Dienstag, 19. April 2011

Вита торта Stracciatella

Направата на тортичката съвпадна с прекрасния празник Цветница. Макар да бе по друг повод, искаше ми се да използвам публикуването на рецептата като честитка за всички празнуващи и пожелание за здраве, радост, щастие.. но нямах възможност да подготвя снимките в деня на празника. И с мъничко закъснение, но от сърце пожелавам всичко най-добро на цветните именници! :-)

Решението и съответно направата на тортата бяха съвсем спонтанни.
Като подарък съвсем наскоро бях получила две пакетчета с шоколадов фондан: млечен и бял. И пожелах да ги използвам, разбира се :-) Леко затруднение обаче бе количеството им: недостатъчно за покриване на цялостна торта, още по-малко пък две, макар и мънички. А аз направих трички (как ще оставя съпружето без сладичко?!) ;-)
Разполагах с малко време и с малко шоколадов фондан.. хрумна ми това:



За тестото:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
щипка сол

това за тава с размери 30х40см

и

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
1с. л пшеничено нишесте
2с.л какао

за блат със същите като по-горе размери.

Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта и щипката сол. (При тъмната смес тук е моментът за добавяне на какаото). Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Двете смеси се правят паралелно. Пълнят се пошове със светла и с тъмна тестена смес и в тава застлана с готварска хартия се шприцоват една до друга ивици: светло-тъмно, светло-тъмно.. Така приготвените раирани блатове се пекат на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C за около 10-на минути. След което се обръщат върху влажни кърпи и завиват на руло.

За крема:

350гр бял шоколад (ползвам на копчета)
250гр течна (36% масленост) сметана
500гр маскарпоне (light)
300гр едри шоколадови (тъмен шоко) стърготини

Течната сметана се затопля до завиране и в нея се разтопява шоколада. Станала хомогенна, сместа се оставя да изстинe за поне 4 часа и после се разбива на крем с миксер. Добавя се маскарпонето, разбърква добре и добавят внимателно шоколадовите стърготини. Блатовете се разрязват на ивици с еднаква ширина, намазват се с крема и завиват спираловидно. Получените тортички се завиват отстрани плътно със свежо фолио и оставят през нощта в хладилника да стегнат.
Горната повърхност на всяко торте (две с диаметър от по 18см и едно миниатюрно с диаметър 20см.) намазах и загладих с маслен крем, покрих с разточения кафяв шоко-фондан.



Цветчетата са смес от бял и кафяв, а смешните пръчици между тях са двуцветни фитилчета завити върху клечки за зъби.

И така.. специално:



И тортичката за вкъщи ;-)



Съпружето е доволен, свеки е във възторг от вкуса и аз, опитала парченце, намирам импровизацията за успешна :-)

Kommentare:

  1. Мечтая един ден и аз да мога да импровизирам толкова красиво в правенето на торти, като теб, Дими! Прекрасна е тортата и несъмнено много вкусна!
    Сърдечни поздрави с пожелания за здраве, сбъднати мечти и весели празнични дни!

    AntwortenLöschen
  2. Ти си неземна просто!!!
    Много ми харесва импровизацията. Шоколад, маскарпоне.........просто...страшно ми се прияде от твоята торта, но за съжаление, ще мина с нещо семпло, колкото да залъжа стомаха.:)))
    Поздравления още веднъж!:)

    AntwortenLöschen
  3. Чудесна идея и торта! Възхитена съм от таланта и креативността ти, Дими. Благодаря.

    AntwortenLöschen
  4. Прекрасна е! Иска ми се някой ден и аз да мога да сътворя нещо толкова красиво..
    Поздравления за таланта и въображението и весели Великденски празници! :)

    AntwortenLöschen
  5. Моля, моля, моля, само за малко ела у нас да направиш такава торта!!! Аз дори и да я докарам толкова вкусна, посмъртно няма да мога да я направя толкова красива!!!

    AntwortenLöschen
  6. Както винаги-изключителни идеи, невероятно прецизно изпълнение, сякаш недокосвано с човешка ръка, и много много стил!!! Ето, че и частично 'облечена' торта може да изглежда много ефектно! Вълшебница!

    AntwortenLöschen
  7. Прекрасно изпълнение Дими. Много е красива и нежна. Весели празници!

    AntwortenLöschen
  8. Невероятна, перфектна, нямам думи!
    Хубава седмица!

    AntwortenLöschen
  9. Прекрасна е!Много екстравагантна И това се очаква от теб:)
    Красота и стил!

    AntwortenLöschen
  10. Дими, уникална торта. Вкусът, не се съмнявам, е невероятен!
    Поздрави и хубави празнични дниЧ

    AntwortenLöschen
  11. ДимитрАна, очарована съм от идеята на тортата и перфектната изработка! Имаш невероятен талант, за което най-сърдечно те поздравявам!

    AntwortenLöschen
  12. Дими,пак прекрасни торти!Истинско удоволствие е да ги разглеждам-снимка след снимка!Много нежни цветенца!Майсторка си голяма,браво!

    Слънчев,уютен и весел Великден ти пожелавам!И поздрави на любимата ни Виена!

    AntwortenLöschen
  13. Честит празник и на теб Дими!

    Тортите са прекрасни! Така смело се подават красиво оцветените блатове отдолу, а цветовете са прекрасни. Поздрави и хубави предпразнични дни! :)

    AntwortenLöschen
  14. Дими, отново ни предлагаш изкушение за сетивата.Красива е!

    AntwortenLöschen
  15. Елегантна, нежна и много красива в типично твой стил! Много искам да се престраша да пробвам рецептата ти за вита торта... Поздрави и целувки!
    Ива

    AntwortenLöschen
  16. Не знам на вкус как е,но на вид е прекрасна.Весел Великден и от мен.

    AntwortenLöschen
  17. Дими, чудна е тортата!
    Очарована съм от тези раирани блатове!

    AntwortenLöschen
  18. Много е симпатична тортата, а разреза - просто уникален! Сърдечни поздрави и прегръдки!

    AntwortenLöschen
  19. Охххх...От половин час седя и гледам снимките... Чудо! Тази торта ми става фаворит номер 1. А цветенцата шоколадови ли са или захарни ?
    Много е красива..., а и вкусна съм сигурна (с такава комбинация как иначе...).
    поздрави и хубави празници :)
    Боряна

    AntwortenLöschen
  20. Дими, прекрасно шоколадово изкушение :)
    Поздрави и весели, цветни, ухаещи празници!

    AntwortenLöschen
  21. Дими, нямаш спирка:)) Страшно красива импровизация:)))

    AntwortenLöschen
  22. Дими тортата е невероятно красива :)
    Нежна, красива, свежа
    Невероятен талант имаш
    Светъл празник

    AntwortenLöschen
  23. Чудесни са тортичките, Дими!
    Честити и за теб да са тези красиви, пролетни празници!

    AntwortenLöschen
  24. Пленителна торта, Дими!
    Изключително креативна, елегантна и стилна,
    и аз се прекланям пред уменията и таланта ти.
    Светли и усмихнати празници, Диана

    AntwortenLöschen
  25. Прекрасна е! Толкова е нежна! И както винаги изпипана до последния детайл! Хубав ден, Димитрана! :)

    AntwortenLöschen
  26. Най-сърдечни благодарности за интереса и похвалните думи! Радва ме вниманието ви! Благодаря!

    Сърдечни поздрави от мен за всички и пожелания за здраве, късмет, усмивки и успехи в дните!

    :-)))

    AntwortenLöschen
  27. Dear Dimitrana,
    I have found your beautiful designs on Flickr.com and since then I am following your creations. They are amazing, absolutely unique and also look delicious. I was reading all the complements your friends are writing here but I think something else should be added: your creation are inspiration as well and this is very positive sign ;-) I have send you a question but now I cannot find it, unless you have no time to write me an answer. I can make cakes myself but never try to fold cake layers the way you are doing, I think you said your roll the pastry ? I have ask before if you have any guide step by step how to put the cake layers vertically not horizontally. If you kindly let me know.
    thank you very much. But if its your secret I will pay you respect :-) Kind regards
    Evangeline

    AntwortenLöschen
  28. Dear Evangeline!

    Thank you for your so nice words, I'm really fond of your interest, and I find you so friendly and positive. To make such layers for a cake is pretty easy and not a secret.
    Here sweet-sprig-cake-step-by-step is the link how to make such a vertically rolled cake. You can place the cake layers then directly onto the plate. If you extrude the dough in the baking form alternating 1 cm brown (with cacao) and 1blond, then it will get also stripy from the outside.
    I hope I could help you to make it successfully!
    Best Wishes!

    AntwortenLöschen
  29. Здрасти,Димитрана,смятам да правя тази торта за РД ден на сина ми,но намирането на сметана с 36% масленост се оказа проблем!Можеш ли да ми дадеш някаква идея или направо марка,която да търся?
    П.П. Става въпрос за Бургас!

    AntwortenLöschen
  30. Привет, Sindarelka!

    Извни ме за позакъснелия отговор - дано има още време до рождения ден на сина ти.. Макар че с точна информация, за съжаление, не мога да ти бъда полезна. Не знам какви продукти се разпространяват на българския пазар. Посочила съм маслеността на сметаната, тъй като по-маслените се разбиват по-лесно т.е. за ориентир. Сметана с 32% масленост също е добра за ползване в случая.

    AntwortenLöschen
  31. Здравей, Димитриана! За мен ти си УНИКАЛНА! Всички суперлативи, които ми идват на ум - заслужаваш ги! Исках да споделя, че преди няколко месеца (2-3) попаднах на твоя блог и толкова бях впечатлена, че реших, че и аз ще пробвам с моделиращите маси, да видя какво ще стане... е, не съм добра колкото теб, но пък съм опитала повече от половината ти торти и вкусът им е наистина НЕУСТОИМ. Колкото до блогът ти - той ме вдъхнови да създам моя, който в началото бе поставено задание по инорматика, в последствие - моят отдих! И все пак, фаворит ми е страчателата ти! И тъй като по тази рецепта направих една торта за един юбилей, бих искала да те попитам дали може да публикувам рецептата в моя блог, като в обръщението си ще посоча връзка към твоя блог. Ще се радвам, ако получа това позволение. И наистина, с риск да стана досадна - просто имаш златни ръце! И ако не съм била достатъчно ясна - ти си ми вдъхновение, заедно с още няколко жени, чиито блогове посещавам редовно, но твоят ми попадна първи и просто съм ти вече заклет фен. Жалко, че не публикуваш често, липсват ми великите ти творения! :)

    AntwortenLöschen