Freitag, 9. April 2010

Спаначени шатри

Ако децата (и не само те ;-) ) ви попитат какво се случва с неизядените и несборени Великденски яйца, може да отговорите нагледно:


This photo is not mine!

Би било интересно, нали? :-D

Тези дни си спомних, че като дете у дома оставаха много от Великденските яйца: сборени-преборени, но не изядени. Особено на мен никак не ми бяха вкусни. И сега не ми се харесват :-D Но пък вложени в рецепта, придружени с нещо друго, особено зелено.. хм, чудесно се получава!

Харесват ми рецептите на Нанита, Танита, Диани, Йоана, Дани. И да не забравяме руло 'Стефани' на Христина - може и във вариант кюфтета както при Златина и Лоис :-)

Също имам предложение за остатъка от Великденски яйца:

Тарталети от многолистно тесто със спаначен пълнеж и яйце

3а 3бр.:

пакет (300гр) многолистно (бутер) тесто
200гр замразен спанак
80гр бяло сирене
3 сварени яйца
2-3 скилидки чесън
1с. л смляно тиквено семе
пресен магданоз, див лук
прясно мляко, мазнинка, сол

Яйцата се обелват. Спанакът се размразява и отцежда от водата. 3адушава се в малко мазнинка и сол. Като поомекне се добавя ситно нарязания магданоз, див лук, пресован чесън, тиквено семе и после се разбърква с натрошеното, намачкано с вилица сирене.



Разгъва се тестото и от него се изрязват 6 кръга с по около 2см по-широки от диаметъра на тарталетените форми. Формите се намазват с мазнинка и в тях се полагат долните кръгове, надупчват се леко с вилица



и застилат със спаначената смес. В средата на всяка тарталетка се поставя по яйце,



посолява се и се покрива с тестен кръг. Всички 'капачета' се нарязват съвсем леко, повърхностно с остър нож. От тестените остатъци се изрязват малки фигурки (цветчета, звездички..) и се поставят най-отгоре, в средата:



Намазват се с прясно мляко и се пекат на умерена фурна, средна скара.
След като са готови, за 5мин. се оставят във формите,



след това се вадят безпроблемно.



Сервират се топли.



Описвайки рецепта с многолистно тесто.. хм, никога не съм напълно сигурна, че тя би могла да се реализира с бутер-тестото в България със същия успех. Съжалявам за което.

Реших да добавя малко, веднъж вече спомената из коментарите, информация:
Бутер-тестото, което се продава в родината е многолистно тесто, което е еквивалент на тукашното Plunderteig. Често ползвам обаче (както в случая) Blätterteig - също многолистно тесто, но за разлика от първото във второ няма готварска мая. По време на печене тестото набухва и се разлиства, което се предизвиква от образуващата се водна пара в него, която се изпарява по време на печенето и тестото изменя формата си - надига се и набухва. Същевременно маслените слоеве действат като бариера - ограничават изпаряването на водното съдържание, като го задържат между тестените слоеве и стабилизират тестената конструкция. Съществуват няколко вида Blätterteig, един на друг сходни, но и носещи специфични особености в приготвянето, съответно по-различни качества при оформяне на тестени произведения и изпичането им. Основната разлика е отсъствието на мая и наличието и на други продукти освен брашно, сол, вода и мазнина, разбира се. Filo, Strudel и Yufka-тесто са сходни видове с функцията на многолистно тесто, но от няколко кори т.е. това е вторичен ефект. В тях има и мляко, захар.. дори яйце.. Но характерно за многолистното тесто (Blätterteig и Plunderteig) е слоенето (tourieren) - обработката на тестото със слой мазнина (масло или маргарин) и оттук: обикновено и двойно слоене-туриране. При един обикновен тур тестото е сгънато 3 пъти. При двоен тур тестото се сгъва в 4 слоя. По правило многолистното тесто тип Blätterteig получава два пъти обикновено слоене и два пъти двойно т.е. в края на процеса тестото съдържа 3x3x4x4 = 144 маслени слоя и 288 тестени слоя.
Популярната представа, че многолистното тесто има 1000 слоя вероятно е породена от френското название на тестото „mille feuille“ (хиляда листа). Класическото приготвяне се състои обаче от 6 единични турове, съответно 730 тестени слоя. Съществено е и още нещо: вида и броя турове зависи от съотношеието тесто: мазнина, например (на 1000гр тесто):

200гр мазнина = 2 обикновени тура = 9 слоя
300гр мазнина = 1 обикн. тур и 1 двоен = 12 слоя
900гр мазнина = 3 обикн. и 1 дв. = 108 слоя

Приготвянето на многолистно тесто е изключително механизирано.

пп. Направих си труда да преведа някои основни неща за многолистното тесто, тъй като статията, която съществува на български в уикипедия е просто виц..

Наистина съжалявам, че в родината няма разнообразие на многолистно тесто. Надявам се за в бъдеще да има.

28 Kommentare:

  1. Напълно си права за последното изречение-влюбена съм във всичките ти бутер предложения голяма част съм изпробвала, но въпреки всичките ми старания и прецизност, която влагам, като ми бухне това ми ти тесто, то и плънка излиза и вида отива...
    Красиво е, Дими, разрезът е уникален!Вуображението ти е неизчерпаемо и винаги да е така!
    Поздрави и хубав уикенд!

    И снимките ти са върха!

    AntwortenLöschen
  2. Да.. а толкова ми се иска да има и такова, с качества подходящи и за изделия, които да не бухват толкоз много! Надявам се за в бъдеще..
    Благодаря ти, Ивейн! Много ме радваш :-)

    Слънчев и ведър уикенд!

    AntwortenLöschen
  3. Тарталетените шатрички изглеждат страхотно!

    AntwortenLöschen
  4. Казвам твърдо ЗА на арталети от многолистно тесто със спаначен пълнеж и яйце:-)

    AntwortenLöschen
  5. Оле,колко са красиви и апетитни!Още едно попълнение към уникалните бутерки,които правиш.
    Вкусен и слънчев уикенд Дими!

    AntwortenLöschen
  6. Ееее, Дими :) страхотни са :)
    За съжаление многолистното /бутер/ тесто в България не е с много добро качество, мирише на маргарин и при по-сочни плънки остава глетаво....
    Хубав слънчев уикенд ти желая :)

    AntwortenLöschen
  7. Изглеждат страхотно, Дими! Поздравления за прекрасната идея, чудесното оформление, представяне и поднасяне! Все още се усеща Великденския дух у вас! С пожелания за слънчев и изпълнен с положителни емоции уикенд!

    AntwortenLöschen
  8. Явно не съм единствената, която не си пода особено по варени яйчица :)))
    Предложението ти е много красиво и оригинално, а предполагам и вкусно :)

    Спокоен и усмихнат уикенд :)

    AntwortenLöschen
  9. Права е Ивейн, нашето бутер, и "вашето" бутер са две различни неща:)
    Много рядко го използвам, дори ми дразни стомаха, защото не знам с каква мазнина е направено!

    Но твоето предложение е като произведение на изкуството и му се радвам от сърце:))
    Слънчев уикенд, Дими!

    AntwortenLöschen
  10. Благодаря за коментара, Краси!

    Val, :-))) И аз така.

    Нанита, поздрави и пожелание за хубав уикенд!

    Дано има по-голям избор за в бъдеще, Зори. Прегръдка за теб!

    Ева.. толкова ме радва твоето внимание, а одобрение - още повече! Надявам се, следващата седмица да сменя леко вълната.. ;-)

    Свеж, спокоен и много вкусен уикенд и за теб, Ина! :-)

    Да, Дани.. признавам, че има разлика, за която съдя по снимки и коментари.. и именно заради това реших ще допълня поста си по-горе.. Благодаря ти, Дани, за интереса и коментара! Приятен уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  11. Хей, Дими, не смогвам да изчитам всичко, което пишеш :-)) Много се радвам на активността ти и прекрасните предложения!
    Аз също много съжалявам, че в България няма многолистно тесто. Сестра ми ще ходи във Виена следващата седмица, дали би било много нахално от моя страна да я накарам да ми донесе и от тестото и от обезсолената извара.. ? :-D

    AntwortenLöschen
  12. Активността ми ще понамалее през следващите седмици - времето е чудесно, а пролетта.. ще е в разгара си :-D Стига да може да ти ги донесе/пренесе (в малка хладилна чанта, например, много бързо ще се развалят иначе) :-) Тестото (Blätterteig) се продава във всички хранителни магазини, завито на руло, в пакети от по 275-300гр, струва 0,65-0,69E. Извара (Topfen) има също навсякъде, в продълговати пластмасови кутийки от по 250гр, пак центове струва. Или пък други характерни за тук продукти, които не изискват съхранение на ниска температура.. :-)

    AntwortenLöschen
  13. Хей, Дими, това е много ефектно! Чудех се дали може да се измайстори в мъфин форми, ама се сетих, че те са доста по мънички за големите кокоши яйца...може би за пъдпъдъчи?!

    AntwortenLöschen
  14. Пъдпъдъчи се побират в мъфинените форми :-)
    Аз имам още от тях и ще видя в какво ще ги вложа лека-полека.. идеята ти е добра, Петя!

    :-)))

    AntwortenLöschen
  15. Страхотна идея!!!

    Звучи много всусно Дими!
    Много ми хареса разрезът на тарталетките!
    Страхотен начин за изненада на гости!

    Аз пак ги гледам тия яйчица с цветовете на дъгата... невероятни са и си ги заплювам за догодина!!!

    :–)

    AntwortenLöschen
  16. Дими,
    Прекрасни са -
    красиви, нежни и оригинални.
    Чудесна комбинация на продукти, аромати,
    прецизна работа /и разрез/ и много изразителни снимки.
    Моите адмирации и пожелания за усмихнат уикнед, Диана

    AntwortenLöschen
  17. Мария, Диани :-))) Толкова ме радва одобрение ви! Благодаря!

    Чудех се как би могъл човек да си боядиса яйцата по този начин, Мария. Как да стане това в домашни условия? Вата/памук боядисан по този начин и яйцата увити в него? Вероятно ще се получи, въпросът е колко наситени ще са цветовете.. Заслужава си опита :-)

    Поздрави сърдечни!

    AntwortenLöschen
  18. Odlična ideja, odlična izvedba!

    AntwortenLöschen
  19. Дими,чудесни са тарталетите.Изглеждат красиви и сурови и изпечени, а най-вече разрязани!
    Много ми допадна и изчерпателната информация за бутер-тестото.
    Хубав и спокоен уикенд!

    AntwortenLöschen
  20. И на мен много ми хареса разрезът, макар и аз да съм от хората, които не си падат само по сварени яйца и ги влагам в салати най-вече след празниците. Но тази красива гледка ме накара да се замисля, че бих искала да ги пробвам. Още повече, че на пролет берем див чесън и аз все се чудя къде да го сложа, а ето още едно ястие, където е възможно да се вложи.
    Много ми хареса крайният резултат и се чудех дали не можем да си направим това тесто в БГ. За съжаление, ще отнеме доста време, може би, но то също така може да се съхранява в хладилник, така че да се ползва за няколко ястия и да се осмисля правенето му.
    Бутертестото в България е с маргарин и аз избягвам да го купувам.
    Поздрави за хубавия и информативен пост :).

    AntwortenLöschen
  21. Добре дошла, Dunja! Hvala za pozitivne komentar! Благодаря за положителния коментар!
    Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  22. Диди, благодаря ти за вниманието и одобрителните коментари!
    Здрави и много усмихнати пролетни дни ти желая :-)

    Често ползвам многолистно тесто, тъй като е много вкусно и защото спестява време. Направо си ме е яд, че тъкмо тази идея се губи в представяне на рецептата. И се замислям за някаква алтернативна рецепта на тесто, с която също да могат да се приготвят ястията лесно и сравнително бързо..

    С див чесън (време му е вече) ще са прекрасни тарталетките, Станимира!

    Поздрави и от мен и благодарност за интереса :-)

    AntwortenLöschen
  23. Здравей Дими, пак съм тук да ти досаждам на яйчена тема :)))

    Да ти призная аз толкова много ги харесах тия яйчица, че даже съм обмислила как точно ще се правят....

    Още снощи пробвах да ти пиша (прекалх с кафетата и бях опулила едни такииива очи...) но нещо ставаше –губеше се интернет връзката като опитвах да ти пратя коментара!

    И така... до колко ще се получи моя план на практика, ще видя догодина (живот и здраве)когато ще опитам да ги направя! Аз си мисля, че ще трябва да се боядисат поетапно в различните цветове. Яйцата задължително ще трябва да са бели – за да са колкото се може по-ярки цветовете. Мисла си, че боядисването ще се започне с една хубава "жълта баня" на целите яйца. След това за останалите цветове ще трябва търпение, внимание и нещо което да държи яйцето докато една част е потопена в боята... Може и да ти е смешно, но аз даже и за инструмент за придържане на яйцата си направих план - само мислено за момента – да не си помислиш, че съм го направила наяве :)
    Може и да е глупаво, но когато някаква идея ми влезне в главата... мира нямам!!!
    Дано не ти писна от мен!

    Хубав ден ти желая!

    AntwortenLöschen
  24. Писали сме едновременно, Мария!

    И аз вчера късно вечерта имах, по-точно направо нямах интернет.. а не ми се спеше. Но пък и сега може да си поговрим: винаги се радвам на посещенията и интереса ти!

    За настойчивите идеи из главата.. имам си и аз една такава пълна с упорити бръмбари :-)))
    Да, яйцата задължително трябва да са бели. За другото.. ако най-напред се боядиса яйцето в жълто - няма начин после да има син цвят върху него, според мен. Или поне не наистина син, а леко зеленикъв.. Тук обикновено ползват един инструмент, който придържа яйцата от двете им страни и с който могат да се въртят, за да се получат красиви рисунките върху яйцата, но.. основно това са кухи яйца, които се връзват да висят върху пролетните върбови клонки.. Интересен, но не лесен проект обмисляш, Мария. И аз се замислих и макар да мога и догодина да се сдобия с готово оцветени по този начин яйца, остане ли ми време, бих пробвала с памук - все нещо ще се получи :-) Но! - ако ми хрумне по-добра идея - ще споделя. Иначе.. по начинът, който ти описваш могат да се направят много красиви раирани и карирани яйца. Само хубаво приспособление за придържането им е нужен!

    Хубав ден и спорна нова седмица, Мария!
    Поздрави най-сърдечни :-)

    AntwortenLöschen
  25. Чудно изглеждат, жалко че не можеш да ми пратиш 1-2 да ги пробвам :)

    AntwortenLöschen
  26. Дими, много ефектна рецепта и представяне! Снимките ти са страхотни!
    Хубава и усмихната седмица!

    AntwortenLöschen
  27. Жалко! Благодаря за интереса и посещението, Ирена :-)

    Ааа.. похвалните думи за снимките, ме радват много, Даниела! Знаеш, колко много ми харесват твоите!

    Спорна и много успешна и усмихната седмица :-)

    AntwortenLöschen
  28. Divan blog i divni, divni, divni kolacici, uzivam u setnji kroz tvoj blog :)))

    AntwortenLöschen