Направата на тортичката съвпадна с прекрасния празник Цветница. Макар да бе по друг повод, искаше ми се да използвам публикуването на рецептата като честитка за всички празнуващи и пожелание за здраве, радост, щастие.. но нямах възможност да подготвя снимките в деня на празника. И с мъничко закъснение, но от сърце пожелавам всичко най-добро на цветните именници! :-)
Решението и съответно направата на тортата бяха съвсем спонтанни.
Като подарък съвсем наскоро бях получила две пакетчета с шоколадов фондан: млечен и бял. И пожелах да ги използвам, разбира се :-) Леко затруднение обаче бе количеството им: недостатъчно за покриване на цялостна торта, още по-малко пък две, макар и мънички. А аз направих трички (как ще оставя съпружето без сладичко?!) ;-)
Разполагах с малко време и с малко шоколадов фондан.. хрумна ми това:
За тестото:
8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
щипка сол
това за тава с размери 30х40см
и
8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
1с. л пшеничено нишесте
2с.л какао
за блат със същите като по-горе размери.
Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта и щипката сол. (При тъмната смес тук е моментът за добавяне на какаото). Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Двете смеси се правят паралелно. Пълнят се пошове със светла и с тъмна тестена смес и в тава застлана с готварска хартия се шприцоват една до друга ивици: светло-тъмно, светло-тъмно.. Така приготвените раирани блатове се пекат на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C за около 10-на минути. След което се обръщат върху влажни кърпи и завиват на руло.
За крема:
350гр бял шоколад (ползвам на копчета)
250гр течна (36% масленост) сметана
500гр маскарпоне (light)
300гр едри шоколадови (тъмен шоко) стърготини
Течната сметана се затопля до завиране и в нея се разтопява шоколада. Станала хомогенна, сместа се оставя да изстинe за поне 4 часа и после се разбива на крем с миксер. Добавя се маскарпонето, разбърква добре и добавят внимателно шоколадовите стърготини. Блатовете се разрязват на ивици с еднаква ширина, намазват се с крема и завиват спираловидно. Получените тортички се завиват отстрани плътно със свежо фолио и оставят през нощта в хладилника да стегнат.
Горната повърхност на всяко торте (две с диаметър от по 18см и едно миниатюрно с диаметър 20см.) намазах и загладих с маслен крем, покрих с разточения кафяв шоко-фондан.
Цветчетата са смес от бял и кафяв, а смешните пръчици между тях са двуцветни фитилчета завити върху клечки за зъби.
И така.. специално:
И тортичката за вкъщи ;-)
Съпружето е доволен, свеки е във възторг от вкуса и аз, опитала парченце, намирам импровизацията за успешна :-)
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Мечтая един ден и аз да мога да импровизирам толкова красиво в правенето на торти, като теб, Дими! Прекрасна е тортата и несъмнено много вкусна!
AntwortenLöschenСърдечни поздрави с пожелания за здраве, сбъднати мечти и весели празнични дни!
Ти си неземна просто!!!
AntwortenLöschenМного ми харесва импровизацията. Шоколад, маскарпоне.........просто...страшно ми се прияде от твоята торта, но за съжаление, ще мина с нещо семпло, колкото да залъжа стомаха.:)))
Поздравления още веднъж!:)
Чудесна идея и торта! Възхитена съм от таланта и креативността ти, Дими. Благодаря.
AntwortenLöschenПрекрасна е! Иска ми се някой ден и аз да мога да сътворя нещо толкова красиво..
AntwortenLöschenПоздравления за таланта и въображението и весели Великденски празници! :)
Моля, моля, моля, само за малко ела у нас да направиш такава торта!!! Аз дори и да я докарам толкова вкусна, посмъртно няма да мога да я направя толкова красива!!!
AntwortenLöschenКакто винаги-изключителни идеи, невероятно прецизно изпълнение, сякаш недокосвано с човешка ръка, и много много стил!!! Ето, че и частично 'облечена' торта може да изглежда много ефектно! Вълшебница!
AntwortenLöschenПрекрасно изпълнение Дими. Много е красива и нежна. Весели празници!
AntwortenLöschenНевероятна, перфектна, нямам думи!
AntwortenLöschenХубава седмица!
Прекрасна е!Много екстравагантна И това се очаква от теб:)
AntwortenLöschenКрасота и стил!
Уникално!!!!
AntwortenLöschenДими, уникална торта. Вкусът, не се съмнявам, е невероятен!
AntwortenLöschenПоздрави и хубави празнични дниЧ
ДимитрАна, очарована съм от идеята на тортата и перфектната изработка! Имаш невероятен талант, за което най-сърдечно те поздравявам!
AntwortenLöschenДими,пак прекрасни торти!Истинско удоволствие е да ги разглеждам-снимка след снимка!Много нежни цветенца!Майсторка си голяма,браво!
AntwortenLöschenСлънчев,уютен и весел Великден ти пожелавам!И поздрави на любимата ни Виена!
Честит празник и на теб Дими!
AntwortenLöschenТортите са прекрасни! Така смело се подават красиво оцветените блатове отдолу, а цветовете са прекрасни. Поздрави и хубави предпразнични дни! :)
Дими, отново ни предлагаш изкушение за сетивата.Красива е!
AntwortenLöschenЕлегантна, нежна и много красива в типично твой стил! Много искам да се престраша да пробвам рецептата ти за вита торта... Поздрави и целувки!
AntwortenLöschenИва
Не знам на вкус как е,но на вид е прекрасна.Весел Великден и от мен.
AntwortenLöschenДими, чудна е тортата!
AntwortenLöschenОчарована съм от тези раирани блатове!
Много е симпатична тортата, а разреза - просто уникален! Сърдечни поздрави и прегръдки!
AntwortenLöschenОхххх...От половин час седя и гледам снимките... Чудо! Тази торта ми става фаворит номер 1. А цветенцата шоколадови ли са или захарни ?
AntwortenLöschenМного е красива..., а и вкусна съм сигурна (с такава комбинация как иначе...).
поздрави и хубави празници :)
Боряна
Дими, прекрасно шоколадово изкушение :)
AntwortenLöschenПоздрави и весели, цветни, ухаещи празници!
Дими, нямаш спирка:)) Страшно красива импровизация:)))
AntwortenLöschenДими тортата е невероятно красива :)
AntwortenLöschenНежна, красива, свежа
Невероятен талант имаш
Светъл празник
Чудесни са тортичките, Дими!
AntwortenLöschenЧестити и за теб да са тези красиви, пролетни празници!
Пленителна торта, Дими!
AntwortenLöschenИзключително креативна, елегантна и стилна,
и аз се прекланям пред уменията и таланта ти.
Светли и усмихнати празници, Диана
wow! beautiful!!
AntwortenLöschenkisses
Прекрасна е! Толкова е нежна! И както винаги изпипана до последния детайл! Хубав ден, Димитрана! :)
AntwortenLöschenИстински шедьовър!
AntwortenLöschenНай-сърдечни благодарности за интереса и похвалните думи! Радва ме вниманието ви! Благодаря!
AntwortenLöschenСърдечни поздрави от мен за всички и пожелания за здраве, късмет, усмивки и успехи в дните!
:-)))
Dear Dimitrana,
AntwortenLöschenI have found your beautiful designs on Flickr.com and since then I am following your creations. They are amazing, absolutely unique and also look delicious. I was reading all the complements your friends are writing here but I think something else should be added: your creation are inspiration as well and this is very positive sign ;-) I have send you a question but now I cannot find it, unless you have no time to write me an answer. I can make cakes myself but never try to fold cake layers the way you are doing, I think you said your roll the pastry ? I have ask before if you have any guide step by step how to put the cake layers vertically not horizontally. If you kindly let me know.
thank you very much. But if its your secret I will pay you respect :-) Kind regards
Evangeline
Dear Evangeline!
AntwortenLöschenThank you for your so nice words, I'm really fond of your interest, and I find you so friendly and positive. To make such layers for a cake is pretty easy and not a secret.
Here sweet-sprig-cake-step-by-step is the link how to make such a vertically rolled cake. You can place the cake layers then directly onto the plate. If you extrude the dough in the baking form alternating 1 cm brown (with cacao) and 1blond, then it will get also stripy from the outside.
I hope I could help you to make it successfully!
Best Wishes!
Великолепный торт!
AntwortenLöschenЗдрасти,Димитрана,смятам да правя тази торта за РД ден на сина ми,но намирането на сметана с 36% масленост се оказа проблем!Можеш ли да ми дадеш някаква идея или направо марка,която да търся?
AntwortenLöschenП.П. Става въпрос за Бургас!
OMG !!!!!!!!!!
AntwortenLöschenПривет, Sindarelka!
AntwortenLöschenИзвни ме за позакъснелия отговор - дано има още време до рождения ден на сина ти.. Макар че с точна информация, за съжаление, не мога да ти бъда полезна. Не знам какви продукти се разпространяват на българския пазар. Посочила съм маслеността на сметаната, тъй като по-маслените се разбиват по-лесно т.е. за ориентир. Сметана с 32% масленост също е добра за ползване в случая.
Здравей, Димитриана! За мен ти си УНИКАЛНА! Всички суперлативи, които ми идват на ум - заслужаваш ги! Исках да споделя, че преди няколко месеца (2-3) попаднах на твоя блог и толкова бях впечатлена, че реших, че и аз ще пробвам с моделиращите маси, да видя какво ще стане... е, не съм добра колкото теб, но пък съм опитала повече от половината ти торти и вкусът им е наистина НЕУСТОИМ. Колкото до блогът ти - той ме вдъхнови да създам моя, който в началото бе поставено задание по инорматика, в последствие - моят отдих! И все пак, фаворит ми е страчателата ти! И тъй като по тази рецепта направих една торта за един юбилей, бих искала да те попитам дали може да публикувам рецептата в моя блог, като в обръщението си ще посоча връзка към твоя блог. Ще се радвам, ако получа това позволение. И наистина, с риск да стана досадна - просто имаш златни ръце! И ако не съм била достатъчно ясна - ти си ми вдъхновение, заедно с още няколко жени, чиито блогове посещавам редовно, но твоят ми попадна първи и просто съм ти вече заклет фен. Жалко, че не публикуваш често, липсват ми великите ти творения! :)
AntwortenLöschen