях публикувала Козуначени птичета, за православния Великден ми се прииска пак да направя нещо различно.. Малчо реши да ми помогне и пожела зайчета, разбира се, под въздействие от хубавите емоции покрай тукашния Ostern, който беше на 25.03. :-)

Продукти за козуначеното тесто:

500гр брашно
30гр свежа мая
80гр кристална захар
пакетче ванилиева захар
щипка сол
250мл прясно мляко
20гр масло
1 яйце
стафиди

Маята се размива в прясното, леко позатоплено мляко. Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се сипва захарта, щипката сол, белтъка на яйцето и разтопеното, охладено масло и шупналата в млякото мая. Замесва се тесто, което се оставя покрито за половин час да втаса. После от тестото се късат топчета с тегло около 80гр. (oт тази доза се получават 12 зайчета), разточват на фитилчета около 30см. Част от фитилчето се отрязва за глава на зайчето, съответно се рязва с ножица за уши, малка шайба от фитилчето - за опашка,



а останалото се завива на спирала и оформя зайче:



Подреждат се тестените зайчета в тава, покрита с готварска хартия



и се намазват с разбития жълтък от яйцето. Пекат на предпоследна отдолу нагоре скара, 200°C, с вентилатор до златистокафяв загар:



Най-хубавкото (ама, разбира се) зайче е за Рене:



p.s. Всъщност.. докато аз правя зайци, някои хора правят други.. животни:





Ето ги:

Kommentare:

  1. Прекрасни са! Изключително изящни.
    Весели празнични дни, Дими!

    AntwortenLöschen
  2. Браво!
    Така ни зарадва с тази твоя публикация!
    Ти си чудесна!
    Светъл празник, крепко здраве, многа радост, любов и късмет!

    AntwortenLöschen