За тестото (форма с диаметър около 26-28см):
250гр брашно
1 яйце
100гр студено масло
1ч. л сол
2-3с. л студена вода
Пресява се брашното и в него се чуква яйцето, добавя се солта и маслото на кубчета, водата. Замесва се гладко тесто, което се завива в свежо фолио и за половин час се оставя в хладилник.
За пълнежа:
500гр кайма
1 средна по големина глава кромид
2-3 скилидки чесън
1 яйце
50мл прясно мляко
1с. л царевично брашно
125гр моцарела
шепа зелени маслини с пълнеж от червена чушка
сол, индийско орехче, щипка черен пипер
няколко листенца пресен босилек
Почистват се чесънът и кромидът и нарязват на ситно (чесновите скилидки могат да се пресоват). В подходящ съд се задушават, прибавя се и каймата, в която се добавя смес от разбитото яйце и прясното мляко с добре разбърканото в него царевично брашно и подправки. Отстранява се от огъня и след като се поохлади леко, сместа се разпределя в подготвената непосредствено форма: намазнена с масло и застлана (с около 2-3см височина на тестените кантове) с разточеното тънко между два пласта свежо фолио тесто. Маслините се отцеждат и нарязват на шайби. Разпределят се върху сместа, заедно с нарязаната на кубчета моцарела. От предварително заделената малка част от тестото се оформаят два дълги, тънки фитила, усукват се и се поставят по краищата.
Тартата се пече на скара ниво по-ниско от средното, 200°C (вентилатор), за около 45-50мин. - до златистокафяв загар на тестените фитили.
Според мен тартата, в комбинация с изстудена бира или чашка червено вино, е подходящо ястие за днешния ден:
Честит имен ден и весел празник на всички празнуващи!
Бъдете здрави!
Усмихнати!
И смели!
Да ви е вкусна трапезата и.. Наздраве :-)
Страхотна тарта - много примамлива, иска ми се да се присегна и да си отчупя от коричката:))).
AntwortenLöschenДими, страхотно предложение!
Отново,прекрасна рецепта,а парченцето е много изкушаващо!
AntwortenLöschenИзглежда умопомрачително вкусно!Със сигурност ще бъде направена.Усмихнат и вкусен уикенд Дими!
AntwortenLöschenПрекрасна идея, Дими!
AntwortenLöschenЧестит празник!
Каква препеченка е само! Страхотна е!
AntwortenLöschenЧестит празник и хубав уикенд!
Отново прекрасно предложение, вчера надничах за всеки случай, че скоро не бях виждала нова публикация от този блог :)
AntwortenLöschenВесел празник и на вас и много усмихнат уикенд
Чудесна тарта, прекрасно изпълнение и поднасяне.
AntwortenLöschenСветли и щастливи празници, Дими!
Невероятно красива, несъмнено вкусна и поднесена както винаги с финес! Поздравления, Дими!
AntwortenLöschenСтрахотна тарта, Дими!:)Много красива и красиво поднесена:)
AntwortenLöschenСлънчеви почивни дни!:)
Дими, отново страхотна рецепта! Тартата изглежда прекрасно и много изкушаващо :) Записвам си рецептата :)
AntwortenLöschenПоздрави и хубава неделя!
Прелестни снимки. Браво! Ето заради такива публикации добих смелост и започнах да готвя.
AntwortenLöschenУспешна нова седмица, Дими!
Дими, чудесно ти е предложението!
AntwortenLöschenЧестит Гергьовден и за теб на патерица, не знаех, че сте се върнали...Чакаме снимки и разказ за Чехия...Целувки!
Дими,къде се изгуби?
AntwortenLöschenОт Великден не си ни навестявала,а как ти завиждам за Прага,аз втора година подред я отлагам :( !
Чудесна тарта представяш,със сигурност ще изпие много биричка!Помислих на пръв поглед,че е от бутер-тесто,нали ти е запазена марка .Аз може да я направя именно с такова,че моите солените тарти не ги харесват с маслено.
Поздрави най-сърдечни!
A lovely recipe, Dimitrana! And such beautiful, delicious photography!
AntwortenLöschenHope you had a wonderful Mother's Day ♥
~ marie
Дими, изглежда божествено вкусно!!! А ръбчето :) да знаеш само как ме изкушавааа... За снимките - не знам какво да кажа - фантазия и съблазън :) в едно!!!
AntwortenLöschenДими,позагуби се пак тези дни,мила!
AntwortenLöschenПри мен има наградка за теб,заповядай ,когато имаш малко време!
Хубава и усмихната нова седмица ти пожелавам,мила!
Поздравления за страхотното ястие!
AntwortenLöschenтрябва да пробвам :)
AntwortenLöschenизглежда прекрасно