Dienstag, 4. Dezember 2012

Вита черно-бяла торта



Вече е декември и наближават Коледно-новогодишните празници. Аз също с нетърпение ги очаквам! След Никулден ще украся дома, ще започна да пека сладки и опаковам подаръци :-D Но преди това..



Поздравления за всички с рождени дни в края на ноември и началото на декември!

Нека са здрави и усмихнати :-)


И така.. рожден ден е поводът за новия ми пост ;-)



И рецептата, разбира се:

Познатото тесто за руло:

8 жълтъка
5 белтъка
ванилиева захар
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на ванилиева захар. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортата.

Крем-пълнеж:

250гр течна неовкусена (36% масленост) сметана
750гр рикота (финна и по-неутрална на вкус)
пудра захар - на вкус

Овкусява се рикотата с пудрата захар и разбърква до хомогенна смес. Разбива се сметаната и прибавя. Разпределя се кремът върху тортените ивици и се завиват спираловидно. Стяга се тортата в тортен ринг и оставя в хладилник да стегне. Отстранява се ринга и тортата се оформя и заглажда с маслен крем:

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

Покрива се с фондан. Избрах сравнително бърза, но ефектна украса.

Като цяло и двете тортички станаха сравнително бързо, лесно и направата им ми достави удоволствие.



Вкусът също е добър: семли продукти, но достатъчни за сочна, свежа торта :-)



До скоро от мен!
На Коледна тематика :-)


Kommentare:

  1. Чувствам се поздравена ката една юбилярка от края на ноември. ;) Цветовете на моя празник също бяха черно и бяло.
    Изключително стилно изглежда твоята торта! Сигурна съм, че е била и също толкова вкусна. :)

    AntwortenLöschen
  2. Много стилна торта,Дими!Прекрасна е!

    AntwortenLöschen
  3. Дими, както винаги е перфектна!
    Сърдечни поздрави и много настроение
    в предколедните дни!

    AntwortenLöschen
  4. Тортата е съвършена, ненадмината си, Дими :)

    AntwortenLöschen
  5. Дими, страхотна торта! И много стилно съчетана с покривката и салфетките! Да е здрав рожденикът и много усмихнати дни да го радват!
    С нетърпение ще очаквам коледните ти вълшебства!

    AntwortenLöschen
  6. Скъпа Дими,
    Възхитителна торта!
    Класически стил и елегантност, гарнирана с изящни елементи и декорация -
    отново впечатляваща идея, изпълнение и въздействие с непреходното черно - бяло.
    Моите адмирации към таланта ти!
    Да са живи и здрави рождениците,
    сърдечни поздрави и голяма прегръдка, Диана

    AntwortenLöschen
  7. Прелестна е, Дими!
    Класика :)
    Чакам коледните публикации.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  8. Дими, Дими, не ми стигат думите вече да те хваля и поздравявам!
    Пак си си играла и рисувала, пак красота си творила и вкусно си приготвила! Тортата е истински шедьовър - семпла, стилна и елегантна! Харесвам сладкиши с по-нежен вкус, а крема с Рикота мога да си представя само как идеално се връзва с нежния пандишпан.
    Да си призная, винаги ми се е искало да опитвам всяка твоя торта. И сега преглъщам ли, преглъщам! Изкусителка такава!
    Прегръдки и целувки от мен!
    Весели празници, мила!

    AntwortenLöschen
  9. Красота!
    Дими, като каза Никулден, та днес направих твоите рибки за радост на гостите, които очаквам. Много са ефектни и подходящи за днешния празник. Наздраве!

    AntwortenLöschen
  10. УНИКАЛНА красота и стил!!! направо останах без дъх!!! Жалко, че си така далеч. Иначе щях да си поръчам и за моя рожден ден такова изящество.
    Целувки и весели празници от мен!

    AntwortenLöschen
  11. Това чудо докато го гледам може или да се удавя в слюнката си или да получа язва!

    AntwortenLöschen

  12. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    AntwortenLöschen