И специално за съпружето, разбира се! - сладки с мак :-D
300гр брашно
180гр масло
80гр смляно маково семе
80гр пудра захар
1 яйце
1 щипка сол
1с. л ром
80гр тъмен шоколад
Брашното се пресява, пудрата захар също, прави се кладенче и в него: студеното масло, нарязано на кубчета, щипка сол, яйце, лъжица ром. Замесва се. След като започне да се хомогенизира, към тестото се прибавя смляното маково семе и доумесва. тестото, оформено на руло, се завива в свежо фолио, оставя се за час-два в хладилник и после от него се режат равномерни шайби (всяка от по 10гр), овалват се между дланите на фитилче, чиито краища се завиват в полумесец, редят се в застлана с готварска хартия тава и пекат на средна скара, 180°C до златисто. Охлаждат се върху решетка и след това частично потапят в разтопения на водна баня тъмен шоколад.
Дими,
AntwortenLöschenизключително фина комбинация
и аранжировка също.
Имаш коледен подарък при мен,
Сърдечен поздрав, Диана
Моята най-сърдечна благодарност, мила ми Диани!
AntwortenLöschenДими, има ли още? :)
AntwortenLöschenАз малко си "глътнах граматиката" вчера при отредената ми роля на полазник, но вярвам, че като добронамерен, винаги оптимистично настроен и чувствителен човек, за какъвто се самоопределям бих "повлякла крак" само за добри и хубави неща. Да е плодотворна и красива идващата година за тебе.
И тези сладки са чудесно продължение на серията.
Този коментар можеш да не го публикуваш. Мълчанието ми наистина беше от смущение.
Поздрави и топла прегръдка!
Ивейн,
AntwortenLöschenаз пък се радвам, че ти си ми 'полазник' :-D Вярвам, че дори и да не успея да изрисувам нито една торта, тъй изящно и сполучливо, както ти го правиш.. вярвам, а и си пожелавам, годината да носи твоите отличителни белези: оптимистична, добронамерена, пресъздаваща красивото, търсеща оригинални творчески решения.. нека е и за теб плодотворна и красива идващата година!
Благодаря ти за вниманието, милото отношение и чудесните благопожелания!
Сърдечен поздрав и :-)
Е, нямаше как без нещо специално за съпружето :-)) Харесват ми, макар без да знам какъв е вкусът на маковите сладки, изглеждат много апетитно. А така, както си наредила от всеки вид по едничка, да не би да подканваш да си вземем? :-)
AntwortenLöschenПоздрави, Дими, за вкусно, коледно и много усмихнато настроение!
Дими, мислех, че съм приключила с правенето на сладки поне до Коледа. Двете с дъщеря ми обичаме сладкиши с мак и тези кифлички трябва да се направят :-D
AntwortenLöschenСърдечни пожелания за здраве и усмивки :-)
Тестените изделия с мак са любими и за моя съпруг :-) Дано се усладят и на вас!
AntwortenLöschenСърдечни поздрави и много :-)
Дими, привет!
AntwortenLöschenВключила съм маковите кифлички в към списъка си с Коледи сладки тази година :)
Искам да те попитам за маковото семе в блендера ли го мелиш?
Също така за кифичките с тиквени семки - смяташ ли че ще се получи добре със слънчогледови (имам отворен пакет)и ако остане време и мислиш че няма да е зле може и тях да спретна :)
Надявам се да не си твърде заета с твоите сладки и да ми отговориш скоро!!!
С най-сърдечен поздрав и топла прегръдка: Мария
Привет, Мария :-)
AntwortenLöschenТиквеното семе има специфичен вкус, който аз мнооого харесвам.. мисля, че със слънчоглед няма да е същото. Но може би да се получат и по този начин много вкусни :-)
А маковото семе - купувам го смляно. Предполагам, че може да се мели в кафемелачка на малки дози, но не е хубаво за машинката, заради мазнината, която се съдържа и отделя от мака.. И така. Дано съм ти помогнала със споделеното. Но каквото и да приготвиш за Коледа, Мария, аз никак не се съмнявам, че ще е сполучливо и изключително вкусно!
Пожелавам ароматни, уютни, весели предпразнични дни :-)