Freitag, 7. Mai 2010

Гуакамоле - Guacamole

Разбира се, че си трябва катък за ръжените хлебчета. И имах авокадо в хладилника.. За дип подобен на гуакамоле ме подсети Диани :-) И така..



1 зряло авокадо
2-3 скилидки чесън
лимонов сок
100гр крем-фреш (creme fraiché) или сирене-крема
50гр заквасена сметана (ползвам Saurrahm, което не е точно същото)
1/2 червена чушка
1/2 жълта чушка
няколко стръкчета див чесън (Schnittlauch)
сол

Авокадото се обелва, нарязва се на парчета, посолява се, пасира се с лимоновия сок, чесновите скилидки, крем-фреш-а и заквасената сметана. Чушките се измиват, подсушават и нарязват на ситничко, заедно със стръкчетата див чесън се разбъркват в авокадената смес. Гуакамоле-то е готово, трябват му само подходящи хлебчета - ръжени, например :-)



Мхммм..! :-D

21 Kommentare:

  1. Обичаме глакамоле, Дими, но не съм се сещала да го направя като дип. Благодаря за идеята! Задължително ще опитам с ръжените хлебчета :)

    Слънчев, вкусен и много усмихнат уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  2. Много вкусна и свежа идея, Дими!
    Страхотна комбинация на авокадо с чушка!
    Представям си колко е вкусно!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  3. Много вкусно, само като чета съставките и огладнявам :)

    Приятни почивни дни, Дими :)

    AntwortenLöschen
  4. Ще ми е драго, Тони! Благодаря :-)

    Koмбинирах с чушка, тъй като нямах домати в хладилника, но резултатът се получи по-добър откъм вкус по мои разбирания :-D
    Поздрави и :-)), Русанка!

    Благодаря, Ина! Приятни почивни дни и за теб!

    AntwortenLöschen
  5. Харесва ми идеята ти Дими,
    чудесно допълнение и съчетание към ръжените питки. Изкушаваща рецепта и снимки!
    Поздрав сърдечен, с прегръдка, Диана

    AntwortenLöschen
  6. Благодаря, Диани! Поздрави и прегръдки, мила :-)

    AntwortenLöschen
  7. Дими, комбинацият с хлебчетата от предишния пост е неустоима :)
    Поздрави, слънчев и усмихнат уикенд ти желая :)

    AntwortenLöschen
  8. Da me nisi podsjetila, potpuno bi zaboravila, već dugo nisam napravila ovaj specijalitet os avokada, a tvoj recept sa sremušom mi se posebno sviđa.

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря, Зори! Слънчева и :-) неделя!

    AntwortenLöschen
  10. Hvala na interesu, Dunja! Drago mi je :-)

    AntwortenLöschen
  11. Дими страхотно предложение!
    Аз много обичам авокадо...

    Усмихнат ден от мен!

    AntwortenLöschen
  12. Thank you for stopping by, Iustina :-)

    И аз, и аз :-D Благодаря, Мария!

    Приятна неделя :-)

    AntwortenLöschen
  13. Дими при тебе както винаги е много уютно, стилно и много вкусно!
    Сърдечен поздрав!
    Лати

    AntwortenLöschen
  14. Обожавам авокадо! Гуакамолето до сега съм го правила по малко по- различна рецепта и с удоволствие ще пробвам и твоята!

    AntwortenLöschen
  15. Сърдечна благодарност, Лати! И поздрав :-)))

    Ще се радвам, Лулу! Да ти е вкусно :-)

    AntwortenLöschen
  16. Страхотно
    Ще го тествам още тази седмица

    AntwortenLöschen
  17. Добре :-D

    Val, предполагам знаеш, че този плод е богат на мазнини - от 20 до 25%, освен 70-те % вода, съвсем малко баластни вещества, белтъчини и символично количество въглехидрати.. Бързото потъмняване на плодното месо се предовратява с добавяне на антиоксиданти, какъвто например е лимона.. не знам дали лимонтозуто в случая ще има същите свойства? Шегувам се ;-)

    Да ти е вкусно, Val.

    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  18. От известно време съм решила да пробвам авокадо (досега никога не съм опитвала).
    Дими, твоето предложение изглежда много интересно и със сигурност ще се хареса вкъщи!

    AntwortenLöschen
  19. Ще се радвам да ви допадне, Ели!

    Поздрави сърдечни и :-)))

    AntwortenLöschen
  20. danchika:
    Дими- жестоко e, днес го направих,просто стахотно!
    Любимия го хареса страшно много!
    Благодаря от сърце!

    AntwortenLöschen