Няма начин в началото на пролетта, около Великден, да не спомена за зелената великденска супа. И така..
1с. л масло
1с. л пшеничено брашно или нишесте
1 кубче зеленчуков бульон
пресен магданоз
див чесън
пресен копър
листенца свежа коприва, спанак.. каквото има под ръка
3-4 склидки чесън
1 алабаш
50мл млечна течна сметана
сол
поне 1/2л. гореща вода
варено яйце
Сгорещява се маслото и брашното/нишестето се запържва съвсем леко и внимателно с разбъркване, за да не стане на бучки. Добавя се горещата вода и натрошеното кубче бульон, разбърква се. Добавят се всички зелении, нарязани на ситно, също алабаш и пресован чесън, солчица. Ври до омекване. Пасира се и в сместа се добавя сметана до повторно сгорещаване на супата, тогава се маха от огъня. Сервира се с резен варено яйце, в случая - яйчице от пъдпъдък. Или с малки кубчета сухар и/или шунка, според вкуса ;-)
Хей! Супер!
AntwortenLöschenТъкмо нашите снощи ми донесоха коприва и се чудех какво да сътворя от нея.
Тенкс!
:)
Mммм... вкусно... и това сладурско яйчице :)
AntwortenLöschenОбичам такива рецепти :)
Поздрави, Дими и хубава нова седмица от мен!
Определено ще я пробвам.
AntwortenLöschenВпечатлява ме,че включваш алабаш в доста рецепти. Интересно! Това е ново за мен.Освен на салати, или просто на резенчета ,суров ,не сме го ползвали :))
Но ще опитам!
Прекрасно предложение, Дими:-)
AntwortenLöschenОбичам зелении и аз правя нещо подобно, но крем супа и пъдпъдъчи яйца "за разкош"
Усмихната седмица!
Мхм, очите стават по-зелени, косата здрава и с блясък, кожата мека и еластична...абе магия работа е тази коприва...но си трябва честа употреба :)))
AntwortenLöschenВкусно предложение, Дими !
О, копривена супичка, разбира се :-)))
AntwortenLöschenПоздрави, Ел, и :-)
Хубава и вкусна, Зори! Спорна и усмихната :-)
O, да! Харесваме алабаш, Кръстю, аз го хапвам всякак, но за съпружето винаги сварен, иначе.. лошо! Ето го, зелен и свеж :-)))
Благодаря, Дани! Всичко хубаво и за теб :-)
Diva.. ах, да знаеш колко зелени стават очите ми на пролет.. и как не се насищат на горската зеленина :-) Усмихна ме! Благодаря ти!
Ох, май излезе, че снимките са вкусни и полезни :)))
AntwortenLöschenИсках да напиша, че са много хубави, ама пусто все бързам :)
Много вкусна и полезна супа, Дими. Снимките тоже.
AntwortenLöschenЕдно въпросче - яйчицето как не потъва?
Слънчева и усмихната седмица и от мен :)
:-)))
AntwortenLöschenИна, яйчицето е мъничко и леко, а супата - достатъчно гъста, та затова не потъва. Хитрувам аз ;-)
Благодаря ти за интереса и позитивните коментари! Хубава седмица и за теб :-)
Вие с Танита как ни атакувате с вкусни,зелени изкушения:)Много обичам алабаш в супа,но в такава комбинация не съм пробвала.
AntwortenLöschenСпорна седмица!
Дими,
AntwortenLöschenчудесно пролетно предложение -
радост за очите и наслада за небцето!
Благодаря за тази идея,
поздрав и прегръдка, Диана
Дими изглежда прекрасно и толкова вкусно! Обожавам супички от "зеленийки"!
AntwortenLöschenАлабаш правя с репички на супа и така, с много и различни зеленийки. Трябва да се присетя за още варианти, тъй като и на наса много ни се харесва.. Благодаря за посещението и коментара, Диди! Успешнни дни!
AntwortenLöschenДиани, Лулу, радвате ме с одобрителните си думи!
Поздрави най-сърдечни и от мен :-))
Много обичам зелени супички!
AntwortenLöschenИ днес правя една спаначена ,влизам тук и ...хоп-зелена супичка! :-)
Както винаги,прекрасно,Дими!
Усмихнат ден! :-)
Зелено и пролетно е вече навсякъде, Краси :-)))
AntwortenLöschenБлагодаря за полозителния коментар!
Поздрави и :-)
Dimitrana S. всичко ми харесва тук. ;)
AntwortenLöschenТози уикенд може би ще набера коприва отново и тъкмо си мислех на какво да я направя и ето едно ново предложение. Много ми харесват снимките и яйчицето :).
AntwortenLöschenАлабаш не съм пробвала да хапвам, но винаги трябва да има първи път.
Поздрави и приятни дни от мен!
Така е - като не ми стига времето за всичко! Колко вкусни и красиви предложения съм пропуснала.
AntwortenLöschenДими, ти си една кулинарна фея! Всяка храна до която се докоснеш, превръщаш в произведение на изкуството! Приеми моите най-искрени поздравления.
И не го казвам за да те лаская, а защото много ти се възхищавам :)
Прегръщам те и желая още много кулинарни /и не само/ вдъхновения :-)
Вкусно и красиво е в целия ти блог, Дими! Любувам се на пролетната супа и се облизвам - със сигурност е апетитна, здравословна, а от снимките е видно - елегантно поднесена! Поздрави и пожелания за още кулинарни вкусни изкушения! :)
AntwortenLöschenСтрахотна супичка си приготвила.
AntwortenLöschenИмаш наградка в моя блог можеш да дойдеш да си я вземеш :)
Страхотна зелена супа! Полезна и витаменозна, пълна с "желязо". Много обичам алабаш, но никога не съм го прибавяла в супи, време е да опитам.
AntwortenLöschenХубава и приятна вечер Дими!
Ами, да - това е толкова просто, ама къде да се сети Ина. Много яко се изложих с потънали яйца веднъж пред гости.
AntwortenLöschenБлагодаря ти за "тайната", Дими :)
Усмихнат и слънчев ден ти желая :)
И аз съм имала своите конфузни моменти, Ина. Не са много, но пък като се сетя сега и .. :-D
AntwortenLöschenДруг трик за непотъване на яйцето, кокоше или по-голямо: ползване на по-плитка, но супена чиния. Тия дни ще приготвя още една супичка, че е дъждовно и хладно при нас и ще се види ;-)
Благодаря ти, Ина, за интереса и ведрите коментари!
Поздрави най-сърдечни и искрена симпатия!
Заповядай в моя блог за наградка. :)
AntwortenLöschenСтанимира, нека да ти е вкусно, решиш ли да пробваш :-) Радва ме интереса ти! Поздрави и :-)
AntwortenLöschenTони, толкова си мила към мен! Изключително приятно ми е, тъй като много те ценя и симпатията е взаимна! Благодаря ти! Бъди здрава!
Веднага ще си я взема, Ирена! :-D
Rusanka, драго ми е да прочета одобрителния ти коментар :-)
За алабаша: ако се прецени, че не е много млад и крехък, може да се посвари предварително, а водата, в която е врял - тъкмо вече сгорешена, да се ползва към супичката.
Добре дошла, d_r_watson!
Благодаря за похвалните думи :-)
Поздрави от мен и пожелания за хубави, здрави и усмихнати дни, приятели :-)
Благодаря ти, Маги! Радваш ме!
AntwortenLöschen:-)
Звучи изкушаващо Дими!
AntwortenLöschenЩе ми се да направя някакво супичка, а твоята идея ми дапада много! Освен това имам и малко спанак, който ми остана (от яйцата по френски на Дани)- така че ще я пробвам!
Хубав и усмихнат ден!
Да ти/ви е сладко, Мария!
AntwortenLöschenВкусен и спорен ден :-)
Дими, благодаря ти за прекрасната, зелена и пролетна рецепта! Много вкусна и свежа!
AntwortenLöschenБлагодаря на свой ред за свежия, позитивен коментар, Даниела!
AntwortenLöschenПоздрави сърдечни и :-)