Вече е декември и наближават Коледно-новогодишните празници. Аз също с нетърпение ги очаквам! След Никулден ще украся дома, ще започна да пека сладки и опаковам подаръци :-D Но преди това..
Поздравления за всички с рождени дни в края на ноември и началото на декември!
Нека са здрави и усмихнати :-)
И така.. рожден ден е поводът за новия ми пост ;-)
И рецептата, разбира се:
Познатото тесто за руло:
8 жълтъка
5 белтъка
ванилиева захар
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на ванилиева захар. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата.
Крем-пълнеж:
250гр течна неовкусена (36% масленост) сметана
750гр рикота (финна и по-неутрална на вкус)
пудра захар - на вкус
Овкусява се рикотата с пудрата захар и разбърква до хомогенна смес. Разбива се сметаната и прибавя. Разпределя се кремът върху тортените ивици и се завиват спираловидно. Стяга се тортата в тортен ринг и оставя в хладилник да стегне. Отстранява се ринга и тортата се оформя и заглажда с маслен крем:
125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко
Покрива се с фондан. Избрах сравнително бърза, но ефектна украса.
Като цяло и двете тортички станаха сравнително бързо, лесно и направата им ми достави удоволствие.
Вкусът също е добър: семли продукти, но достатъчни за сочна, свежа торта :-)
До скоро от мен!
На Коледна тематика :-)
Чувствам се поздравена ката една юбилярка от края на ноември. ;) Цветовете на моя празник също бяха черно и бяло.
AntwortenLöschenИзключително стилно изглежда твоята торта! Сигурна съм, че е била и също толкова вкусна. :)
Много стилна торта,Дими!Прекрасна е!
AntwortenLöschenДими, както винаги е перфектна!
AntwortenLöschenСърдечни поздрави и много настроение
в предколедните дни!
Тортата е съвършена, ненадмината си, Дими :)
AntwortenLöschenДими, страхотна торта! И много стилно съчетана с покривката и салфетките! Да е здрав рожденикът и много усмихнати дни да го радват!
AntwortenLöschenС нетърпение ще очаквам коледните ти вълшебства!
Скъпа Дими,
AntwortenLöschenВъзхитителна торта!
Класически стил и елегантност, гарнирана с изящни елементи и декорация -
отново впечатляваща идея, изпълнение и въздействие с непреходното черно - бяло.
Моите адмирации към таланта ти!
Да са живи и здрави рождениците,
сърдечни поздрави и голяма прегръдка, Диана
Прелестна е, Дими!
AntwortenLöschenКласика :)
Чакам коледните публикации.
Поздрави!
Дими, Дими, не ми стигат думите вече да те хваля и поздравявам!
AntwortenLöschenПак си си играла и рисувала, пак красота си творила и вкусно си приготвила! Тортата е истински шедьовър - семпла, стилна и елегантна! Харесвам сладкиши с по-нежен вкус, а крема с Рикота мога да си представя само как идеално се връзва с нежния пандишпан.
Да си призная, винаги ми се е искало да опитвам всяка твоя торта. И сега преглъщам ли, преглъщам! Изкусителка такава!
Прегръдки и целувки от мен!
Весели празници, мила!
Красота!
AntwortenLöschenДими, като каза Никулден, та днес направих твоите рибки за радост на гостите, които очаквам. Много са ефектни и подходящи за днешния празник. Наздраве!
УНИКАЛНА красота и стил!!! направо останах без дъх!!! Жалко, че си така далеч. Иначе щях да си поръчам и за моя рожден ден такова изящество.
AntwortenLöschenЦелувки и весели празници от мен!
Wunderschön!!
AntwortenLöschenLiebe Grüße
Marianne
Това чудо докато го гледам може или да се удавя в слюнката си или да получа язва!
AntwortenLöschenПриятен апетит
AntwortenLöschen