Donnerstag, 17. September 2009

Лятна - Summer cake



На днешния празничен ден се сбогувам с лятото. Винаги по това време на годината ме налазва носталгия.. вече ми липсват наситените цветове на лятото, жарките лъчи, сладостта на плодовете, аромата на цветята. Ще съхраня топлия спомен и с вяра, надежда и любов ще очаквам следващото ярко, знойно лято :-)

Още през пролетта, когато направих пролетната вита торта, реших, че ще има и лятна:



Рецептата:

3а тестото съм ползвала основната рецепта за руло:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол
3-4с. л какао

и тъй като тортата, макар и малка, е двуетажна - двойна доза от продуктите. Като този път се изхитрих и от всяка доза, преди да разпределя тестото в тава 40х30см, заделях по мъничко за основен блат. Изсипвах мъничко тесто в кръг върху готварска хартия и заравнявах - за долнен етаж с диаметър 18см и за горен с диаметър 14см.

Съдържа два вида крем-пълнеж.

Първият етаж е с прасковен:

200гр праскови (от компот или пресни, но съвсем узрели)
300гр маскарпоне
100мл течна сметана
100гр фина, неовкусена извара
3-4с. л пудра захар
6л. желатин

Прасковите се пасират. Желатинът се накисва във вода. Течната сметана се разбива с пудрата захар. Отделно се смесват маскарпонето, пасираните праскови и изварата. Втечнява се на съвсем лек огън желатинът и внимателно разбърква към тази смес, после се добавя и сметаната.
От опеченото върху готварска хартия тесто, с размери 30х40см се режат по дължина три ивици, всяка широка 10см, намазват се с крема и завиват върху основния блат. Стяга се в саморегулиращ се тортен ринг, за ден се оставя да стегне в хладилник.
Ей го разрязан първият етаж:



Вторият етаж е малка вита Шварцвалд-черешова торта, кремът е от:

250мл течна млечна сметана
3-4с. л пудра захар
250гр извара
150гр амарена-череши (сладко от цели череши)

Разбива се течната сметана с пудрата захар, добавя се изварата. Хомогенизирана, сместа се намазва върху блата разрезан на ивици с ширина 6см, наслагват се и черешките, завива се на тортичка върху основния блат (14см), поради малкия диаметър се стяга в свежо фолио.

В последствие, при разрязване, изглежда така:



Тортата е покрита със захарен фондан, цветята и черешките, листенцата - също. Неядливи са клончетата върху горния етаж, дръжките на черешите и тънката текстилна зелена ивица опасваща втория етаж :-D





Подробно няма да описвам как е правена тортата, сходна е на пролетната. Ще си позволя да покажа част от безпорядъка из кухнята в процеса на работа ;-)



Ами.. това е. Днес времето е облачно, хладно.. и забелязвам тук-там първите посърнали, жълтеещи листа..

Сбогом, лято!




Честит да е днешния празничен ден, читателю! Нека всеки нов, идващ ден, без значение през кой сезон, бъде посрещан с вяра и надежда, с мъдрост и любов! Нека носи радост и :-)

52 Kommentare:

  1. Мила Дими,честит празник.Нека Вярата,Надеждата и Любовта ви съпътстват във всяко начинание.

    Тортата е изключителна.Вече всичко съм казала за теб,скъпа приятелко.Няма смисъл да се повтарям отново.Ти знаеш.Казала съм ти го,не го забравяй .... Богородица те е целунала по челото ,когато си се родила.

    AntwortenLöschen
  2. Честит празник, Дими! Нека Вярата, Надеждата и Любовта, заедно с Мъдростта да бъдат постоянни твои спътници.. и тази тъжна нотка по отиващото си лято да е само временно настроение, защото лятото също не е само сезон :) както и пролетта :)
    Поздрави!И.. тортата е прекрасна :)

    AntwortenLöschen
  3. Чтобы такую красоту создать надо обладать талантом художника и скульптора одновременно.
    Мои искренние и горячие аплодисменты.
    Потрясающе!!!

    AntwortenLöschen
  4. Скъпа Дими,
    честит празник!
    Вяра, надежда и любов -
    желая от сърце да бъдат винаги с теб!

    А тортата ... тази красота,
    този шедьовър носи много заряд, тонус и настроение.Прекрасна е!
    Благодаря ти, Диана

    AntwortenLöschen
  5. Честит празник, Дими! Нека с много Вяра, Надежда и Любов са изпълнени дните ти!

    Тортата е приказна, както винаги!

    AntwortenLöschen
  6. Дими, казвала съм го милион пъти- твоите торти са шедьоври ! И всеки път си мисля, ето тази с котетата и кадри от Виена ми е любимата..после идва пауна и аз се влюбих и в нея...сега пък това невероятно красиво изпращане на лятото в торта...не спираш да ме изненадваш !
    Честит празник и нека Вярата, Надеждата и Любовта бъдат твои постоянни спътнички !

    AntwortenLöschen
  7. Нека пожеланията ти се сбъднат .А за тортата-думите не стигат.Топла и красива есен/аз още не я посрещам/

    AntwortenLöschen
  8. Тортата ми спря дъха. Невероятно творение, поздравления! :)

    AntwortenLöschen
  9. :-)Съзерцавам я вече 30 мин., незнам какво да напиша.... много е свежа, игрива....слънчева, усещане за свежа и прохладна лятна градина, палитрата е жизнерадостна.
    Благодаря ти за слънчавата разходка по това произведение/не казвам торта/, която ме зареди с положителни емоции.
    Пожелавам ти от сърце все слънчеви моменти, успешен, усмихнат и весел ден!


    П.П....И ВАНГОГ би затаил дъх пред твоите слънчогледи....толкова истински.:-)

    ЛАТИНКА

    AntwortenLöschen
  10. Дими, какво да кажа?
    Оставяш ме без думи за пореден път.
    Страхотна си.
    Възхищавам се на уменията ти!
    Браво!

    AntwortenLöschen
  11. Спасибо за визит на мою страничку: Иден, спасибо тебе огромное за милые слова!

    Будь здорова и :-)!

    AntwortenLöschen
  12. Трогнахте ме, мили приятели! Смутиха ме и същевременно зарадваха хубавите ви думи!
    Сърдечно ви благодаря за интереса, посещението и похвалните коментари!

    От все сърце ви желая здраве, ведри, успешни, винаги усмихнати дни :-)

    AntwortenLöschen
  13. Онемях! Не мога да откъсна поглед от тази лятна прелест! Каквото и да напиша, няма да съумея да изразя какво чувствам като я гледам.
    Нека Вяра, Надежда и Любов царят в семейството ти!

    AntwortenLöschen
  14. Ще притая дъх в очакване на есенната торта, защото щом си уловила на лятото най-хубавото - черешите, слънчогледите и нежните полски цветя, то какво ли ще бъде с колорита на есента. Прелестна торта. И сърдечни пожелания.

    AntwortenLöschen
  15. Невероятна торта Дими!Поздравления за всичко което правиш!

    AntwortenLöschen
  16. Дими, поздравления!
    Поредната насада за сетивата и не само ...
    Сякаш не е правена от човешка ръка
    Имаш уникален талант и дарба да твориш красота, бих казала изкуство
    Аплодисменти!

    AntwortenLöschen
  17. Благодарност сърдечна!!!

    Рос.. и есенна ще има, пожелавам хубава есен и очаквам вдъхновението си :-)

    Tеди, Нанита, Вики.. всичко най-добро!

    AntwortenLöschen
  18. Еее Дими недей така, защо сбогом..то пак ще дойде скоро :) А за тортата..незнам какво да кажа просто, немога да намеря подходящите думи с които да опиша възхищението си! Перфектна и стилна както всички твои торти досега! Гореща прегръдка от мен!

    AntwortenLöschen
  19. За мен думите са безсилни да предадат емоциите и чувствата,които навява тази прелест...Имаш страхотен талант и специално виждане за нещата,малко нестандартно,много емоционално...
    Радвам се,че те познавам,макар и само виртуално...толкова позитивно ми действаш!
    Благодаря ти!
    Много целувки!

    AntwortenLöschen
  20. Краси... аз пък трудно намирам най-точните думи, за да изразявам признателността си от симпатията и интереса, радостта си от одобрението, което срещам сред коментарите в блога си! Драго ми е, че с нещо направено от мен бих могла да зарадвам, усмихна, подаря топло, хубаво чувство.. На свой ред благодаря за тази възможност!

    Целувки и :-) и от мен!

    AntwortenLöschen
  21. A, Мими.. сбогувам се с лятото аз. Не знам, но някак си.. жалко е, че си отива. Всъщност.. кхм! - следващото ще е още по-хубаво :-D

    Благодаря ти, Мимичка! Прегръдка и от мен :-)

    AntwortenLöschen
  22. Слънчево сбогуване с лятото.

    AntwortenLöschen
  23. Думите не стигат, за да опиша какво възхищение и уважение чувствам, когато гледам тази торта.
    Желая ти още повече вдъхновение и оставам в очакване на есенна торта :-)

    П.П. Ако смяташ, че така изглеждаща кухнята ти е в безпорядък, значи със сигурност не искаш да виждаш моята, докато готвя :-D

    AntwortenLöschen
  24. И слънчево посрещане на есента.. пожелавам, Блага :-)

    ...и пак се изчервявам!
    Живот и здраве да е! - и есенна ще има, Ирина :-)

    пп. ..ами обикновено няма нищо върху плота, освен чаша или саксия със свежи подправки.. и 10000000 наизвадени неща са сами по себе си вече абсолютен безпорядък!
    Хей, защо пък да не искам да видя твоята територия в разгара на кулинарни страсти?!

    :-)))

    AntwortenLöschen
  25. Не само есенната ,а и зимната ще чакаме с нетърпение!Прелестна е!Всичко друго е казано.
    Незнам защо се смущаваш!Тези толкова ,изпълнени с положителни емоции коментари,могат да те направят само още по-сигурна в това ,което твориш.

    AntwortenLöschen
  26. Благодаря, Гери! :-)))

    ..eх, не знам.. аз съм си всъщност притеснителна. И стеснителна. И неуверена в себе си..
    Затова и толкова повече се радвам, когато усмихвам някого.

    AntwortenLöschen
  27. Мила ми Дими,тортата е изключителна ! С огромно удоволствие ти гостувам ,пък макар и виртуално ! Защо не си ми малко по-наблизо ?!Прегръщам те ! :-)

    AntwortenLöschen
  28. Благодаря ти, мила Габи!

    Винаги си добре дошла из страниците на блога ми.. пък и не само :-)))


    Поздрав най-сърдечен!

    AntwortenLöschen
  29. great cake!!so beautiful and looks so delicious..we only have summner here, so i have no chance to say goodbye.. ;)

    AntwortenLöschen
  30. Hi, QIS!

    Thank you very much for your nice comment!

    Ahaa.. I understand :-) Hm.. will be interesting what you will say about my coming wintercake.. :-D

    AntwortenLöschen
  31. OMG ! what a beautiful cake :)

    AntwortenLöschen
  32. Потресена съм! Как е възможно това да е торта?! Ако имах такава красота в кухнята си, едва ли бих си позволила да я докосна. Само щях да си я гледкам.И тъй като аз вече няколко седмици съм в депресия, поради свършека на лятото, напълно разбирам тъгата ти:) Но какво пък, ще ни покажеш есенна торта. От сега си представям цветовете и красотите, които ще пресъздадеш:) Пожелавам спокойна и топла есен, Дими:)

    AntwortenLöschen
  33. И аз отново ти се порадвах. :)

    Благодаря!

    AntwortenLöschen
  34. О, със сигурност не искаш да виждаш кухнята ми по време на тортоправене. Толкова е малка, а съм събрала толкова много неща в нея, че трудно някой може да ми прави компания, докато готвя, без да ми пречи :) Но се примирявам с това, че съм на квартира и гледам с надежда към светлото бъдеще и към мечтаната кухничка :)

    Аз имам един въпрос. Понеже много ми допадат всичките кремове на витите торти и искам следващия път да направя такъв, можеш ли да предложиш някакъв заместител на фината извара, тъй като в България, доколкото знам няма такава, или поне аз не съм срещала. Купувала съм 1-2 пъти извара, но тя има вкус на краве сирене и макар обезсолена, пак не ми е никак вкусна. Мислех си да увелича дозата на маскарпонето, но не знам дали е добра идея. Ти как мислиш? Има ли начин и без изварата да се доближа поне малко до тези вкусни и ароматни кремове :)

    Поздрави и лека нова седмица!

    AntwortenLöschen
  35. Както винаги изоставам с коментара! Затова извинения!Лятото е прекрасно, то стопли сърцата ни и нас самите и тази топлина ще носиме до следващите топли слънчеви лъчи. А сега нека се радваме на есента, на нейния аромат изпълнен от продородието и изобилието и от прелеста на златната палитра! С твоите прекранти торти,човек може да преживее тази раздяла с наслада!Честит празник! Много щастие!

    AntwortenLöschen
  36. Thank you, exposemaximum, for your nice words and stopping by!

    :-)

    AntwortenLöschen
  37. Aми... беше. Т.е. беше торта - поизядена е, горният етаж липсва, от долния - 1/5 стои самотна в подноса.. Някои хора обичат да изравняват след отрязване, и изравняват, и изравняват.. и все не било равно :-)))
    Благодаря ти, Ирони, за посещението, интереса и за хубавите думи! Идеята за есенна торта все още не е узряла в главицата ми.. но има време.. И да, дано есента се окаже спокойна, уютна, златно-красива и добра за всички ни :-)

    AntwortenLöschen
  38. Драго, Дария, усмихвате ме.. Благодаря ви!

    Ирина, ..:-D Пожелавам за в бъдеще най-хубавата и удобна кухня!

    И тъй като съвсем наскоро стана дума за изварата, ще си позволя да копирам отговора си:
    Обикновено из рецептите линквам думата извара със снимка на продукта. Знам, че това не е достатъчно.. Затова ще се опитам да обясня по-подробно:
    Изварата е подобна на консистенция до т.нар. сирене-крема или 'Филаделфия'-та, с разликата, че е съвсем неутрална на вкус т.е. неовкусена е и може да й се прибавя сол или захар, съответно да се ползва в солени и в сладки ястия. Тук е много разпространен продукт в няколко варианта на %-на масленост, вкл. и с 0,1 % Fett..
    В България.. от опит нищо, за съжаление, не мога да кажа. Но е ставало и тук на въпрос, та.. с голяма благодарност към Юнона (Петя), цитирам:
    "По темата - за кремове и сладкиши ползвам извара "Забърдо", която е много фина и поради това - наистина подходяща за целта. Продава се в половинкилограмови опаковки. Мисля, че я има във всички по-големи магазини."

    AntwortenLöschen
  39. Благодаря много за информацията, ще потърся тази извара :-)

    AntwortenLöschen
  40. Видях снимките на тората още преди няколко дни и тогава и сега се питам дали само рецепта е достатъчна.Това е уникат,създаден с нещо повече от продукти.Дими,продължавай да твориш!

    AntwortenLöschen
  41. Благодаря ти, Петя!

    Не, не е достатъчно само рецепта.. но тя е основата ;-) Неоходими са още желание, въображение, време, спокойствие.. и известно количество опит.

    Поздрав, Петя и пожелание за хубави есенни дни :-)

    AntwortenLöschen
  42. Аз идвам с един чисто практически въпрос: тортата на приблизително колко парчета може да се разреже?
    И понеже скоро имам повод за тортоправене - майката на приятеля ми има рожден ден в средата на октомври и от няколко дни мисля само за двуетажна торта и срам, не срам, мисля да опитам. Пък нали човек ако не пробва, няма как да се научи.
    Надявам се, че няма да бъда досадна, ако идвам с някое друго въпросче, като това например - как преценяваш центъра на долната торта, така че втория етаж да бъде на правилното място. По чисто матеметически начин си мисля, че бихме могли да спуснем две прави и където се пресекат да бъде центъра и спрямо него да сложим пръчиците. Не знам дали изобщо логиката ми е правилна, ще споделиш си своя опит? :-)

    Поздрави и усмивки от мен за хубава нова седмица!

    AntwortenLöschen
  43. Здравей, Ирина! Винаги се радвам на посещенията ти и интереса!

    За тортата: знае се вече, че правя все малки тортЕта, пък били те и двуетажни.. :-) Горният етаж се реже на 8 парчета максимум. т.е. 4 нормални (ако не е за десерт, а основен обект с кафе, чай, сок или ликьор) ;-) Долният в това отношение е по-щедър: около 12, дебелината се компенсира донякъде от височината..

    Центърът.. да, засичам два перпендикулярни диаметъра и отбелязвам. Пръчиците-подпорки ги слагам на око ;-) За втория етаж, преди полагането му - маркирам с очертание - кръг малко по-малък от диаметъра му и върху него поставям.

    Интересен повод в средата на октомври: ще стискам палци и ще се радвам да видя резултата - много красив и мил жест от твоя страна :-)

    Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

    AntwortenLöschen
  44. Е, значи съвсем спокойно ще стигне, пък и в крайна сметка тортата не е за наяждане :-)
    Мислех си, ако капна 2-3 капки червена боя при тестото за блатовете, ще наруша ли по някакъв начин свойствата му?

    AntwortenLöschen
  45. Аха.. red velvet :-) Не, не мисля, че свойствата му ще се променят, но и не знам дали няколко капки боя биха били достатъчни.. ?

    AntwortenLöschen
  46. Ами не искам да го правя чак като red velvet. По-скоро леко розовеещ блат :-) Ще гледам да не прекалявам с боята, макар че според мен след изпичане ще стане по-светло?!

    AntwortenLöschen
  47. Да, след изпичане цветът се променя: става по-блед. Но леко розовеещ, мисля, че ще се получи.. Признавам, стана ми интересно :-)

    Разбира се, зависи и от самата боя. Досега не съм правила red velvet cake, а пък ми се е искало..

    AntwortenLöschen
  48. Ich hab' endlich mal eine Wickeltorte gemacht und bin begeistert von dieser Technik! Danke für die Inspiration! Ich hab' Deinen Blog übrigens in diesem Artikel verlinkt
    http://tortentante.blogspot.com/2009/09/gewickelt-nicht-geruhrt.html
    Herzliche Grüße,
    Monika

    AntwortenLöschen
  49. Danke Dir, Monika, für das grosse Kompliment!

    Ich freue mich, dass Du auch diese Wickel-Technik gut findest!

    Ganz lieben Gruss von mir :-)

    AntwortenLöschen
  50. Рядко се възхищавам толкова силно от нещо, както сега от вашите торти! Вие сте изключителна и ми отваряте нови хоризонти ,към които да се стремя в кухнята! Благодаря ви сърдечно :)!

    AntwortenLöschen
  51. На свой ред: благодаря от все сърце за милите думи! :-)

    Здраве за Вас и семейството ви!

    AntwortenLöschen