Sonntag, 12. Mai 2013

Люлякова торта за Денят на майката

Днес тук е специален ден - Muttertag :-) И тъй като вече гледам през очите на една майка.. хм, домашните взеха, че ме оставиха достатъчно време на спокойствие, за да ги почерпя, като краен резултат, с торта:



Много харесвам аромата на люляка, нежните цветови нюанси от лилаво до виолетово, нежната му красота и нетрайното му великолепие..



И когато от градината на свеки преди седмица съпружето ми накъса люлякови клонки, разбира се - под любопитния и контролиращ поглед на синчето, реших тортата за Muttertag да е люлякова :-)

Тестото си е стандартното:

8 жълтъка
5 белтъка
настъргана портокалова кора
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

черешов ром или прясно мляко

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната, към тях се добавя и ситно настърганата лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва, напръсква се с черешов ром и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата.
Както обикновено и тази торта, макар и двуетажна, всъщност е мъничка. От тази снимка, предполагам, може лесно да се придобие представа за големината:



За крема-пълнеж:

250мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
500гр маскарпоне light
250гр сладко от бъз и сини сливи - невероятен вкус придава на тортата, а и цветът не отстъпва на тематиката отвън ;-)



Сладкото се смесва с маскарпонето до хомогенна сладка смес, в която на края се разбърква и разбитата предварително сметана. Кремът се разпределя върху тортените ивици и се завиват спираловидно. Стягат се тортите чрез тортен ринг или с помощта на свежо фолио и оставят в хладилник да стегнат. В последствие се заглаждат с маслен крем:

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

Ами.. хм, това е то - едно от удоволствията през днешния неделен, посветен на мен - Мaма на Рене, ден :-)



Имам право на едно желание по случая, решиха домашните. Е, аз съм си скромна :-D Пожелавам си здраве! - Здраве за мен и семейството ми!

17 Kommentare:

  1. Дими, прекрасна люлякова торта!
    Да си здрава и щастлива с любимите ти хора!
    Малкият сладур много е пораснал!
    Прегръдка!

    AntwortenLöschen
  2. Пожелавам ти го и аз, Дими - здраве за всички вас! Но и много преданост и най-искрената любов специално за тебе, сладко мамче! :)
    Тортата е вълшебна! Непременно ще изпробвам този крем в най-скоро време! Благодаря за идеята, мила!
    Поздрави и хубав празник!

    AntwortenLöschen
  3. Невероятна торта, разрез и детенце!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  4. честит празник, Дими! пожелавам ти пожеланието ти да се сбъдне!
    тортата е невероятна, а цвета...очарователен!
    целувки

    AntwortenLöschen
  5. Дими,бъди здрава и щастлива майка на Рене!Тортата е великолепна,както всяка предишна!
    Хубав празник на цялото семейство!

    AntwortenLöschen
  6. Прекрасна торта за прекрасен повод.
    Поздрави, Дими!

    AntwortenLöschen
  7. Пак съм аз, Дими...
    Сънувах я нощес тая твоя люлякова прелест - бърках Маскарпоне със сладко от касис, но не стана лилаво а синьо и много се бях впрегнала :))))
    Ще я направя аз, само сладко да си купя от това!!!

    AntwortenLöschen
  8. Пекрасна торта! Жесток дизайн! Честит празник със закъснение!

    AntwortenLöschen
  9. Бъди здрава, усмихната и много, много щастлива,
    прекрасна Мaма на Рене!
    Уникална е тортата ти, Дими -
    изглежда впечатляващо ефектна, пищно красива, неустоимо вкусна и ароматна. Онемявам всеки път от богатството на твоето въображение и талант, изключителна прецизност и стил! Снимките са разкошни, а с малкия чаровник-вълшебна!
    Голяма прегръдка и най-сърдечни адмирации!, Диана

    AntwortenLöschen
  10. Супер! Отдавна не бях влизала във Вашата страничка! Тортата изглежда страхотно - отново! Много ми харесва това, че едната половина да долната част е лилава, а другата сте оставили шоколадова. Толкова ми се иска да направя някоя от тези торти, но моите мъже вкъщи ядат само шоколадови ;(

    AntwortenLöschen
  11. Дими, люлякова прелест си сътворила, не просто празнична торта! Пожелавам ти не само на този ден, а и през всички останали да си най-щастливата съпруга и майка на света.
    Приятелски прегръдки за цялото семейство.

    AntwortenLöschen
  12. Дими, пропуснала съм това изящество - люлякова торта, както и доста неща напоследък...какво да се прави - липсата на време май ни еу обзела всички...
    Аз искам и тук да ти честитя рождения ден и да ти пожелая от мое име, и от името на Росен - да бъдеш най-щастливата и здрава мама, съпруга и жена!Целувам те!

    AntwortenLöschen
  13. А каква ли прелест ще има днес за денят на детето?
    Дими, пожелавам ви весел празник, здраве и много положителни емоции.

    AntwortenLöschen
  14. Здравей!Възхищавам се на блога ти,на вкуса ,който имаш да поднесеш всичко ,което сътворяваш!!Един въпрос,за първи път ще правя вита торта,занимавам се с торти от една година,но съм правила тези с тежките блатове и скучния маслен крем....реших за рожденният ден на дъщеря ми да напрвя точно тази от твоите торти,но ми направи впечатлеие,че има малко захар,как са на вкус тези торти,надявам се много по леки и сочни,защото фонданта е доста досаден,аз живея в Испания от много години и тук средиземноморския вкус обича красиви ,но и леки на вкус торти,та и аз за това се боря ,да поднеса нещо полеко и различно.Тук навлиза доста всичко свързано с това изкуство и много ми харесва да се занимавам с това ,макар и от скоро!Снимките са ти страхотни,ти и Bubolinkata ste mi фаворити и музи за всчко мое тортено начинание!Благодаря и до скоро!

    AntwortenLöschen
  15. Вълшебна торта!


    Здраве!

    AntwortenLöschen
  16. Да, и ти не си се вясвала тук скоро! А аз днес чакам почерпка...за един пораснал малчуган :) Да ви е жив и здрав, жизнен, енергичен - да изморява мама и тате я и само, само да ви радва, Дими. Прегръщам ви и моля за извинение, че зачезнах безследно напоследъкар но си ви обичам!

    AntwortenLöschen