Mittwoch, 6. April 2011

Портокалово парфе



Това е портокаловият вариант на ягодовото парфе :-)

Тортата е с диаметър 24см.

3а тестото (характерното за руло):

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана портокалова кора
щипка сол

200гр сладко от портокали

Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта, щипката сол и портокаловата кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. 4/5 от полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C за около 10-на минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха, веднага се намазва със сладкото, леко се завива с помощта на кърпата и се оставя така докато се охлади. Може да се сложи в хладилник, за да стегне добре. Останалата 1/5 (няколко супени лъжици) тестена смес се разпределя и заравнява в кръг с диаметър около 20см върху готварска хартия и изпича, охлажда върху решетка.

За крема:

бял:

200мл течна (36% масленост) сметана
250гр изцедено кисело мляко
200гр заквасена сметана
2-3 с. л пудра захар
4л. желатин


портокалов:

200мл течна (36%-ва масленост) сметана
250гр маскарпоне
50мл портокалов сок
1-2с. л пудра захар
шепа кандирани портокалови корички
4листа желатин

В два подходящи за целта съда се смесват до хомогенност посочените продукти, разбира се, най-напред сметаната се разбива. Желатиновите листа се накисват в студена вода, след като набъбнат се отцеждат и втечняват на слаб огън. Количеството желатин се разпределя по равно в двете смеси, с внимателно бъркане.
Върху подходящ поднос с положен подвижен саморегулиращ се ринг се поставя долния блат и по стените на ринга в кръг се редят равномерно (2-3см дебелина) нарязаните шайби на рулото. Изсипва се портокаловата най-напред, а след нея и бялата смес, заравнява се. Така стегнато във форма, парфето се оставя за ден/нощ в хладилник да стегне.

От 50мл портокалов сок, 50гр портокалово желе и 2-3 листа желатин + няколко стръкчета карамфилова подправка и няколко щипки ситно настъргана портокалова кора се прави декорацията върху парфето, след като е добре стегнало.
Може да се използва десертен портокалов сос, към който се прибавя втечнения желатин, поизчаква се за кратко да започне леко да желира и с лъжичка се оформят 'портокали', към които се прибавя карамфил и поръсват с портокалова кора.

Cвежо, ароматно и вкусно :-)

Kommentare:

  1. Леко и много ароматно ми звучи :)

    AntwortenLöschen
  2. Прекрасен сладкиш Дими. Много стилен и елегантен. Супер е!

    AntwortenLöschen
  3. Много свежо предложение !
    С настъпващите жеги тук тази тортичка ще се впише непременно в менюто ни :)))

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  4. Много интересно решение за оформяне на тортата.
    Определено ще използвам идеята.
    Поздравление!

    AntwortenLöschen
  5. Ох,Дими,прекрасно парфе!А колко обичам такива десерти.....думи нямам да опиша как ми действа твоят в този момент!

    Сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  6. Дими отново страхотна и ароматна красота! Изглежда невероятно примамливо! :)
    Сърдечни поздрави и слънчеви дни!

    AntwortenLöschen
  7. ооо Дими, обожавам тези твои рецепти. Прекрасно обяснение и изпълнение. А за разрезът, нямам думи. Съвършен!

    AntwortenLöschen
  8. Ммм,браво !
    Току що хапнах подобно творение !
    Наистина портокала създава необходимата кисела нотка на парфето.

    AntwortenLöschen
  9. Изкушаваш ме!
    Тортата изглежда много вкусно!

    AntwortenLöschen
  10. Прекрасни цветове, а тортата е съвършена. Удоволствие за сетивата е всеки път, когато идвам тук

    AntwortenLöschen
  11. Дими, винаги знаеш как да ни шашнеш :) Чуден десерт, с аромат на портокал.
    P.S. Няма ли как от настройките на блога да си вадиш малко по-уголемени снимките. Толкова са красиви, че човек иска да им се наслади :)

    AntwortenLöschen
  12. Отново ме зарадвахте с хубавите си коментари!
    Благодаря ви за интереса и одобрението :-)

    Ани, кликвайки върху снимка - показва се в размера на обработката: 800х534 при хоризонталните и 400х600рх при вертикалните.

    Поздрави и :-)))

    AntwortenLöschen
  13. Дими, от ученическите ми години обичам парфе. Все си мисля за ягодово, но наистина, защо не и портокалово. Някой път с удоволствие бих опитала твоята рецепта. Тортата е станала прекрасна! Поздрави и хубави априлски дни!

    AntwortenLöschen
  14. Леле,мале,колко обичам да идвам при теб!!!!Колко е вкусно,красиво,невероятна си,как всичко изпипваш до най-малкото детайлче :) Думи нямам да ти опиша колко много те обичам,колко съм щастлива че открих блога ти,че ми показа друг свят на тортите,светът на Феята на тортите :) Продължавам с опитите с фондана,задобрявам,но все нещичко се обърква,но...съм щастлива :) Ето и последната ми тортичка за рожденния ден на буболечето вдъхновена от теб,шаренка и весела :) http://1.bp.blogspot.com/-ivXoXczEjxQ/TaOLgc8KDcI/AAAAAAAACc4/eCNoLLsFE1w/s1600/DSCF0374.JPG

    AntwortenLöschen
  15. Много добре изглежда ! Може би ще го пробваме във варианта му със ягодите скоро :) Прекрасна си (както винаги )!
    Поздрави и прекрасна седмица от мен :)
    Боряна

    AntwortenLöschen
  16. Здравей Дими, виждам че от прекрасното портокалово парфе и трохичка не е останала- многобройните ти почитатели са го "излапали вече" :) Но аз ти пиша заради друго. Планирам пътуване към Виена и бих се радвала да разменим контакти. Имейлът ми е lazarova.p@gmail.com ако желаеш пиши ми. Сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  17. Браво Дими :)
    Много красив десерт, само мога да предполагам колко е вкусен :)
    Поздрави

    AntwortenLöschen
  18. Cвежо, ароматно и вкусно-
    прекрасен пролетен сладкиш, Дими!
    Честит празник -
    хубав, цветен и усмихнат, Диана

    AntwortenLöschen
  19. Перфектно парфе, Абра!:) Както винаги , всичко изпипано до съвършенство.:)

    AntwortenLöschen
  20. Дими ,вече ми липсваш,все очаквам нещо ново:)
    Поздрави Нели!

    AntwortenLöschen