и като за малка двуетажна торта - двойна доза от продуктите. От всяка доза, преди да разпределя тестото в тава 40х30см, заделях за основен блат. Изсипвах мъничко тесто в кръг върху готварска хартия, заравнявах и във фурната. Долният етаж е с диаметър 17см, горният - с диаметър 15см. Исках да са с по-голяма разлика в диаметрите, но.. така се получи.
Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно - обикновено и от кестени, и нишестето. Изсипва се в тава с размери приблизително 40х30см застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха. Охладено се намазва с предварително направения крем:
Маскарпонето и кестеновият мармалад се разбъркват хубаво. Разбива се течната сметана с пудрата захар. Смесват се. Хомогенизирана, сместа се намазва последователно върху блатовете разрезани на ивици с ширина съответно за първи етаж 9см, за втори - 7см. Завиват се върху основните блатове (17см и 15см), поради малкия диаметър се стягат в свежо фолио и тортите се оставят до следващия ден в хладилник, да се стегнат.
После следва маслен крем и в случая заради вкусовите предпочитания съм покрила с бадемов марципан. Апликациите и плашилото (Георг Тиквената глава) са от захарен фондан.
Есента обикновено е леко меланхоличен сезон, но от тази красота лъха много ведро настроение. Прекрасна е! А Георг Тиквената глава - много добра находка! Ведра и ползотворна седмица!
Дими, прекланям се пред талантите ти! Ти си невероятна! Ако ми беше по-наблизо, сигурно щях да идвам на уроци при теб :-)) Нямам думи с които да изкажа възхищението си! Хубава и усмихната седмица :-)
Абра, отново произведение на изкуството :) Като видях тези дни есенните бисквитки, се сетих, че ни очаква да видим, нещо есенно-красиво .......:) И ето.... то не закъсня !!! Поздравления за поредната, галеща погледа красота !!!
Незнам какво да кажа, думите са излишни през тази красота! Отново казвам, че не спирам да се възхищавам и прекланям пред таланта ти Дими! Целувки и хубава седмица!
Дими, поредното вълшебство в есенни цветове и вкусове! Георг Тиквената глава е безкрайно чаровен и прекрасен завършек за приказната композиция. Много настроение и усмивки, Диана
Нямам думи с които да изкажа възхищението си към твоите умения! Всяка следваща торта е много по-красива от предишната! Очаквам с нетърпение следващата от поредицата Сезонни торти - Зимната! Весела и усмихната седмица ти желая! Поздрави!
Аз съм върл фен на това изкуство /тортоправенето/ и като такава,просто се прекланям пред таланта ти,мила Дими.Тортата е просто невероятна.Огледала съм я в детайли и съм възхитена. Поздрави и лека вечер!
Дими, прекрасна е :) Изпипана до последния детайл и нюанс, имаш много прецизна ръка :) а Георг е като "черешката" :)И той като тортата като че ли е неръкотворен :) Хубава нова седмица от мен!
Здравей не намерих мейл за да контактувам чрез него,мисля че публикуваш красиви неща.Бих искал да те поканя като гост блогър да публикуваш матерял при мен.Моят мейл е - v2.0@abv.bg Ще се радвам ако откликнеш на идеята.
Нямам думи.... това е чудесен поздрав за всичките ти почитетели, които обичат есента с тази наистина красива, есенна торта.Есента е може би най-красивия сезон, на които ни дарява с разнообразни пейзажи изпълнени с нежни цветове, който си умело съчетала .... Много добра графичната визия, изтънчена, свежите и искрящи цветове, който зареждат със слънчево настроение... Преклон пред таланта ти! Поздарав и много въздушни целувки! :-) Лати
Дима действительно замечательный и '.. Тогда это время в Италии идет хорошо с этим торт время temperatira и ландшафта. Помните Опавшие листья очень рано шарфы .. Я бы сказал, замечательные. Поздравляем красивой реализации. Скопирован, и я надеюсь достичь в ближайшее время. Я также использую сахар coperura пасту и, возможно, те, кто думает? Alessandra
Дими, страхотна е! Весела и свежа, а и 100% много вкусна. :)))
AntwortenLöschenКрасива с всички цветове и плодове на есента.А "сладурчето "на върха ми създаде добро настроение.Хубава и усмихната седмица!
AntwortenLöschenЕсента обикновено е леко меланхоличен сезон, но от тази красота лъха много ведро настроение.
AntwortenLöschenПрекрасна е! А Георг Тиквената глава - много добра находка!
Ведра и ползотворна седмица!
Дими, прекланям се пред талантите ти! Ти си невероятна! Ако ми беше по-наблизо, сигурно щях да идвам на уроци при теб :-)) Нямам думи с които да изкажа възхищението си!
AntwortenLöschenХубава и усмихната седмица :-)
Абра, отново произведение на изкуството :) Като видях тези дни есенните бисквитки, се сетих, че ни очаква да видим, нещо есенно-красиво .......:)
AntwortenLöschenИ ето.... то не закъсня !!! Поздравления за поредната, галеща погледа красота !!!
Незнам какво да кажа, думите са излишни през тази красота! Отново казвам, че не спирам да се възхищавам и прекланям пред таланта ти Дими! Целувки и хубава седмица!
AntwortenLöschenО, Боже! Дими, с всяка следваща торта надминаваш предходната! НЕВЕРОЯТНА Е! Поклон пред нестихващия ти талант и уникални идеи!
AntwortenLöschenХубава и вкусна есенна седмица желая! :-)
Дими,
AntwortenLöschenпоредното вълшебство в
есенни цветове и вкусове!
Георг Тиквената глава
е безкрайно чаровен и прекрасен завършек за приказната композиция.
Много настроение и усмивки, Диана
Толкова похвални, пълни с положителни емоции и хубаво чувство коментари! Благодаря ви, приятели! :-)
AntwortenLöschenГеорг Тиквената глава - дължи симпатичното си име на съпружето ми :-D Всяка прилика с действителни лица.. не е случайна ;-)
Capricce, ще очаквам развитие и публикации зад направения вече Blogger-профил! Има какво да ни покажеш :-)
Усмихната и здрава есенна седмица, приятели!
Всички цветове на есента! Красиво и закачливо!
AntwortenLöschenНямам думи с които да изкажа възхищението си към твоите умения!
AntwortenLöschenВсяка следваща торта е много по-красива от предишната!
Очаквам с нетърпение следващата от поредицата Сезонни торти - Зимната!
Весела и усмихната седмица ти желая!
Поздрави!
Дими... чак яд ме хваща на грипове и истерии. Ти знаеш. Тортата е вълшебна!
AntwortenLöschenАз съм върл фен на това изкуство /тортоправенето/ и като такава,просто се прекланям пред таланта ти,мила Дими.Тортата е просто невероятна.Огледала съм я в детайли и съм възхитена.
AntwortenLöschenПоздрави и лека вечер!
Шедьовър!!!Поредният!!!
AntwortenLöschenКрасота,финес и елегантност събрани в едно.Вече нямам търпение да видя и предстоящата "Зимна".
Изключителна си Дими.Изключителна,изключителна...
Дими, прекрасна е :) Изпипана до последния детайл и нюанс, имаш много прецизна ръка :) а Георг е като "черешката" :)И той като тортата като че ли е неръкотворен :) Хубава нова седмица от мен!
AntwortenLöschenУсмихнахте ме :-) И ме смутихте с тези толкова мили, похвални думи.. И пак усмивка, и пак смут.. :-))
AntwortenLöschenСърдечно ви благодаря, приятели! Одобрението, интереса и вниманието ви са ми ценни! Благодаря!
А за Зимната... нямам още идея. А и както се очертава май няма да е преди края на годината. Нищо... зимата е дълга ;-)
Бъдете здрави и усмивки в дните ви да има :-)
Здравей не намерих мейл за да контактувам чрез него,мисля че публикуваш красиви неща.Бих искал да те поканя като гост блогър да публикуваш матерял при мен.Моят мейл е - v2.0@abv.bg
AntwortenLöschenЩе се радвам ако откликнеш на идеята.
Аха, точно в тези мънички и почти незабележими подробности се крие винаги красотата! :)
AntwortenLöschenЗа кой ли път отново ме очарова, Дими!
Благодаря ти!
Нямам думи....
AntwortenLöschenтова е чудесен поздрав за всичките ти почитетели, които обичат есента с тази наистина красива, есенна торта.Есента е може би най-красивия сезон, на които ни дарява с разнообразни пейзажи изпълнени с нежни цветове, който си умело съчетала ....
Много добра графичната визия, изтънчена, свежите и искрящи цветове, който зареждат със слънчево настроение...
Преклон пред таланта ти!
Поздарав и много въздушни целувки! :-)
Лати
Какво да кажа....Просто очаквам с нетърпение всяко следващо съвършенство!!!
AntwortenLöschenЦелувки!
Уау! Фантастична есен е дошла у вас :). Прекрасно продължение на сезонния ти поект.
AntwortenLöschenПоздрави!
И-мейлът ми е сгъчкан горе, между няколкото изречения в Über mich, Лъчезаре :-)
AntwortenLöschenОдобрението на Горски вълшебник като теб, Драго, са голям комплимент за мен! :-)
Лати, Краси, Теди, сърдечна благодарност за хубавите думи и внимание!
Поздрави с :-) и виртуални целувки!
Изключителна!Ще направя така,както бих постъпила когато разглеждам изложба......стоя в мълчание,придружено от една прекрасна музика!
AntwortenLöschenХубав ден!
Ооо! Благодаря, Нанита :-)
AntwortenLöschenПоздрави!
Дима действительно замечательный и '.. Тогда это время в Италии идет хорошо с этим торт время temperatira и ландшафта. Помните Опавшие листья очень рано шарфы .. Я бы сказал, замечательные. Поздравляем красивой реализации. Скопирован, и я надеюсь достичь в ближайшее время. Я также использую сахар coperura пасту и, возможно, те, кто думает?
AntwortenLöschenAlessandra
Grazie, Alessandra, per le gentili parole e complimenti!
AntwortenLöschenMeglio scrivere in italiano.. е si può ripetere la domanda, per favore?
Tanti saluti :-)
Ok... credo di avere sbaglito anche lingua.. Scusami.. Dicevo posso utilizzare la pasta di zucchero al posto del marzapane??
AntwortenLöschenGrazie a te Dimitrana.
Non sono sicuramente, Alessandra, non ho provato.
AntwortenLöschenLa pasta di zucchero deve essere spesso.. Penso che con fondente, sarà perfetto!
:-)
Ох, страхотна торта си направила! Пълна с настроение и много стилна. Ти си вълшебница!
AntwortenLöschenДаниела, благодаря ти за вниманието: добрите думи и комплимента :-)
AntwortenLöschenКаква есенна красота! Изобщо не ми е ясно как си я направила... въпреки че си пише :)) Браво, Дими!
AntwortenLöschenБлагодаря, Плами!
AntwortenLöschenПоздрав и :-)
what a mind-blowing cake !
AntwortenLöschenThank you for your compliment, exposemaximum :-)
AntwortenLöschen