Мина доста време от пътуването ни из Чехия, престоя ни в прекрасния национален парк České Švýcarsko, а също и в невероятната Šumava.. :-) Предполагам, че ще се възползвам от следващото ни пътуване, за да покажа снимки от местности, природни забележителности, китни градчета, пищни дворци, музеи и споделя по-подробно впечатления. Сега ми се ще да разкажа за чешките колачета..
Всичко започна в Zámeček:
чист и приятен, удобен и много уютен хотел,
разположен в свежа, невероятно зелена, приказна местност, част от вълшебството на Чешкия национален парк..
Бях впечатлена и от прекрасната кухня в хотела (и не само там!) и изкушенията: освен задължителното сутришно кафе..хм, позволих си да закусвам с нещо повече, съвсем нетипично за мен, но традиционно чешко и много вкусно :-)
Да.. така се състоя и първата ми среща със сладките колачета :-D
С изварена, ябълкова или макова плънка - любов от пръв поглед!
Те могат да бъдат с различен размер и пълнеж, което ги прави харесвани от всички :-)))
Очарована, помолих за рецепта и в различни разновидности, няколко пъти вече ги правя вкъщи, като почнах със съвсем класическите:
За тестото:
500гр брашно
35гр свежа мая
1 яйце
250мл прясно мляко
80гр масло
70гр кристална захар
1/2 ч. л сол
ситно настъргана лимонена кора
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, с разтворена в него една супена лъжица захар. Брашното се пресява, прави му се кладенче, чуква се яйцето, добавя се разтопеното и поохладено масло, захарта, лимонената кора, щипка сол и закваската от шупналата в прясното мляко свежа мая. Замесва се гладко тесто, което се оставя за 20-на минути на топличко да втаса. След което от него се откъсват топчета по 50гр, овалват се хубаво между дланите, приплескват се, редят се в намаслена или покрита с готварска хартия тава,
намазват се леко с масло и върху им се шприцова плънка от извара и маково семе, в средата - кафена лъжичка мармалад от сини сливи или черешка от компот или сладко.
Пекат се на средна скара, 200°C до златисто-кафяв загар на ръбчетата.
Стават огромни и страшно вкусни :-D
Охлаждат се върху решетка и пасват чудесно с кафе, чай или мляко с мед :-)
Разбира се, класическите колачета могат да се направят в среден (с диаметър 7-9см) и в мини размер (тип сладки), като тези:
Плънка:
- с извара:
250гр фина, неовкусена извара
1 яйце
3с. л пудра захар
1с. л ром
Продуктите се разбъркват до хомогенна смес.
- с маково семе:
250гр смляно маково семе
100гр пудра захар
2с. л галета
250гр прясно мляко
Прясното мляко се стопля до завиране, отстранява се от огъня и в него се изсипва с внимателно разбуркване смляното маково семе и пудра захар, галета. Сместа се оставя да поизстине.
- с ябълки:
2 средно гоолеми зрели ябълки
2-3с. л лимонов сок
250гр ябълков мус
2с. л захар
2с. л смлени бадеми
Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде, заливат се с лимоновия сок. Към тях се добавя ябълковия мус, захарта и смлените бадеми. Ябълковият мус представлява сварени и пасирани ябълки.
- с мармалад (Powidl):
250гр мармалад от сини сливи
1с. л смлени бадемови ядки
Към всеки вид плънка по желание може да се прибавят стафиди. Чудесни са напоени с ром т.е. оставени за една нощ накиснати в ром. Видовете пълнеж могат да се съчетават според личните предпочитания.
С маково семе и ябълкова плънка, среден размер:
С извара + черешка или стафиди:
По желание колачетата се наръсват с пудра захар.
Услаждат се както в делниците, така и в празниците. Със своето разнообразие и приятен вкус радват небцето и окото :-)
Да ви е сладко!
Сърдечни поздрави и до.. след седмица!
Дойде време и за Zillertal :-)
Бъдете здрави и усмихнати!
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Чехия е една от любимите ми държави. Влюбена съм в хората, архитектурата и храната. Просто невероятно разнообразие от вкусове, аромати...Страхотни снимки, които създават атмосфера както винаги в твоите публикации а рецептата е хмммм вкусна вкусничка :)При едно от посещенията ми в тази прекрасна държава си купих готварска книга специално за тестените им неща, но дори там ги няма тези вкуснотиики :)
AntwortenLöschenПожелавам ти прекрасен weekend
Ooo, не съм вкусвала, но бързо смятам да поправя това. Още утре ще забъркам доза. А колко са трайни?
AntwortenLöschenAуу, че вкуснооо! Веднага ги копвам тез колачета за идните дни - обещават да се разхлади :)
AntwortenLöschenИ в какво вълшебно местенце си се свряла!
Обожавам горите и свободата да се скитам из тях. А през отвореният прозорец ми иде да литна и... да не спирам :)Приказно е, Дими!Радвам се за теб!
Поздрави и приятни почивни дни ти желая!
Привет, Лина! Споделям с усмивка написаното от теб! Благодаря ти за интереса и одобрителните думи! Хубав уикенд и за теб и близките ти :-)
AntwortenLöschenПоне 5 дни изтрайват, ако не са изядени през това време, Ивейн ;-) По-трайни са колачетата, когато са приготвени с плънка от шипков или от сини сливи мармалад - за Коледното време е прекрасно предложение!
Поздрави от мен!
Благодаря за милия, излъчващ позитивизъм и настроение коментар, Ирма :-) Специални пожелания за здраве и прекрасни емоции!
Хубави почивни дни и успешни делници!
Дими, прекрасно предложение :)
AntwortenLöschenИ как закачливо изглеждат..
А снимките от хотела са толкова стилни!
Поздрави и хубав уикенд!
Както винаги - много мила, Дани! Благодаря ти!
AntwortenLöschenХубава събота, прекрасна неделя и успешна нова седмица :-)
Страхотни снимки,страхотен разказ и страхотна рецепта!
AntwortenLöschenНа третата снимка ,гледката от прозореца е като нарисувана...
Благодаря ти за емоциите,Дими!
Желая ти вълшебен уикенд!
Поздрави и прегръдки! :))
ооо, Да ....наистина са много вкусни
AntwortenLöschenАз се потопих в атмосферата на чешката кухня, за което ти благодаря !!!
Не съм запозната с чешката кухня, така че ще ми е любопитно да пробвам. Избрах си и плънки и формат. Благодаря ти Дими за рецептата. Снимките ти са много фини. Поздрави и лека почивка!
AntwortenLöschenДими, колко хубаво, че поместваш тази рецепта, сега като ги направя, ще си спомням и аз за пребиваването в Чехия. Приказна страна, много ми хареса!
AntwortenLöschenСърдечни поздрави и хубави нови изживявания там!
Прекрасна си, Дими, а колачетата са вкусни и красиви! :)
AntwortenLöschenСпомени ми навяваш с тази публикация и чудесно представяне си направила на чешката кухня! :)
Прегръдки и здраве пожелавам, както и още много незабравими почивки! :)
Дими,разкошно място сте посетили!Направо се влюбих и в изгледа,и в хотела - приказни са!А колачетата ти - още повече!
AntwortenLöschenЩе се възползвам от рецептата и предложенията:)
Спокойна неделя!
Дими, много са сладурски тези колачета... не си спомням да съм опитвала такива и мисля скоро да запълня този пропуск :)
AntwortenLöschenПрекрасна почивка сте имали, пожелавам следващата седмица да бъде пълна с положителни емоции, нови и интересни неща и много усмивки :)
Прегръдка от мен :)
Браво! Едно местенце като от приказките. :)
AntwortenLöschenА къде са седемте джуджета? :))
На страхотно местенце сте били, Дими!
AntwortenLöschenБлагодаря за споделянето му и за чудесната рецепта!
Задължително ще се възползвам :)
Сърдечни поздрави с пожелание за спорна и много усмихната седмица :-)
Изглеждат превъзходно, ти също!
AntwortenLöschenЧакам разказа за Чехия:-)Поздрави!
Приказно е Дими,толкова е интересно. Чудесно пътешествие ни предлагаш и на нас.Прегръщам те.
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenауууу невероятни са! Не съм имала възможността да се докосна до Чехия, но се пренесох с невероятните снимки и споделената рецепта. Знаеш, че ще ги направя нали?!
Слънчев поздрав от Банско и приятно изкарване в Zillertal.
Страхотни снимки, иска ми се и на мен да имах възможността да посетя Чехия.
AntwortenLöschenКолачетата изглеждат много вкусно.
Желая ти хубава нова седмица!
Когато аз ходих в Чехия останах очарована от супичките, които опитах там, но рецепти така и не взех... А твоите колачета изглеждат невероятно вкусно и със сигурност ще се пробват :)
AntwortenLöschenПрекрасни са, Дими!
AntwortenLöschenМного стилна презентация, поднесена от една много елегантна дама :)
За мен бе истинско удоволствие!
С нетърпение чакам разказа и снимките от броденето из чешко :)
Усмихната седмица :)
Дими, изглеждат прекрасно, особено тези с маковото семе! :) Чудесно място за почивка сте избрали :) (надявам се и ние някой ден да стигнем до Чехия, защото изглежда много привлекателна страна).
AntwortenLöschenСърдечни поздрави и приятна седмица!
Леле Дими, страхотни са!
AntwortenLöschenТи също. Имаш да разказваш. Липсва ми кореспонденцията ни, но...това време, ах, това време, липсата му, де...
Ellerinize sağlık. Hepsi birbirinde nefis ve muhteşem.
AntwortenLöschenSaygılar.
в най-скоро време ще ги пробвам, изглеждат превъзходно :)
AntwortenLöschenС тези колачета разходката ми из кулинарни блогове, изпълнени с високо кулинарно майсторство, достигна своето мощно кресчендо. Отмятам поста, за да се върна скоро пак (въоръжена с необходимите продукти!).
AntwortenLöschenДими, радвам се че си била в Чехия, че си била част от онова особено усещане на Шумава. Много се радвам, че тушашните колачета са ти допаднали, те са едни от любимите у дома... преди два дни правихме ябълкови с дъщеричката ми.
AntwortenLöschenИма някаква магия в тази мъничка държавица, все едно си някъде в миналото в някоя прекрасна горска приказка и вълшебства могат да се случат точно сега пред очите ти.
Приятен ден пълен с красиви изненади ти пожелаваме и ако домъчнее за Чехия и за приказките мини от тука... http://ivalex.multiply.com/journal/item/36
Дими, много интригуващо си представила колачетата! В интерес на истината не знаех точно какво представляват, имала съм грешна представа за тях.
AntwortenLöschenХотелът, в който сте били изглежда много живописен, а също и природата. Аз много обичам да пътувам (виртуално или реално) и с нетърпение ще чакам да разкажеш за Чехия...
Дими,
AntwortenLöschenХаресвам очарованието на Чехия.
Благодаря ти за тази споделена приказка в
снимки, разказ и рецепта - прекрасно ...
Поздрав и много усмивки, Диана
Привет Дими!
AntwortenLöschenМнго съм впечатлена от тези колачета - изглеждат много вкусни!
В края на сезона определено имам нужда от една малка ваканция сред природата.... та снимките ти от Чехия ме накараха да се размечтая :)
Хубава, много усмихната и вкесна есен, Дими!
:)
AntwortenLöschenИсках да кажа да е вкусна... :)
Все бързам....
Kao i uvek - DIVNO!
AntwortenLöschenMolim te svrati na moj blog, čeka te nagrada!
http://emoserpica.blogspot.com/2010/09/nagrada.html
Отдавна исках да ги приготвя! Откакто съм видяла тази публикация бях като омагьосана от атмосферата, която създава. Най-после запретнах ръкави и ги направих в мини вариант с изварена плънка и стафиди. Станаха прекрасни! Хапвайки ги със сутрешното кафе успявах да пресъздам мъничка част от магията на Шумава! Благодаря за чудесната рецепта и пожелавам на теб и прекрасното ти семейство всичко най-добро!
AntwortenLöschenАлександра
Здравейте!
AntwortenLöschenСлучайно попаднах на тази рецепта и мога да я допълня с още възможности за плънки на колачетата. Майка ми е чехкиня и от нея имам тези рецепти.
Аз ги обожавам с плънка от орехи : смлени орехи, прясно мляко и захар се размесват на гъста каша, няма определени количества, прави се на око и на вкус. Поставя се върху колачетата с лъжичка на купчинка. Поръсва се със сладки трохи, направени от равни части краве масло, захар и брашно. След като се опекат стават страхотни!