Freitag, 30. Mai 2014

Вита 'Шоко-бон' торта



Стандартната за блатовете рецепта:

8 жълтъка
5 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
+ 1с. л натурално какао

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната захар и какаото. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата/тортите.

Крем-пълнеж:

200мл течна неовкусена (36%) млечна сметана
150гр бял шоколад
Течната сметана се затопля до завиране и в нея се разтопява шоколада. Станала хомогенна, сместа се оставя да изстинe за поне 4 часа и после се разбива на крем с миксер.
500гр маскарпоне light
200гр 'Филаделфия'
100гр от масления крем направен за заглаждане на тортата

Смесват се до хомогенност маскарпонето, 'Филаделфията' и масления крем. Към тази смес се добавя с внимателно разбъркване белия ганаш-крем.

Маслен крем:

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

Отстрани тортата е с фондан, с разтопен шоколад - отгоре и поукрасена с шоколадови бонбонки.





Всеки път след работа с шоколад се заричам да е за последно.

Иначе.. е вкусно, де ;-)

7 Kommentare:

  1. Дими, да знаеш, че много ми липсваш ти и прекрасните ти торти. Когато се появи някоя от тях е истинска прекрасна изненада и наслада!
    Сладката причина за отсъствието ти е мнооооого пораснала :-) Да е живо, здраво и щастливо хубавото ти момченце!
    Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  2. Да си преместя коментара на точното място!
    Скъпа Дими, честит рожден ден!
    Желаем ти от сърце да бъдеш преди всичко здрава, да бъдеш щастлива с Волф и Рене!
    Очакваме с нетърпение да решите пак да дойдете в България и да се видим!
    А също така и Рене да ти отпуска повече време за да твориш красоти в блога!


    Целувки от нас за вас и най вече за теб днес!

    AntwortenLöschen
  3. И Рене е неустоим, Дим!

    AntwortenLöschen
  4. И тук, честит празник, скъпа Дими,
    впечатляваща торта, снимки и един голям чаровен почитател:)
    Много ефектно решение, прекрасно изпълнение и неустоимо изкушаващо излъчване -
    несравнима си!
    Моите поздравления с пожелания за здраве и успехи, радост и щастие, ...
    и още много поводи за торти, усмивки и шоколад.

    AntwortenLöschen
  5. Привет, Дими! Не ни лишавай от удоволствието да се наслаждаваме на прекрасните ти произведения (особено с шоколад), защото тортата е невероятно красива и съм сигурна - вкусна (то си личи - детенце с такова нетърпение очаква първата хапка)!
    Толкова е пораснал и е голям сладур, да ви е жив и здрав и много да ви радва!!
    Поздрави и прекрасни почивни дни!

    AntwortenLöschen
  6. Мила Дими, макар и с малко закъснение, искам да ти честитя рождения ден.
    Да си жива и здрава и ти и семейството ти.
    Тортата е много красива.
    А младежът-дегустатор е пораснал много и е прекрасен.
    Прегръдки от нас

    AntwortenLöschen
  7. Честит празник и от мен,мила Дими. По-добре късно...както казва наша исвестна поговорка. Бъдете здрави и се обичайте.

    AntwortenLöschen