Mittwoch, 24. März 2010

Месни мъфинки



Напоследък се занимавам с много неща наведнъж и времето ми все недостига.. Като прибавим т.нар. пролетна умора, при мен известна като гарфийлдски мързел, нещата се усложняват :-D В такива периоди няма нищо по-хубаво от лесни, бързи и вкусни рецепти.

3а 12бр.:

2 ч.ч. (ч.ч=240мл) брашно
250мл айрян (1:1)
1 яйцe
2с. л масло/олио
10гр бакпулвер
2-3 скилидки чесън
сол, пресен магданоз
150гр шпек-кубчета

Брашното се пресява с бакпулвера и солта, добавя се айрянът, яйцeтo, течното масло, пресованите скилидки-чесън и разбърква добре. Последни се прибавят шпек-кубчетата и ситно нарязания магданоз. Мъфинените форми се намазват с мазнинка и на 2/3 се напълват със сместа. Пекат се на средна скара, 200°C, поохлаждат се върху решетка.



И въпреки мързела ми.. малко за шпека, както аз наричам този хранителен продукт:

Шпек най-общо се превежда като сланина - тъканта между кожата и мускулите на прасето. Разнообразието всъщност е голямо, според ползваната свинска част - от гръб, корем или от бут, видът на обработка, съдържанието на мастна тъкан и т.н.
Гръбният шпек често се ползва при шпиковане на по-сухи меса (завива се около телешко, например, за да се избегне изсушаването му при печене) и бардиране - същото при месо от дивеч, ползва се за добиване на мас, също смлян или на ситни кубчета в направата на различни видове салами.
Коремният шпек допълва обикновено този от плешката в направата на ауфшнит-салами (обикновено се продават нарязани на много тънки шайби, готови за консумация):
Bierschinken - бирена шунка, Bayerische Gelbwurst - баварски жълт салам, за Lyoner - лионер и тип Salami - 'шпеков салам'.
Шпек се предлага осолен, пушен и сушен, а и в комбинация от тези обработки.. Беконът, например, представлява осолена и опушена гръбна или коремна тлъстина заедно с част от месната тъкан.
Най-познати шпек-продукти са: Schwarwälder Schinken - шварцвалдската шунка, Tiroler Speck - тиролски шпек, Pancetta, още Lardo и Salo - познатата на всички ни домашна осолена сланина.

Често ползвам вид бекон, шварцвалдска шунка и Speckwürfel - шпек-кубчета.

Интересна находка: Нагледен каталог - салами, колбаси, шунка, шпек..

10 Kommentare:

  1. Изглеждат много апетитно :)

    AntwortenLöschen
  2. Добре дошла, Ирена!

    Благодаря за интереса и одобрителния коментар!

    Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  3. След тези чудни снимки май ще ме навиеш да правя солени мъфини. Дали ще имам подкрепа в семейството? Информацията е много полезна.
    Поздрави от мене!

    AntwortenLöschen
  4. Хехе, Дими :) Гарфийлдския мързел обикновено е в съчетание с Гарфийлдски апетит :) А тези мъфини Гарфийлд не би ги подминал, както и аз :)
    ПОздрави и хубава вечер :)

    AntwortenLöschen
  5. Как хубаво са бухнали мъфините:)...а за шпека и производните му - много полезна информация!Харесвам тези,които съм опитвала,но в БГ трудно и невинаги намирам каквото търся,за съжаление.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  6. Дими,
    това, че не ти достига време, видно не пречи да ни предлагаш изкушения - може би не с темпото, което би желала. Тези нежни мъфинки са апетитно неустоими, а и какво по-хубаво от лека и вкусна рецепта. Благодаря и за полезната тематична информация.
    Вкусна, здрава и усмихната вечер, Диана

    AntwortenLöschen
  7. Пробвай, Ивейн! При нас се харесват :-)

    Psssst! - нито дума за апетита, Зори! Скоро само по цвят на козинката ще се различвам от Гарфийлд..

    Диди.. отдавна съм загубила представа какво се предлага в родината. Скоро Val ме попита дали може да се замени шпека с пастърма и аз пуснах търсачка с думата.. срам ме е, но не съм много наясно нито с предлаганото, нито с наименованията..

    Благодаря за посещението и одобрителния коментар, Диани!

    Хубава вечер, приятели :-)

    AntwortenLöschen
  8. Ооо, онези солени мъфинки със сиренце са ни много любими, така че тези със сигурност ще ни харесат!

    Много ми харесва снимката с металната скара! :-)

    AntwortenLöschen
  9. Да ви е вкусно, Ирина!

    Хоризонталната снимка (аз все се стремя да права по една вертикална и по една хоризонтална на рецепта, макар че не винаги единия от вариантите е удачен..) - по едно време имах усещането, че прекалявам със засилване на контраста.. но друго е по-лошо: по никое време изядох мъфина..

    Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  10. Хаха, ами така се получава, за жалост. Докато разчупиш мъфина за снимката и после сърце не ти дава да го оставиш да изсъхне :-D
    И аз така "спасих" един вчера :P

    Мисля, че цветовете са идеални, изобщо не си прекалила с контраста - много ми харесва!

    AntwortenLöschen