Sonntag, 9. Dezember 2012

Киш с бяла ряпа



Продукти:

700гр. бяла ряпа
250гр. пълномаслено кисело мляко
2 яйца
1с. л нишесте
1с. л брашно
1ч. л бакпулвер
щипка сол, индийско орехче
няколко стръка пресен магданоз или 2-3 щипки сушен
мазнинка за формата (диаметър 26см.)

Почиства се бялата ряпа и настъргва на едро ренде. Разбиват се яйцата и смесват с киселото мляко, нишесте, бразшно, сол, подправки. Към сместа се добавя и отцедената от сока бяла ряпа. Разбърква се и излива в намаслена форма. Пече се на средна скара, 200°C. до златисто.

Това е вариантът от снимката т.е. без тестено дъно и съответно няколкостотин калории по-малко ;-) Безспорно по-пълен и завършен на вкус е кишът с тесто.

За тестото:

280гр брашно
125гр студено масло
3-4с. л студена вода
1 яйце
сол

Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се добавя яйцето, щипка сол и студеното, нарязано на кубчета масло, водата. Чевръсто се замесва тесто, което се завива в свежо фолио и оставя за половин-един час в хладилник. След като се настърже бялата ряпа, използвайки времето, в което си пуска сока, тестото се разточва между два листа свежо фолио и полага в добре намазнена киш-форма, така че да има по 3см кантове. Надупчва се леко с вилица преди да се положи плънката.



Към киша чудесно пасва тъмно пиво ;-)
А също и приглушена светлина на свещи и задушевен разговор в очакване на Коледните празници :-D


4 Kommentare:

  1. Дими, чудесно предложение!
    Ще се възползвам от варианта без подложка :)
    Поздрави и хубаво настроение!

    AntwortenLöschen
  2. Един киш, една ряпа а толкова вкус предполага! Кафявото грее като тих огън! Уютно ми стана пренсяйки се във вашата приглушена обстановка, Дими!
    Липсва ми само малкото ангелче в цялата картинка, но се опитвам да си го представя, седнал някъде около тебе и захласнал се усърдно, с някакво "мъжко" занимание :)
    Топли прегръдки мамче и много целувки за Малчо!

    AntwortenLöschen
  3. Дими, при теб за първи път преди време видях да се готви ряпа - супа правих - хареса ми, предпологам, че и кишая ще ми допадне.Целувки!

    AntwortenLöschen
  4. В момента пия тъмно пиво, но нямам киш;)
    Прекрасни снимки и наистина интересно предложение!
    Хубави празници!

    AntwortenLöschen