Freitag, 7. Mai 2010

Ръжени хлебчета

Ще си призная: изкушиха ме с хлебчетата си Зори, Kраси, Ирина, Даниела и реших да си забъркам и аз :-D Ето ги:



За 9 хлебчета:

230гр пшеничено брашно
170гр ръжено брашно
220-250мл хладка вода
1/2 кубче свежа мая
1 яйце
2с. л олио/течно масло
1с. л мед
1ч. л сол
70гр белени слънчогледови семки

Маята се разтваря в 100мл вода + супена лъжица мед. Брашната се смесват чрез пресяване. Прави се кладенче и в него: яйцето, олиото/маслото, шупналата вече мая и постепенно останалото количество вода. Замесва се тесто, прибавя се и солта и най-накрая и слънчогледовото семе. Оставя се на топло да втаса. Когато удвои обема си, тестото се разделя на 9 топки, които се нареждат в тава, застлана с готварска хартия, за няколко минутки отново втасват и се пекат в предварително загрята фурна, 180°C до златистокафяв загар. Когато са готови, малко преди да се извадят от фурната, се намазват с хладка вода.
Поохлаждат се върху решетка.




Чудесно пасват с гуакамоле.

17 Kommentare:

  1. Ей, Дими,
    прекрасно изглеждат хлебчетата и миришат мммм...вкусно. Обожавам аромата на току-що изпечен хляб, а твоят направо достига до мен.
    А снимките са чудесни, поздравявам те.

    AntwortenLöschen
  2. Ръжени хлебчета със слънчоглед - страхотно!
    Представям си колко е вкусен, а и здравословен!
    Благодаря за споделената идея!
    Хубава вечер, Дими!

    AntwortenLöschen
  3. Дими, колко неща си спретнала за нула време - ръжени хлебчета, които много харесвам и гуакамоле, което също ми е любимо. Свежи пролетни снимки, много хубава като че ли плетена на една кука кърпа завива хлебчетата. Поздрави и приятна почивка :)

    AntwortenLöschen
  4. Ах, че красиви, несъмнено вкусни и здравословни хлебчета си приготвила и поднесла подобаващо, Дими! И снимката, която си избрала за заглавна много ми харесва! :)
    Сърдечни поздрави и прегръдки

    AntwortenLöschen
  5. Обожавам ръжени хлебчета! А твоите изглеждат просто перфектно - с тези големи шупли и семчици, при първа възможност ще ги направя :-)
    Между другото, яйце никога не съм ползвала в хляб, единствено когато правя питки слагам. Не съм наясно с теорията на готварството и с това кои съставки за какво действат. Как смяташ, че се отразява яйцето на крайния резултат, по-добре ли е с него? :-)

    AntwortenLöschen
  6. Дими, много вкусно предложение, а както обичам
    гуакамоле...

    Слънчеви и усмихнати дни!

    AntwortenLöschen
  7. За мен е голям комплимент, ако снимките въздействат така, че да предизвикват обонятелни асоциации, благодаря ти, Дани :-)

    Благодарност за посещението и коментара, Русанка!

    Първо започнах с хлебчетата, Станимира и когато бяха вече готови.. хм, трябваше им и катък, та разгледах какво още има из хладилника :-D Покривчицата ползвам често именно за завиване на хлебчета - хем покрити, хем достатъчно въздух, за да не се овлажняват.. не е мое дело обаче, на една кука не мога да плета: пропуснах някъде из миналото момента, в който имах възможността да се науча.
    Хубава събота и усмихната неделя :-)

    O, благодаря за похвалата, Ева! :-)

    Възхищавам се на потребността ти от нови знания и събиране на опит, Ирина! Ще се опитам да отговоря на въпроса ти - но едва ли ще успея да дам професионално мнение ;-) Та, понякога ползвам яйце, понякога - не. Според моментното ми желание, но често се ръководя от броя и естеството на продуктите: има ли кисело или прясно мляко, мога и да прескоча яйцето при хлебни и питки. При сладки закуски, мъфини, кексчета - винаги (без една единствена съвсем постна рецепта) присъства. А като се замисля: яйцето играе ролята на емулгатор, лецитинът в жълтъка спомага за по-доброто свързване на олио и вода в рецептата. Е, и във вкуса леко се усеща разлика. Не мога да кажа как е по-вкусно обаче, това е доста относително ;-) Следващият път ще експериментирам: ще сложа в хлебчетата само белтък, но ще добавя прасно мляко, да видим какво ще се получи и в какво ще се състои основната разлика в структура и вкус.
    Благодаря ти за интереса, Ирина! :-)

    Поздрави и пожелание за хубав уикенд, Дани!

    AntwortenLöschen
  8. Дими,
    прекрасни са - изглеждат много апетитни, хрупкави и нежен гланц отгоре.
    След толкова много ръжени изкушения и аз ще се включва в темата.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    AntwortenLöschen
  9. Очаквам с интерес!

    Вкусни, ведри и доволни почивни дни, Диани :-)

    AntwortenLöschen
  10. Чудесни ръжени хлебчета!У дома често правя такива хлебчета и питки/дори и днес/,но в следващите две седмици съм отдадена на внучката и няма време за рецепти.
    Усмихнат уикенд Дими!Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  11. Хм, не знаех че млякото и яйцето служат за почти едни и същи неща. Всъщност, много ми е интересна теорията и взаимодействието между различните съставки. Макар, че не бях добра по химия в училище, с удоволствие ми се иска да науча повече. За жалост, не намирам такива книги, а в интернет информацията не е от най-надеждните. Така, че ти благодаря Дими, за отделеното време и за споделения опит.

    Дай Боже, след година да имам възможност и да осъществя мечтата си да уча сладкарство в Лондон. Поне там ще науча доста :-)

    Между другото, хлебчетата се пекат в момента, нямам търпение да ги опитам :-D

    Хубава съботна вечер :-)

    AntwortenLöschen
  12. Дими,прекрасни са и новите ти предложения ...мога с часове да се наслаждавам на снимките ти ! Прегръщам те :)

    AntwortenLöschen
  13. За следващите хлебчета ще почерпя вдъхновение от теб, Нанита :-) Но най-напред ще взаимствам идеята за фритатата с броколи!

    Поздрави и приятно съвместно време с внучката :-)

    AntwortenLöschen
  14. Благодаря ти на свой ред за интереса, Ирина!

    Ооо.. би било чудесно! Пoжелавам от сърце реализиране на желанието ти!

    Приятна неделя :-)

    AntwortenLöschen
  15. Много мил комплимент, Габи! Благодаря, мила :-)

    Всичко най-добро ти желая!

    AntwortenLöschen
  16. Дими, страхотни хлебчета! Винаги много ми допадат снимките ти, направо имам чувството, че усещам аромата на ястието!
    Много усмивки и добро настроение!

    AntwortenLöschen
  17. Благодаря от все сърце за добрите думи, Даниела!

    Здрава и спорна нова седмица :-)))

    AntwortenLöschen