Montag, 16. November 2009

Есенна вита - Autumn cake



След пролетната и лятната това е третата от сезонните торти, които реших да направя тази година.

Рецептата:

3а тестото:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
60гр. брашно
20гр. кестеново брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

и като за малка двуетажна торта - двойна доза от продуктите. От всяка доза, преди да разпределя тестото в тава 40х30см, заделях за основен блат. Изсипвах мъничко тесто в кръг върху готварска хартия, заравнявах и във фурната. Долният етаж е с диаметър 17см, горният - с диаметър 15см. Исках да са с по-голяма разлика в диаметрите, но.. така се получи.

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно - обикновено и от кестени, и нишестето. Изсипва се в тава с размери приблизително 40х30см застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. Когато е готово тестото се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха. Охладено се намазва с предварително направения крем:

За крема-пълнеж:

700гр кестенов мармалад (подсладено пюре)
250мл течна (36%) сметана
350гр маскарпоне
1с. л пудра захар

Маскарпонето и кестеновият мармалад се разбъркват хубаво. Разбива се течната сметана с пудрата захар. Смесват се. Хомогенизирана, сместа се намазва последователно върху блатовете разрезани на ивици с ширина съответно за първи етаж 9см, за втори - 7см. Завиват се върху основните блатове (17см и 15см), поради малкия диаметър се стягат в свежо фолио и тортите се оставят до следващия ден в хладилник, да се стегнат.

После следва маслен крем и в случая заради вкусовите предпочитания съм покрила с бадемов марципан. Апликациите и плашилото (Георг Тиквената глава) са от захарен фондан.

Разрязана:



В здраве, спокойствие и уют да премине есента :-)

Deine Bilder und Fotos in einer Slideshow auf MySpace, Knuddels oder deiner Homepage!alle Bilder dieser Slideshow anzeigen

34 Kommentare:

  1. Дими, страхотна е! Весела и свежа, а и 100% много вкусна. :)))

    AntwortenLöschen
  2. Красива с всички цветове и плодове на есента.А "сладурчето "на върха ми създаде добро настроение.Хубава и усмихната седмица!

    AntwortenLöschen
  3. Есента обикновено е леко меланхоличен сезон, но от тази красота лъха много ведро настроение.
    Прекрасна е! А Георг Тиквената глава - много добра находка!
    Ведра и ползотворна седмица!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, прекланям се пред талантите ти! Ти си невероятна! Ако ми беше по-наблизо, сигурно щях да идвам на уроци при теб :-)) Нямам думи с които да изкажа възхищението си!
    Хубава и усмихната седмица :-)

    AntwortenLöschen
  5. Абра, отново произведение на изкуството :) Като видях тези дни есенните бисквитки, се сетих, че ни очаква да видим, нещо есенно-красиво .......:)
    И ето.... то не закъсня !!! Поздравления за поредната, галеща погледа красота !!!

    AntwortenLöschen
  6. Незнам какво да кажа, думите са излишни през тази красота! Отново казвам, че не спирам да се възхищавам и прекланям пред таланта ти Дими! Целувки и хубава седмица!

    AntwortenLöschen
  7. О, Боже! Дими, с всяка следваща торта надминаваш предходната! НЕВЕРОЯТНА Е! Поклон пред нестихващия ти талант и уникални идеи!

    Хубава и вкусна есенна седмица желая! :-)

    AntwortenLöschen
  8. Дими,
    поредното вълшебство в
    есенни цветове и вкусове!
    Георг Тиквената глава
    е безкрайно чаровен и прекрасен завършек за приказната композиция.
    Много настроение и усмивки, Диана

    AntwortenLöschen
  9. Толкова похвални, пълни с положителни емоции и хубаво чувство коментари! Благодаря ви, приятели! :-)

    Георг Тиквената глава - дължи симпатичното си име на съпружето ми :-D Всяка прилика с действителни лица.. не е случайна ;-)

    Capricce, ще очаквам развитие и публикации зад направения вече Blogger-профил! Има какво да ни покажеш :-)

    Усмихната и здрава есенна седмица, приятели!

    AntwortenLöschen
  10. Всички цветове на есента! Красиво и закачливо!

    AntwortenLöschen
  11. Нямам думи с които да изкажа възхищението си към твоите умения!
    Всяка следваща торта е много по-красива от предишната!
    Очаквам с нетърпение следващата от поредицата Сезонни торти - Зимната!
    Весела и усмихната седмица ти желая!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  12. Дими... чак яд ме хваща на грипове и истерии. Ти знаеш. Тортата е вълшебна!

    AntwortenLöschen
  13. Аз съм върл фен на това изкуство /тортоправенето/ и като такава,просто се прекланям пред таланта ти,мила Дими.Тортата е просто невероятна.Огледала съм я в детайли и съм възхитена.
    Поздрави и лека вечер!

    AntwortenLöschen
  14. Шедьовър!!!Поредният!!!

    Красота,финес и елегантност събрани в едно.Вече нямам търпение да видя и предстоящата "Зимна".

    Изключителна си Дими.Изключителна,изключителна...

    AntwortenLöschen
  15. Дими, прекрасна е :) Изпипана до последния детайл и нюанс, имаш много прецизна ръка :) а Георг е като "черешката" :)И той като тортата като че ли е неръкотворен :) Хубава нова седмица от мен!

    AntwortenLöschen
  16. Усмихнахте ме :-) И ме смутихте с тези толкова мили, похвални думи.. И пак усмивка, и пак смут.. :-))

    Сърдечно ви благодаря, приятели! Одобрението, интереса и вниманието ви са ми ценни! Благодаря!

    А за Зимната... нямам още идея. А и както се очертава май няма да е преди края на годината. Нищо... зимата е дълга ;-)

    Бъдете здрави и усмивки в дните ви да има :-)

    AntwortenLöschen
  17. Здравей не намерих мейл за да контактувам чрез него,мисля че публикуваш красиви неща.Бих искал да те поканя като гост блогър да публикуваш матерял при мен.Моят мейл е - v2.0@abv.bg
    Ще се радвам ако откликнеш на идеята.

    AntwortenLöschen
  18. Аха, точно в тези мънички и почти незабележими подробности се крие винаги красотата! :)

    За кой ли път отново ме очарова, Дими!

    Благодаря ти!

    AntwortenLöschen
  19. Нямам думи....
    това е чудесен поздрав за всичките ти почитетели, които обичат есента с тази наистина красива, есенна торта.Есента е може би най-красивия сезон, на които ни дарява с разнообразни пейзажи изпълнени с нежни цветове, който си умело съчетала ....
    Много добра графичната визия, изтънчена, свежите и искрящи цветове, който зареждат със слънчево настроение...
    Преклон пред таланта ти!
    Поздарав и много въздушни целувки! :-)
    Лати

    AntwortenLöschen
  20. Какво да кажа....Просто очаквам с нетърпение всяко следващо съвършенство!!!

    Целувки!

    AntwortenLöschen
  21. Уау! Фантастична есен е дошла у вас :). Прекрасно продължение на сезонния ти поект.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  22. И-мейлът ми е сгъчкан горе, между няколкото изречения в Über mich, Лъчезаре :-)

    Одобрението на Горски вълшебник като теб, Драго, са голям комплимент за мен! :-)

    Лати, Краси, Теди, сърдечна благодарност за хубавите думи и внимание!

    Поздрави с :-) и виртуални целувки!

    AntwortenLöschen
  23. Изключителна!Ще направя така,както бих постъпила когато разглеждам изложба......стоя в мълчание,придружено от една прекрасна музика!
    Хубав ден!

    AntwortenLöschen
  24. Ооо! Благодаря, Нанита :-)

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  25. Дима действительно замечательный и '.. Тогда это время в Италии идет хорошо с этим торт время temperatira и ландшафта. Помните Опавшие листья очень рано шарфы .. Я бы сказал, замечательные. Поздравляем красивой реализации. Скопирован, и я надеюсь достичь в ближайшее время. Я также использую сахар coperura пасту и, возможно, те, кто думает?
    Alessandra

    AntwortenLöschen
  26. Grazie, Alessandra, per le gentili parole e complimenti!
    Meglio scrivere in italiano.. е si può ripetere la domanda, per favore?

    Tanti saluti :-)

    AntwortenLöschen
  27. Ok... credo di avere sbaglito anche lingua.. Scusami.. Dicevo posso utilizzare la pasta di zucchero al posto del marzapane??
    Grazie a te Dimitrana.

    AntwortenLöschen
  28. Non sono sicuramente, Alessandra, non ho provato.
    La pasta di zucchero deve essere spesso.. Penso che con fondente, sarà perfetto!

    :-)

    AntwortenLöschen
  29. Ох, страхотна торта си направила! Пълна с настроение и много стилна. Ти си вълшебница!

    AntwortenLöschen
  30. Даниела, благодаря ти за вниманието: добрите думи и комплимента :-)

    AntwortenLöschen
  31. Каква есенна красота! Изобщо не ми е ясно как си я направила... въпреки че си пише :)) Браво, Дими!

    AntwortenLöschen
  32. Благодаря, Плами!

    Поздрав и :-)

    AntwortenLöschen
  33. what a mind-blowing cake !

    AntwortenLöschen
  34. Thank you for your compliment, exposemaximum :-)

    AntwortenLöschen