Dienstag, 26. April 2016

Великден 2016

Тази година разликата между датите на Католическия и Православния Великден е доста голяма: повече от месец. Яйца тази година няма да боядисвам, за тукашния Ostern бях купила готови: сварени и боядисани. Но все пак ще потача празника по своему.. С Козуначените зайчетаи с тази именно публикация, в която ще покажа начин за сгъване на салфетка във формата на заеки един по-различен начин за боядисване на яйца:Зайче от хартиена (и не само) салфетка:

Започва се от разтворена в квадрат салфеткаслед което салфетката се прегъва (долната половина в посока нагоре) по дължина един пъти още веднъж по същия начин:Лявата половина се сгъва под ъгъл нагореа после и дясната половина:По диагонал, в посока надолу, се прегъват горните четвъртиниа после и част от тях, ето така:Долната част се прегъваи се получава това:Катетите на триъгълника се прегъват надолу еин към друг и.. зайчето е почти готово:Там, където палецът и показалецът ми придържат, се поставя кламер.
После ушичките и опашката се разгъват и дооформят:Симпатични са, нали?Великденски яйца на лентички:

Необходими са освен яйца и боя за тях, също руло залепваща лентичка или няколко с различна дебелина, ножичка, купички, ръкавици за еднократна употреба, лъжица или щипки, с които да се поставя и изважда яйцето от боята:Лентичката се залепва върху свареното и поохладено яйце в произволни форми или в определени избрани (като паралели и меридиани, например :-D)и яйцето се потапя в боя:След което се изважда и оставя да изсъхне.Едва след като е напълно сухо, лентичката се маха.
По желание може да се залепи още лентичка и да се потопи още веднъж в различна или по-тъмна на цвят боя. Така се получават различни на цвят ленти:Още великденски изкушения, заигравки и картички :-)

Надявам се да ви е било интересно, драги читатели и да съм полезна с идеи за Великден. Ако не за този - за някой следващ ;-)

Бъдете здрави и усмихнати, мили реални и виртуални приятели!

Успешни и удовлетворяващи приготовления,
благословени, мирни и честити празници!

1 Kommentar:

 1. Христос Воскресе, Дими!
  Чудесна идея за сгъване на салфетка, ще си запазя да ми е подръка!
  Ама как така няма да боядисваш яйца...
  И да лишиш Рене от това мацотене, ха-ха.
  Дими, благодарим от сърце, цялото семейство за картичката, особено с този сладур, пораснал дето е на нея!
  Аз не успях да изпратя, за което ще си издърпам ушите:(!

  AntwortenLöschen