Freitag, 5. März 2010

Картофени кнедли с пълнеж от козе сирене



Продукти за 4 порции:

1кг. картофи
100-150гр. брашно
20гр. масло или маргарин
2 яйца
сол
смляно индийско орехче
пресен розмарин

В случай на рядко картофено тесто - картофено нишесте (може и пшеничено).

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина 'почиват' все още в горещата вода. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Пасираната картофена смес може да престои до другия ден в хладилник, но кнедлите се получават също добре, ако се правят в същия ден.
Към картофената пасирана смес се прибавят солта, подправките, добре разбърканите яйца, брашното.. (евентуално картофеното/пшеничено нишесте - в зависимост от консистенцията, гъстотата на тестото), хубаво се омесва и остава за няколко минути.

3а пълнежа:

200гр бяло козе сирене
няколко стръка розмарин
няколко люти чушлета

Чушлетата се почистват от семенцата и дръжчиците, нарязват се на много ситно, Розмаринът се почиства от грубите стъбла и също наситнява. Сиренето се намачква, разбърква се с наситнените подправки и овалва на малки (малко по-малки от орех) топчета.
От картофената смес се оформят плътни топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно. Във всяка се скрива по едно топче сирене. Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не вряща вода! Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят около 15-20 минути на слаб огън. После се отстраняват или котлонът се изключва и още 5мин. след това могат да киснат в горещата още вода. Сервират се топлички. Чудесно пасват с гарнитура от червено зеле с ябълки:

700гр сладко-кисело червено зеле
2 средно големи червени ябълки
2с. л масло
розмарин
индийско орехче

Ябълките, разбира се, се почистват и нарязват на резенчета (може и на ренде), разбъркват се с червеното зеле, мазнинката и подправките и се пекат в умерена фурна.
През това време се забъркват и варят кнедлите.

Kommentare:

  1. Поредните вкусни кнедли от теб, Дими!

    Поздрави и хубави събота и неделя!

    AntwortenLöschen
  2. Идеално приготвени, аранжирани, поднесени и снимани! :)

    AntwortenLöschen
  3. Дими, винаги са ме изкушавали твоите кнедли, но като знам, че ще трябва сама да си ги ям, не смея да направя.

    Хубав и усмихнат уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  4. Отдавна не съм влизала тука, но трябва да кажа че ме изненада, още по интересни и оригинални предложения и страхотни презентации...
    Козе сирене, розмарин, червено зеле, ябълки, картофи....самата рецепта говори сама за себе си...изтънченос и наслада за небцето...
    Спокоени и много слънчави дни през променливия месец Март :-)

    AntwortenLöschen
  5. Прекрасно поднесени са, Дими!
    Не съм правила още кнедли, но е крайно време
    да опитам при толкова изкушаващи предложения :)
    Слънчево настроение :))

    AntwortenLöschen
  6. Дими,
    изключително красиво ...,
    предполагам и много вкусно!
    Хубав, слънчев и усмихнат уикенд, Диана

    AntwortenLöschen
  7. Определено съм фен на кнедлите.Тази зима правих за пръв път и ги харесах много.При теб има чудесни рецепти за тях,ще се възползвам:)
    Хубави почивни дни!

    AntwortenLöschen
  8. Пепи, благодаря ти за посещението и одобрителния коментар!

    Изключително ценно ми е мнението ти, Ева! Много ме радват думите ти!

    Хм.. Тони.. а път към Виена нямаш ли? Обещавам освен тортЕ, за основно да има кнедли :-)

    Привет, Лати! Благодаря ти за хубавите думи!

    Винаги ще си спомням първия път, когато опитах кнедли, Дани: бе огромна, направена от сухар, като гарнитура към диво свинско в сос. Рекох си: ъъъ, това нещо е хем безвкусно, хем сурово! Имах съвсем другa нагласа за вкуса.. :-D В последствие ги харесвам много, особено картофените :-)

    Вкусно! Съвсем скоро пак ще правя, Диани :-)

    Поздрави сърдечни, благодарност за интереса и одобрението и пожелание за спокоен, вкусен и усмихнат уикенд!

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря, Диди! Ще се радвам :-)

    Споделила съм няколко рецепти за картофени кнедли - всъщност една основна и вариации на пълнеж и сос, обожавам ги! За съжаление снимките не са особено добри и постепенно ще ги подменя..

    Поздрави и уикенд, пълен с хубави емоции :-)

    AntwortenLöschen
  10. Ех, тези кнедли! От кога им се любувам само, да взема вече да ги приготвя? :-D
    Сестра ми е вегетарианка и мисля че много ще й допаднат. Трябва да угаждам на всички, иначе се сърдят :-))

    Хубава и много усмихната неделя, Дими!

    AntwortenLöschen
  11. Я виж ти :-D Ще ми е приятно, ако кнедлите се харесат на сестричка!

    Хубава неделя и за теб, Ирина!
    Благодаря ти за интереса :-)

    AntwortenLöschen
  12. Честит 8-ми Март, мила Дими!Желая ти да си здрава, много обичана и желана, щастлива майка и съпруга!Бъди все така лъчезарна!Поздрави и целувки!Теменужка

    AntwortenLöschen
  13. Благодаря ти, Теменужка!

    Всичко най-хубаво и за теб, мила! :-)

    AntwortenLöschen
  14. Дими, пак им се любувам, прекрасни са! За три години в Бърно не се изкуших даже да ги опитам, но тези са като магнит! Още веднъж приеми поздравленията ми за тях и днешния празник! Обичана и винаги желана жена бъди! :)

    AntwortenLöschen
  15. Ей, сегинка ми пламнаха бузките :-D

    Благодаря ти, Ева, за милите думи!

    В Чехия правят едни много интересни хлебни кнедли.. още не съм се решила да се пробвам, малко сложни ми се струват.

    На свой ред: много нежност, любов и здраве ти желая!

    AntwortenLöschen