Donnerstag, 8. November 2012

Червен есенен киш



Все по-рядко снимам.. но за днес, по случай празника, реших да се постарая с нов кулинарен пост. Разбира се, обременената ми с бебешки истории глава има проблеми с озаглавяването на постове, рецепти, ястия.. и все пак: нека да е есенно заради началото на ноември и червено заради чушките, а дали е киш или тарта.. ще кажете вие ;-)

За тестото:

280гр брашно
125гр студено масло
3-4с. л студена вода
1 яйце
сол

За плънката:

5-6 червени чушки камби
250гр. шпек на дребни кубчета (може и кайма)
250гр sauerrahm - пълномалсено кисело мляко
2 яйца
1с. л брашно
щипка сол, индийско орехче
няколко стръка ситно нарязан магданоз

Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се добавя яйцето, щипка сол и студеното, нарязано на кубчета масло, водата. Чевръсто се замесва тесто, което се завива в свежо фолио и оставя за половин-един час в хладилник.
През това време се приготвя плънката:

Чушките се измиват, почистват и нарязват всяка на по 2 шайби - капачетата и дънцата се нарязват на ситно и задушават в малко мазнинка с шпековите кубчета. Яйцата и киселото мляко се разбъркват добре и с добавяне на брашното, солта, индийското орехче и част от ситно нарязания магданоз се смесват. Малка част от тази смес - 2-3 лъжици се добавя към задушените чушки и шпек.
Тестото се разточва между два листа свежо фолио и полага в добре намазнена киш-форма, така че да има по 3см кантове. Надупчва се леко с вилица и върху му се редят шайбите чушка, в които се разпределя шпековата смес. Яйчено-млечната смес се изсипва внимателно в пространството извън чушките:



Пече се в предварително загрята на 200°C фурна, долна скара, вентилатор 175°C до златистокафяв цвят на тестените ръбчета.



Да е вкусно на всеки, решил да опита :-)



Честит имен ден на всички именици и.. Наздраве! :-)

11 Kommentare:

  1. Фантастично есенно предложение, Дими!
    Вкусно и много красиво!
    Благодаря за споделената чудесна рецепта :)
    Хубави есенни дни и да сте зрави и усмихнати цялото семейство!

    AntwortenLöschen
  2. Чудесно есенно предложение, Дими!
    И красиво поднесено!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!
    И Наздраве :)

    AntwortenLöschen
  3. Цветен, в унисон с есента и със сигурност вкусен киш!
    Чудесни снимки!
    Хубава вечер!

    AntwortenLöschen
  4. Върхът е, през почивните дни ще го пробваме,имаме повод. Браво !!!

    AntwortenLöschen
  5. Разкошен!Хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  6. Снощи опитах рецептата и се получи много добре. Запечена червена чушка с колбас в хладните дни - страхотно!

    AntwortenLöschen
  7. Извинете имате ли фейсбук профил на блога?

    AntwortenLöschen
  8. Много красиво и много есенно!
    Харесва ми!

    AntwortenLöschen
  9. Хайде, Дими, дойде нов празник - мятай тавата!Честит празник на християнското семейство днес!
    Да сте честити, всички в дома ви, да е сплотено и здраво семейството ви! Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  10. Много празнично, красиво и оригинално!
    Хубави семейни моменти и много здраве!

    AntwortenLöschen
  11. И рядко да снимаш, пак си заслужава! Снимките са прекрасни, а кишът несъмнено много вкусен:)

    AntwortenLöschen