300гр брашно
100мл прясно мляко
100гр моркови
1 яйце
1с. л масло
7гр суха мая или 15гр свежа мая
1ч. л сол
Брашното се пресява със сухата мая и солта, прави му се кладенче и в него се добавят прясното мляко, разбитото яйце и маслото. 3амесва се тесто, което се оставя да втаса. През тпва времесе измиват и почистват морковите, настъргват се на ситно ренде. Когато тестото втаса, морковената смес се добавя, омесва се добре, оформя се на самунче и се полага в намаслена или покрита с готварска хартия форма с размери 20х12х6см. Пече се на 220°C, на скара едно ниво под средната.
Пасва чудесно със
зеленчукова-крем супичка :-)
Е такова нещо дори не съм си представяла че може да има :)
AntwortenLöschenМного интересна идея :)
Желая ти хубава седмица!
Ех, че храсиво оранжев хляб,
AntwortenLöschenхмммм, с моркови ми е интересно какъв вкус ще има :)
Дими, чудесна идея е морковената ти вечеря :)
AntwortenLöschenПоздрави от мен и усмихната нова седмица...
Много свежо предложение, Дими :)
AntwortenLöschenИ цветово е прекрасно!
Хубава седмица!
Привет! Наистина любопитна рецепта! Определено ме заинтригува. Имам идея да направя питка от разноцветно (и разновкусно) тесто (да се надяваме, че ще се получи) и искам да питам - какъв е вкусът на този морковен хляб за да се опитам да го съчетая (ако не е поблем?).
AntwortenLöschenПоздрави!
Много ми харесва предложението ти, Дими! Тези дни ще го спретна за вечеря и ще изненадам всички у дома :)
AntwortenLöschenХубава и много усмихната вечер ти желая :-)
Радват ме интереса, вниманието и одобрителните ви коментари, приятели! Благодаря :-)
AntwortenLöschenOoo, това е страхотна идея, Илияне! Дано се получи! Особеност при морковения хляб е по-големият процент вода, която се съдържа в тестото. Според мен трябва да се съчетава с теста, които са сходни.. На вкус - сочен и морковен :-D Ако се пече в комбинация с други 'по-сухи' теста, мисля, по-добре е да е по-близко до огъня (най-отдолу на долен или най-отгоре).. знам ли? Но определено идеята си заслужава проба :-)
Хубави, здрави и вкусни дни желая :-)
Дими, направих хляба и стана много вкусен :)
AntwortenLöschenНо имах проблем :морковите ги бях настъргала, но когато ги добавих и омесвах пуснаха много вода и развалиха консистенцията на тестото / много трудно го омесих, лепкаво /
Така малко остана суров.
Би ли ми казала къде бъркам ?!
Благодаря и хубава седмица!
Привет, Дани!
AntwortenLöschenМорковите наистина съдържат голям процент вода.. и ако започнат да я отделят веднага, просто преди да се добавят към останалите продукти за тестото, се изстискват леко в дланта. Или пък се добавя още малко брашно.. не си спомням да съм имала някаква неприятност при забъркването на тестото, дори и да е леко по-течно и лепкаво от едно хлебно тесто - просто се пече по-дълго, на малко по-слаба температура. Надявам се, ако решиш да пробващ пак - да се получи оптимално!
Поздрави и успешна нова седмица :-)
Благодаря, Дими :)
AntwortenLöschen