Продукти за 4 порции:
1кг. картофи
100-150гр. брашно
20гр. масло или маргарин
2 яйца
сол
смляно индийско орехче
пресен розмарин
В случай на рядко картофено тесто - картофено нишесте (може и пшеничено).
Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина 'почиват' все още в горещата вода. После се заливат със студена вода и се белят. Пасират се (най-често с ръчна преса). Пасираната картофена смес може да престои до другия ден в хладилник, но кнедлите се получават също добре, ако се правят в същия ден.
Към картофената пасирана смес се прибавят солта, подправките, добре разбърканите яйца, брашното.. (евентуално картофеното/пшеничено нишесте - в зависимост от консистенцията, гъстотата на тестото), хубаво се омесва и остава за няколко минути.
3а пълнежа:
200гр бяло козе сирене
няколко стръка розмарин
няколко люти чушлета
Чушлетата се почистват от семенцата и дръжчиците, нарязват се на много ситно, Розмаринът се почиства от грубите стъбла и също наситнява. Сиренето се намачква, разбърква се с наситнените подправки и овалва на малки (малко по-малки от орех) топчета.
От картофената смес се оформят плътни топки, големи колкото да се овалят удобно в шепите, а дланите се мокрят съвсем леко с вода за по-лесно. Във всяка се скрива по едно топче сирене. Кнедлите се потапят в гореща подсолена, но не вряща вода! Проверява се да не полепнат по дъното на тенджерата и се оставят около 15-20 минути на слаб огън. После се отстраняват или котлонът се изключва и още 5мин. след това могат да киснат в горещата още вода. Сервират се топлички. Чудесно пасват с гарнитура от червено зеле с ябълки:
700гр сладко-кисело червено зеле
2 средно големи червени ябълки
2с. л масло
розмарин
индийско орехче
Ябълките, разбира се, се почистват и нарязват на резенчета (може и на ренде), разбъркват се с червеното зеле, мазнинката и подправките и се пекат в умерена фурна.
През това време се забъркват и варят кнедлите.
Поредните вкусни кнедли от теб, Дими!
AntwortenLöschenПоздрави и хубави събота и неделя!
Идеално приготвени, аранжирани, поднесени и снимани! :)
AntwortenLöschenДими, винаги са ме изкушавали твоите кнедли, но като знам, че ще трябва сама да си ги ям, не смея да направя.
AntwortenLöschenХубав и усмихнат уикенд :-)
Отдавна не съм влизала тука, но трябва да кажа че ме изненада, още по интересни и оригинални предложения и страхотни презентации...
AntwortenLöschenКозе сирене, розмарин, червено зеле, ябълки, картофи....самата рецепта говори сама за себе си...изтънченос и наслада за небцето...
Спокоени и много слънчави дни през променливия месец Март :-)
Прекрасно поднесени са, Дими!
AntwortenLöschenНе съм правила още кнедли, но е крайно време
да опитам при толкова изкушаващи предложения :)
Слънчево настроение :))
Дими,
AntwortenLöschenизключително красиво ...,
предполагам и много вкусно!
Хубав, слънчев и усмихнат уикенд, Диана
Определено съм фен на кнедлите.Тази зима правих за пръв път и ги харесах много.При теб има чудесни рецепти за тях,ще се възползвам:)
AntwortenLöschenХубави почивни дни!
Пепи, благодаря ти за посещението и одобрителния коментар!
AntwortenLöschenИзключително ценно ми е мнението ти, Ева! Много ме радват думите ти!
Хм.. Тони.. а път към Виена нямаш ли? Обещавам освен тортЕ, за основно да има кнедли :-)
Привет, Лати! Благодаря ти за хубавите думи!
Винаги ще си спомням първия път, когато опитах кнедли, Дани: бе огромна, направена от сухар, като гарнитура към диво свинско в сос. Рекох си: ъъъ, това нещо е хем безвкусно, хем сурово! Имах съвсем другa нагласа за вкуса.. :-D В последствие ги харесвам много, особено картофените :-)
Вкусно! Съвсем скоро пак ще правя, Диани :-)
Поздрави сърдечни, благодарност за интереса и одобрението и пожелание за спокоен, вкусен и усмихнат уикенд!
Благодаря, Диди! Ще се радвам :-)
AntwortenLöschenСподелила съм няколко рецепти за картофени кнедли - всъщност една основна и вариации на пълнеж и сос, обожавам ги! За съжаление снимките не са особено добри и постепенно ще ги подменя..
Поздрави и уикенд, пълен с хубави емоции :-)
Ех, тези кнедли! От кога им се любувам само, да взема вече да ги приготвя? :-D
AntwortenLöschenСестра ми е вегетарианка и мисля че много ще й допаднат. Трябва да угаждам на всички, иначе се сърдят :-))
Хубава и много усмихната неделя, Дими!
Я виж ти :-D Ще ми е приятно, ако кнедлите се харесат на сестричка!
AntwortenLöschenХубава неделя и за теб, Ирина!
Благодаря ти за интереса :-)
Честит 8-ми Март, мила Дими!Желая ти да си здрава, много обичана и желана, щастлива майка и съпруга!Бъди все така лъчезарна!Поздрави и целувки!Теменужка
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Теменужка!
AntwortenLöschenВсичко най-хубаво и за теб, мила! :-)
Дими, пак им се любувам, прекрасни са! За три години в Бърно не се изкуших даже да ги опитам, но тези са като магнит! Още веднъж приеми поздравленията ми за тях и днешния празник! Обичана и винаги желана жена бъди! :)
AntwortenLöschenЕй, сегинка ми пламнаха бузките :-D
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Ева, за милите думи!
В Чехия правят едни много интересни хлебни кнедли.. още не съм се решила да се пробвам, малко сложни ми се струват.
На свой ред: много нежност, любов и здраве ти желая!