Freitag, 27. August 2010

Чешки колачета - Koláč kulatý s náplní

Мина доста време от пътуването ни из Чехия, престоя ни в прекрасния национален парк České Švýcarsko, а също и в невероятната Šumava.. :-) Предполагам, че ще се възползвам от следващото ни пътуване, за да покажа снимки от местности, природни забележителности, китни градчета, пищни дворци, музеи и споделя по-подробно впечатления. Сега ми се ще да разкажа за чешките колачета..

Всичко започна в Zámeček:





чист и приятен, удобен и много уютен хотел,



разположен в свежа, невероятно зелена, приказна местност, част от вълшебството на Чешкия национален парк..



Бях впечатлена и от прекрасната кухня в хотела (и не само там!) и изкушенията: освен задължителното сутришно кафе..хм, позволих си да закусвам с нещо повече, съвсем нетипично за мен, но традиционно чешко и много вкусно :-)



Да.. така се състоя и първата ми среща със сладките колачета :-D
С изварена, ябълкова или макова плънка - любов от пръв поглед!



Те могат да бъдат с различен размер и пълнеж, което ги прави харесвани от всички :-)))
Очарована, помолих за рецепта и в различни разновидности, няколко пъти вече ги правя вкъщи, като почнах със съвсем класическите:




За тестото:

500гр брашно
35гр свежа мая
1 яйце
250мл прясно мляко
80гр масло
70гр кристална захар
1/2 ч. л сол
ситно настъргана лимонена кора

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, с разтворена в него една супена лъжица захар. Брашното се пресява, прави му се кладенче, чуква се яйцето, добавя се разтопеното и поохладено масло, захарта, лимонената кора, щипка сол и закваската от шупналата в прясното мляко свежа мая. Замесва се гладко тесто, което се оставя за 20-на минути на топличко да втаса. След което от него се откъсват топчета по 50гр, овалват се хубаво между дланите, приплескват се, редят се в намаслена или покрита с готварска хартия тава,



намазват се леко с масло и върху им се шприцова плънка от извара и маково семе, в средата - кафена лъжичка мармалад от сини сливи или черешка от компот или сладко.



Пекат се на средна скара, 200°C до златисто-кафяв загар на ръбчетата.
Стават огромни и страшно вкусни :-D



Охлаждат се върху решетка и пасват чудесно с кафе, чай или мляко с мед :-)



Разбира се, класическите колачета могат да се направят в среден (с диаметър 7-9см) и в мини размер (тип сладки), като тези:





Плънка:

- с извара:

250гр фина, неовкусена извара
1 яйце
3с. л пудра захар
1с. л ром

Продуктите се разбъркват до хомогенна смес.

- с маково семе:

250гр смляно маково семе
100гр пудра захар
2с. л галета
250гр прясно мляко

Прясното мляко се стопля до завиране, отстранява се от огъня и в него се изсипва с внимателно разбуркване смляното маково семе и пудра захар, галета. Сместа се оставя да поизстине.

- с ябълки:

2 средно гоолеми зрели ябълки
2-3с. л лимонов сок
250гр ябълков мус
2с. л захар
2с. л смлени бадеми

Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде, заливат се с лимоновия сок. Към тях се добавя ябълковия мус, захарта и смлените бадеми. Ябълковият мус представлява сварени и пасирани ябълки.

- с мармалад (Powidl):

250гр мармалад от сини сливи
1с. л смлени бадемови ядки

Към всеки вид плънка по желание може да се прибавят стафиди. Чудесни са напоени с ром т.е. оставени за една нощ накиснати в ром. Видовете пълнеж могат да се съчетават според личните предпочитания.

С маково семе и ябълкова плънка, среден размер:



С извара + черешка или стафиди:



По желание колачетата се наръсват с пудра захар.

Услаждат се както в делниците, така и в празниците. Със своето разнообразие и приятен вкус радват небцето и окото :-)




Да ви е сладко!

Сърдечни поздрави и до.. след седмица!
Дойде време и за Zillertal :-)

Бъдете здрави и усмихнати!

34 Kommentare:

  1. Чехия е една от любимите ми държави. Влюбена съм в хората, архитектурата и храната. Просто невероятно разнообразие от вкусове, аромати...Страхотни снимки, които създават атмосфера както винаги в твоите публикации а рецептата е хмммм вкусна вкусничка :)При едно от посещенията ми в тази прекрасна държава си купих готварска книга специално за тестените им неща, но дори там ги няма тези вкуснотиики :)
    Пожелавам ти прекрасен weekend

    AntwortenLöschen
  2. Ooo, не съм вкусвала, но бързо смятам да поправя това. Още утре ще забъркам доза. А колко са трайни?

    AntwortenLöschen
  3. Aуу, че вкуснооо! Веднага ги копвам тез колачета за идните дни - обещават да се разхлади :)
    И в какво вълшебно местенце си се свряла!
    Обожавам горите и свободата да се скитам из тях. А през отвореният прозорец ми иде да литна и... да не спирам :)Приказно е, Дими!Радвам се за теб!

    Поздрави и приятни почивни дни ти желая!

    AntwortenLöschen
  4. Привет, Лина! Споделям с усмивка написаното от теб! Благодаря ти за интереса и одобрителните думи! Хубав уикенд и за теб и близките ти :-)

    Поне 5 дни изтрайват, ако не са изядени през това време, Ивейн ;-) По-трайни са колачетата, когато са приготвени с плънка от шипков или от сини сливи мармалад - за Коледното време е прекрасно предложение!
    Поздрави от мен!

    Благодаря за милия, излъчващ позитивизъм и настроение коментар, Ирма :-) Специални пожелания за здраве и прекрасни емоции!
    Хубави почивни дни и успешни делници!

    AntwortenLöschen
  5. Дими, прекрасно предложение :)
    И как закачливо изглеждат..
    А снимките от хотела са толкова стилни!
    Поздрави и хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  6. Както винаги - много мила, Дани! Благодаря ти!

    Хубава събота, прекрасна неделя и успешна нова седмица :-)

    AntwortenLöschen
  7. Страхотни снимки,страхотен разказ и страхотна рецепта!
    На третата снимка ,гледката от прозореца е като нарисувана...
    Благодаря ти за емоциите,Дими!
    Желая ти вълшебен уикенд!
    Поздрави и прегръдки! :))

    AntwortenLöschen
  8. ооо, Да ....наистина са много вкусни
    Аз се потопих в атмосферата на чешката кухня, за което ти благодаря !!!

    AntwortenLöschen
  9. Не съм запозната с чешката кухня, така че ще ми е любопитно да пробвам. Избрах си и плънки и формат. Благодаря ти Дими за рецептата. Снимките ти са много фини. Поздрави и лека почивка!

    AntwortenLöschen
  10. Дими, колко хубаво, че поместваш тази рецепта, сега като ги направя, ще си спомням и аз за пребиваването в Чехия. Приказна страна, много ми хареса!
    Сърдечни поздрави и хубави нови изживявания там!

    AntwortenLöschen
  11. Прекрасна си, Дими, а колачетата са вкусни и красиви! :)
    Спомени ми навяваш с тази публикация и чудесно представяне си направила на чешката кухня! :)
    Прегръдки и здраве пожелавам, както и още много незабравими почивки! :)

    AntwortenLöschen
  12. Дими,разкошно място сте посетили!Направо се влюбих и в изгледа,и в хотела - приказни са!А колачетата ти - още повече!
    Ще се възползвам от рецептата и предложенията:)
    Спокойна неделя!

    AntwortenLöschen
  13. Дими, много са сладурски тези колачета... не си спомням да съм опитвала такива и мисля скоро да запълня този пропуск :)
    Прекрасна почивка сте имали, пожелавам следващата седмица да бъде пълна с положителни емоции, нови и интересни неща и много усмивки :)
    Прегръдка от мен :)

    AntwortenLöschen
  14. Браво! Едно местенце като от приказките. :)

    А къде са седемте джуджета? :))

    AntwortenLöschen
  15. На страхотно местенце сте били, Дими!
    Благодаря за споделянето му и за чудесната рецепта!
    Задължително ще се възползвам :)

    Сърдечни поздрави с пожелание за спорна и много усмихната седмица :-)

    AntwortenLöschen
  16. Изглеждат превъзходно, ти също!
    Чакам разказа за Чехия:-)Поздрави!

    AntwortenLöschen
  17. Приказно е Дими,толкова е интересно. Чудесно пътешествие ни предлагаш и на нас.Прегръщам те.

    AntwortenLöschen
  18. Дими,
    ауууу невероятни са! Не съм имала възможността да се докосна до Чехия, но се пренесох с невероятните снимки и споделената рецепта. Знаеш, че ще ги направя нали?!
    Слънчев поздрав от Банско и приятно изкарване в Zillertal.

    AntwortenLöschen
  19. Страхотни снимки, иска ми се и на мен да имах възможността да посетя Чехия.
    Колачетата изглеждат много вкусно.
    Желая ти хубава нова седмица!

    AntwortenLöschen
  20. Когато аз ходих в Чехия останах очарована от супичките, които опитах там, но рецепти така и не взех... А твоите колачета изглеждат невероятно вкусно и със сигурност ще се пробват :)

    AntwortenLöschen
  21. Прекрасни са, Дими!

    Много стилна презентация, поднесена от една много елегантна дама :)
    За мен бе истинско удоволствие!

    С нетърпение чакам разказа и снимките от броденето из чешко :)

    Усмихната седмица :)

    AntwortenLöschen
  22. Дими, изглеждат прекрасно, особено тези с маковото семе! :) Чудесно място за почивка сте избрали :) (надявам се и ние някой ден да стигнем до Чехия, защото изглежда много привлекателна страна).
    Сърдечни поздрави и приятна седмица!

    AntwortenLöschen
  23. Леле Дими, страхотни са!
    Ти също. Имаш да разказваш. Липсва ми кореспонденцията ни, но...това време, ах, това време, липсата му, де...

    AntwortenLöschen
  24. Ellerinize sağlık. Hepsi birbirinde nefis ve muhteşem.

    Saygılar.

    AntwortenLöschen
  25. в най-скоро време ще ги пробвам, изглеждат превъзходно :)

    AntwortenLöschen
  26. С тези колачета разходката ми из кулинарни блогове, изпълнени с високо кулинарно майсторство, достигна своето мощно кресчендо. Отмятам поста, за да се върна скоро пак (въоръжена с необходимите продукти!).

    AntwortenLöschen
  27. Дими, радвам се че си била в Чехия, че си била част от онова особено усещане на Шумава. Много се радвам, че тушашните колачета са ти допаднали, те са едни от любимите у дома... преди два дни правихме ябълкови с дъщеричката ми.
    Има някаква магия в тази мъничка държавица, все едно си някъде в миналото в някоя прекрасна горска приказка и вълшебства могат да се случат точно сега пред очите ти.
    Приятен ден пълен с красиви изненади ти пожелаваме и ако домъчнее за Чехия и за приказките мини от тука... http://ivalex.multiply.com/journal/item/36

    AntwortenLöschen
  28. Дими, много интригуващо си представила колачетата! В интерес на истината не знаех точно какво представляват, имала съм грешна представа за тях.
    Хотелът, в който сте били изглежда много живописен, а също и природата. Аз много обичам да пътувам (виртуално или реално) и с нетърпение ще чакам да разкажеш за Чехия...

    AntwortenLöschen
  29. Дими,
    Харесвам очарованието на Чехия.
    Благодаря ти за тази споделена приказка в
    снимки, разказ и рецепта - прекрасно ...
    Поздрав и много усмивки, Диана

    AntwortenLöschen
  30. Привет Дими!
    Мнго съм впечатлена от тези колачета - изглеждат много вкусни!
    В края на сезона определено имам нужда от една малка ваканция сред природата.... та снимките ти от Чехия ме накараха да се размечтая :)

    Хубава, много усмихната и вкесна есен, Дими!

    AntwortenLöschen
  31. :)
    Исках да кажа да е вкусна... :)
    Все бързам....

    AntwortenLöschen
  32. Kao i uvek - DIVNO!
    Molim te svrati na moj blog, čeka te nagrada!
    http://emoserpica.blogspot.com/2010/09/nagrada.html

    AntwortenLöschen
  33. Отдавна исках да ги приготвя! Откакто съм видяла тази публикация бях като омагьосана от атмосферата, която създава. Най-после запретнах ръкави и ги направих в мини вариант с изварена плънка и стафиди. Станаха прекрасни! Хапвайки ги със сутрешното кафе успявах да пресъздам мъничка част от магията на Шумава! Благодаря за чудесната рецепта и пожелавам на теб и прекрасното ти семейство всичко най-добро!
    Александра

    AntwortenLöschen
  34. Здравейте!
    Случайно попаднах на тази рецепта и мога да я допълня с още възможности за плънки на колачетата. Майка ми е чехкиня и от нея имам тези рецепти.
    Аз ги обожавам с плънка от орехи : смлени орехи, прясно мляко и захар се размесват на гъста каша, няма определени количества, прави се на око и на вкус. Поставя се върху колачетата с лъжичка на купчинка. Поръсва се със сладки трохи, направени от равни части краве масло, захар и брашно. След като се опекат стават страхотни!

    AntwortenLöschen