Sonntag, 20. April 2014

Великден 2014 и ябълковолимонена торта

Светли, вкусни и сити, весели, мирни
и благословени да са
Великденските ни празници!




Постарах се и за този голям ден:



И ако макар и не с украсата, то в направата на тортата имах помощник (не, не само кухненския робот ;-)), на който работата с миксера се удава без проблем :-D

Рецептата за блатовете е стандартната:

8 жълтъка
5 белтъка
ситно рендосана кора на лимон
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

Като количеството на продуктите е за 1 блат.
За да се получи триетажна торта - са необходими 2 блата.

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата.

Крем-пълнеж:

3 средно големи ябълки (сладък сорт)
сок от 1 лимон
2гр лимомена есенция на Dr.Oetker
250мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
500-600гр. фина извара (от продуктите в БГ би могло да се избере нещо от рода на "Филаделфия")
пудра захар на вкус

Изварата се разбъква с 2-3 с.л пудра захар и лимонената есенция. Сметаната се разбива и добавя към изварата.
Ябълките се измиват, обелват, почистват от семенниците, рендосват се бързо и смесват веднага с лимоновия сок, за да не потъмнеят, след което се пасират чевръсто и разбъкват със сметаново-изварената смес.

Блатовете се разрезват на ивици с ширина 6см, намазват се с крема и се завиват спираловидно на три тортички, които се стягат в тортен ринг или с помощта на свежо фолио и се оставят в хладилник да стегнат добре.
Едва след това се намазват и заглаждат с маслен крем и украсяват с фондан.

Масленият крем:

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

Вече е готова ;-) Пък и следобедното кафе също..



Резната веднага след снимка и първо парченце получава малкия ми помощник, който вече изговаря 'Торта' в комбинация с вълшебната думичка.. как да откаже човек?!



Е, всичко най-добро и вкусно от мен :-)

Поздрави най-сърдечни и пожелания за здраве, късмет и радост, любов и доброта, човешко разбирателство, толерантност и благополучие!

До скоро!


Kommentare:

  1. Светли, усмихнати и ароматни празници, Дими!
    Много здраве и любов в дома ти!
    Тортата е прекрасна, а участието на малкия помощник
    е незаменимо!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  2. Воистина Воскресе! Весел празник на цялото семейство!

    AntwortenLöschen
  3. Христос воскресе, мила. Бъди ми здрава!

    AntwortenLöschen
  4. Светли и благословени Великденски празници,
    скъпа Дими за теб, Wolfi и Прекрасния Рене - Антон,
    с пожелание за здраве и благополучие, мир и любов.
    А празничната трапеза е впечатляващо красива, ефектна и тържествена -
    уникална торта, апетитен козунак и оригинално декорирани яйчица -
    страхотна си, а и помощникът - също!
    Много прегръдки за вас!

    AntwortenLöschen
  5. Христос Воскресе, мила Дими! Здраве и късмет за семейството. В кого е бореца?

    AntwortenLöschen
  6. Разбира се страхотна торта виждам тук!
    Дими, закъснях с Великденските поздрави, че имахме натоварена програма, но от сърце желая на трима ви да сте здрави и щастливи! Прегръдка и весело изкарване на Гергьовден, който също се очертава да ми е наситен, че мама е рожденничка!

    AntwortenLöschen
  7. Скъпа Дими, честит рожден ден!
    Желаем ти от сърце да бъдеш преди всичко здрава, да бъдеш щастлива с Волф и Рене!
    Очакваме с нетърпение да решите пак да дойдете в България и да се видим!
    А също така и Рене да ти отпуска повече време за да твориш красоти в блога!


    Целувки от нас за вас и най вече за теб днес!

    AntwortenLöschen