Montag, 21. Juni 2010

Зеленчукова крем-супа



След седмица в родината, в родната ми низина.. все още сравнително зелена и свежа, но равна и гореща като фурна ;-), от седмица се радваме на умерените температури във Виена. Днес дори е облачно, дъждовно и хладно.. толкова, че една гореща супичка никак не вреди, напротив :-D

1 средно голям алабаш
3 моркова
малка глава кромид
100гр корен от целина
коренче магданоз
1 кубче зеленчуков бульон
половин стрък праз (бялата част)
сол на вкус
щипка къри
щипка индийско орехче
малко масълце
50мл течна млечна сметана
вода (да покрие зеленчуците)

По желание - твърдо сварени яйца, стръкчета пресен копър

Алабашът се почиства, обелва и нарязва на малки кубчета. Морковите и корените също. Празът също - най-напред съвсем за кратко се запържва в мазнинка, добавят се и останалите зеленчуци, кубчето бульон и горещата водата. Врят. Когато продуктите поомекнат се пасират, добавя се сметаната за застройка, овкусена с подправките и малко солчица. Отстранява се от огъня, разбърква се няколко пъти и след няколко минути се сервира с половинка твърдо сварено яйце.



Супичката пасва чудесно с морковен хляб - лека и приятна вечеря, която позволява за десерт, в същия вкус и цвят, чудно сладичката, свежа и сочна Rüblitorte - традиционната швейцарска морковена торта :-)

Kommentare:

  1. А тази супичка е на върха на класацията на моя дечо :))))

    AntwortenLöschen
  2. Ох тъкмо бях почнала да се чудя, къде се загуби и ни изостави за толкова дълго време:))) И супата и хлебчето изглеждат много, много примамливо! И се появяваш точно на време с това интересно предложение, защото точно днес се сдобих с няколко екзотични кореноплодни, които ще оползотворя за тази рецепта:)

    AntwortenLöschen
  3. Дими, как бързо си сътворила две красиви и изненадващи ястия - морковен хляб и тази морковена супа, с цвят, който чудесно пасва на яйцето. Това яйце е като апликация (аз нали сега съм на пачуърк тема и ми се привиждат апликации :) да не ти прави впечатление). Радвам се, че си изкарала добре в БГ. И тук захладня. Може би не като за супичка, но като за морковен хляб - за това сезон няма :). Поздрави Дими и приятни първи летни дни!

    AntwortenLöschen
  4. Благодаря за одобрителния коментар, Diva :-)

    Ще ми е драго да съм ти била полезна с идея, Лулу! Радват ме похвалните ти думи :-)

    Mного си мила, Мира! Благодаря ти за интереса и за позитивнитя думи!
    Поздрави и :-)))

    AntwortenLöschen
  5. Прекрасни рецепти, Дими -
    много летни, слънчеви и изкушаващи.
    Благодаря и имам награда за теб, Диана

    AntwortenLöschen
  6. Дими,при теб винаги е уютно и вкусно!
    На такава супа не устоявам, дори да е топло времето :)

    AntwortenLöschen
  7. Дими, и двете ти предложения изглеждат апетитно, сигурна съм, че са много вкусни! Фотографиите предават уюта и топлината на дома и трапезата ти! С голямо удоволствие бих опитала и хляба, и супата!
    Сърдечни поздрави и пожелания за топлина, уют и все така вкусни предложения!

    AntwortenLöschen
  8. Прегръдка за теб, Диани!

    Диди, радвам се, че ти допада!

    Сърдечни поздрави и от мен, Ева!

    Благодаря ви за интереса и вниманието, приятели!

    Бъдете здрави :-)

    AntwortenLöschen